Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

SAND - Παράσταση χορού


SAND - Παράσταση χορού

Δύο άνθρωποι συναντιούνται και χωρίζονται έχοντας την αίσθηση πάντα ο ένας του άλλου περνώντας από τα ίδια σημεία ξανά και ξανά. Ευτυχία σημαίνει να καταλάβει κανείς πως το έδαφος πάνω στο οποίο έχει σταθεί, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από την έκταση που καλύπτουν τα πόδια του.

Χορογραφία - Ερμηνεία: Αλεξία Κωστή - Κωνσταντίνα Μικρούτσικου
Επιμέλεια μουσικής: Αλεξία Κωστή - Κωνσταντίνα Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος
Παραγωγή :  CReatures
Διάρκεια: 35 λεπτά
Ημερομηνίες: 2-3,9-10/3/2013
Ώρα Έναρξης: 21:00

SAND
Απόλλωνος 23, Σύνταγμα
1ος όροφος

Περιορισμένες Θέσεις, τηλ. κρατήσεων: 6947943948, 6932299146

Πάρτι μασκέ


Πάρτι μασκέ στην Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη!!!

Η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη Δήμου Άργους Μυκηνών, που λειτουργεί στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ, διοργανώνει «πάρτι Μασκέ» και καλεί όλους τους φίλους της για ένα διασκεδαστικό πρωινό Κυριακής με πολλές εκπλήξεις.

Την Κυριακή 3/3/2013 και ώρα 11:00 το πρωί στην Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη, το κέφι θα φτάσει στα ύψη με μουσική, χορό και παιγνίδια από τους δύο κλόουν που θα είναι κοντά μας. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτριών των ΚΔΑΠ Άργους και Νοτίου Άργους τα παιδιά θα φτιάξουν και φέτος τις αποκριάτικες μάσκες τους. Στο τέλος της εκδήλωσης οι κλόουν θα προσφέρουν στα παιδιά χυμούς και γλυκάκια.

Είσοδος: Ένα βιβλίο από το σπίτι σας, που το έχετε διαβάσει και θέλετε να δώσετε την ευκαιρία και σε άλλους αναγνώστες να το απολαύσουν.   

Με εκτίμηση
Ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης
Δελής Νίκος

Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη Δήμου Άργους Μυκηνών
Πάρκο Μπόνη
21200 Άργος
Τηλ. 2751069484 & 2751067895
Φαξ.: 2751067895
e-mail: argosbibliokids@gmail.com

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

H COSMOTE στηρίζει την ακριτική Ελλάδα

H COSMOTE στηρίζει την ακριτική Ελλάδα και την Σαμοθράκη με την ενέργεια «Ο κόσμος μας, εσύ». Αναστήλωση & πλήρης ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου στη Χώρα Σαμοθράκης καθώς και του Πατουλίδειου Αθλητικού Κέντρου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λαιμού στις Πρέσπες.

Την επιθυμία της Δήμητρας Κουφίδου από τη Σαμοθράκη και της Σόνιας Χαραλαμπίδου από τις Πρέσπες να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ακριτικών περιοχών που κατοικούν πραγματοποιεί η COSMOTE, με την τρίτη, κατά σειρά, ενέργεια «Ο κόσμος μας εσύ».

Στις 3 Μαρτίου, παραδίδεται το Πνευματικό Κέντρο στη Χώρα της Σαμοθράκης, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως με τη συνδρομή της Δήμητρας Κουφίδου και του Δήμου Σαμοθράκης. Στο Πνευματικό Κέντρο δημιουργήθηκε νέα βιβλιοθήκη, πλήρως εξοπλισμένος χώρος γυμναστικής, χώρος δημιουργικών δραστηριοτήτων και αναψυχής για παιδιά, ενώ εγκαταστάθηκαν σύστημα video-προβολών και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το κόστος πλήρους ανακατασκευής των κτιρίων, καθώς και όλα τα έξοδα αγοράς του εξοπλισμού τους, καλύπτονται αποκλειστικά από την COSMOTE.
Με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των παραπάνω έργων, η COSMOTE έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και προγράμματα προληπτικής ιατρικής και θεραπευτικής παρέμβασης που θα απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους της Σαμοθράκης και των Πρεσπών.
Επιπλέον η COSMOTE, μέσω του προγράμματος «Πλοήγηση στον Κόσμο», παρέχει σε 5 σχολεία της Σαμοθράκης δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες, καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης. Ήδη, έχει εγκατασταθεί στα σχολεία ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός: οθόνη, κεντρική μονάδα υπολογιστή, wifi router, πολυμηχάνημα και web camera. Από το 2010, η εταιρεία έχει εισάγει στη νέα ψηφιακή εποχή περισσότερα από 120 σχολεία και 3.500 μαθητές στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας.

«Ο κόσμος μας, εσύ»
Με το πρόγραμμα «Ο κόσμος μας, εσύ» η COSMOTE δίνει στον καθένα τη μοναδική δυνατότητα να δει την ιδέα του για έναν καλύτερο κόσμο, να γίνεται πραγματικότητα. Το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011, όταν η εταιρεία κάλεσε τον κόσμο να καταθέσει τη δική του ιδέα. Περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν, εκφράζοντας τη δική τους επιθυμία. Η πρώτη ιδέα που ξεχώρισε και έγινε πραγματικότητα το Δεκέμβριο του 2011 ήταν η επιθυμία της Μαρίας Τσιούνη για έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα, στο πλαίσιο της οποίας η COSMOTE, με την ενεργή συμμετοχή της Μαρίας, κάλυψε σημαντικές ανάγκες του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος. Με τη δεύτερη ενέργεια, το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια», έγινε πραγματικότητα η ιδέα της Ηλιάνας Καραβιώτη για τη στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), η COSMOTE ανακατασκεύασε πλήρως κτίριο που παραχώρησε το ΚΥΑΔΑ στην περιοχή Μακρυγιάννη και ανέλαβε να παρέχει σε συνολικά 200 οικογένειες για 1 χρόνο τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, βιβλία, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

Η COSMOTE στην ακριτική Ελλάδα 
Η παρουσία της COSMOTE στην ελληνική περιφέρεια δεν περιορίζεται στην ενέργεια «Ο κόσμος μας, εσύ». Είναι συνεχής και συνεπής. Μεταξύ άλλων, από το 2010, η εταιρεία, με το πρόγραμμα «Πλοήγηση στον Κόσμο» έχει εισάγει στη νέα ψηφιακή εποχή περισσότερα από 120 σχολεία και 3.500 μαθητές στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας, εγκαθιστώντας εξοπλισμό ασύρματου, δωρεάν internet. Παράλληλα, στηρίζει πρωτοετείς φοιτητές Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από την Περιφέρεια μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών ΟΤΕ-COSMOTE. Από το 2002 μέχρι και σήμερα, έχουν απονεμηθεί συνολικά 126 Υποτροφίες και 257 Τιμητικές Διακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, από το 2001 έχει ενισχύσει οικονομικά 70 Εκστρατείες Προληπτικής Ιατρικής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Ανοιχτή Αγκαλιά των «Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής»” σε 153 προορισμούς σε ακριτικές περιοχές της χώρας μας, στο πλαίσιο των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί άνω των 126.957 ιατρικών πράξεων σε παιδιά και ενήλικες.

Μουσική των Προσφύγων

Κοινό Εγχείρημα σε 4 Πόλεις: "Μουσική των Προσφύγων"... μία συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Εθνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh στη Ρόδο.
Μία δράση υλοποιείται σε 4 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά και Ρόδο από το Εθνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh - www.euromedalex.org
Κάθε πόλη φιλοξενεί δράσεις που σχετίζονται με τις βασικές αρχές και αξίες που πρεσβεύει και προωθεί το ίδρυμα Anna Lindh: Εκδημοκρατισμός - Διαφορετικότητα - Ανάπτυξη - Διάλογος μεταξύ των πολιτισμών.
Τη διοργάνωση στη Ρόδο συντονίζει ο σύλλογος "Μεσαιωνικό Ρόδο", μέλος του Anna Lindh και σκοπό έχει να αναδείξει θέματα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Κατανόησης της Διαφορετικότητας των Λαών.
Συνεργάζονται: το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού και το Παιδαγωγικού Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

---------------------------------------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ
Έναρξη στις 20:00
Μουσικό Σχολείο - Κοσκινού
20:00 Διάλεξη*: "Οι μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου ως ιστορικό παράδειγμα και ως σύγχρονη πραγματικότητα Διαπολιτισμικού Διαλόγου"
Εισηγητής: Κυριάκος Καλαϊτζίδης, διδάκτορας Βυζαντινής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος «Εν Χορδαίς».
20:20 Συναυλία: «Μουσική των Προσφύγων»
Δύο μέλη του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς» συμπράττουν με δύο μετανάστες μουσικούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη σε μία συναυλία με θέμα την προσφυγιά και την μετανάστευση και τους κοινούς μουσικούς δρόμους της Ανατολής.
Παίζουν:
Κυριάκος Καλαϊτζίδης – ούτι, τραγούδι Δρόσος Κουτσοκώστας – τραγούδι, λαούτο
Nashwan Farok – νέι, βιολί, τραγούδι
Hossein – κρουστά

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ
Έναρξη στις 11:30
Πλατεία Αργυροκάστρου – Μεσαιωνική Πόλη
Παιχνίδι - Φόρουμ: "(Χ) Κοινωνίες Λαών" ... για έφηβους και νέους.
Θέμα του παιχνιδιού: Η ανάπτυξη σχέσεων και διαλόγου μεταξύ των λαών.
Συμμετέχουν πρόσκοποι και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή στο κοινό!
Δε χρειάζεται δήλωση συμμετοχής, απλά έρχεστε στο σημείο έναρξης.
Οργάνωση: Πρόσκοποι Δωδεκανήσου & 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

----------------------------------------------------

* ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Ο ετερογενής γεωγραφικά και πολιτικά χώρος της Μεσογείου που αποτέλεσε ιστορικό έδαφος για μεγάλους πολιτισμούς και αυτοκρατορίες, αρχής γενομένης με αυτήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θεωρείται πλέον σήμερα ως ενιαία μουσική ζώνη. Κύριο συνεκτικό στοιχείο της είναι η τροπικότητα, αλλά και πλήθος άλλων συστατικών όπως η οργανολογία, το ρεπερτόριο και κοντά σ’ αυτά, οι διαπροσωπικές σχέσεις μαθητείας ή και καλλιτεχνικής σύμπραξης. Τα όρια του χώρου και των αλληλεπιδράσεων, καθώς και οι προτεινόμενες ερμηνείες ποικίλλουν, αλλά η ύπαρξη ενότητας πλέον είναι αναμφισβήτητη, παρά τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και διαφοροποιήσεις. Ιδιαίτερα για τη λόγια μουσική δημιουργία των τελευταίων αιώνων, σπουδαίο ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισαν Πέρσες, Άραβες, Τούρκοι και Έλληνες μουσικοί, καθώς και άλλοι λαοί της περιοχής, όπως Αρμένιοι, Εβραίοι κ.λπ.
Τα παραπάνω μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση της σύγχρονης πολύπλοκης πραγματικότητας. Οι Έλληνες μετέρχονται ρόλους στο ιστορικό γίγνεσθαι με απρόβλεπτη ταχύτητα: πρόσφυγες, μετανάστες, γηγενείς που υποδέχονται μετανάστες και, λίαν προσφάτως, πάλι μετανάστες…. Πέρα από την αισθητική απόλαυση που χαρίζει η μουσική, είναι κρίσιμος και ο εν δυνάμει ρόλος της στην κατανόηση του «άλλου», που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας.

----------------------------------------------------

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΙΣ 4 ΠΟΛΕΙΣ:

Η ιδέα είναι σε κάθε πόλη να υλοποιηθεί ένα σύνολο δράσεων που θα σχετίζεται με ένα από τα 4 D (Democratization, Diversity, Development, Dialogue).
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη δράση στη Ρόδο, θα συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή παραδοσιακού σχήματος από τη Ρόδο, που θα παρουσιάσει τη Δωδεκανησιακή μουσική και κατόπιν Κεφαλλονιά και Αθήνα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε κάθε πόλη θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

ΑΘΗΝΑ: Democratization (Εκδημοκρατισμός)
Μουσική συναυλία & διάλεξη για το Επτανησιακό μουσικό ιδίωμα.
Μέλη του ALF που συμμετέχουν στη δράση: ΔΙΚΕΜΕΣ, Χαροκόπειο, MED SOS, ΑΝΑΠΛΟΥΣ, ΣΕΠ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Diversity (Διαφορετικότητα)
Μουσική συναυλία & διάλεξη για το Δωδεκανησιακό μουσικό ιδίωμα.
Μέλη του ALF που συμμετέχουν στη δράση: ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ, Unesco Youth Club, ΣΕΠ

ΡΟΔΟΣ: Development (Ανάπτυξη)
Μουσική συναυλία & διάλεξη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Μέλη του ALF που συμμετέχουν στη δράση: "Μεσαιωνικό Ρόδο", Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ, ΣΕΠ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: Dialogue (Διάλογος)
Μουσική συναυλία & διάλεξη για το Ρεμπέτικο.
Μέλη του ALF που συμμετέχουν στη δράση: ΔΙΚΕΜΕΣ, ΑΝΑΠΤ. ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, το Σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, το τμήμα του Πανεπιστημίου του νησιού και το ΣΕΠ.

Το συνεκτικό στοιχείο όλων των δράσεων είναι η μουσική. Μουσική που έχει δεχτεί επιρροές και έχει ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα και κουλτούρα. Σε όλες τις πόλεις θα διοργανωθούν συναυλίες και διαλέξεις, αλλά και άλλες δράσεις όπως εκθέσεις και παιχνίδια.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η Συμβολή της Αρχαίας Αργολίδας στην Ανάπτυξη της Μουσικής


Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου

«Η Συμβολή της Αρχαίας Αργολίδας στην Ανάπτυξη της Μουσικής»
της Κας Κατερίνας Παπαοικονόμου‐Κηπουργού,

που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός», Αγγελή Μπόμπου 8 στο Άργος, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Η Κα Σπηλιοπούλου Ιωάννα, Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο Κος Τασσιάς Γιώργος, Καθηγητής Φιλόλογος.
Συντονιστής: O Κος Βασίλης Δωροβίνης, Δικηγόρος‐ Πολιτικός Επιστήμονας‐Ιστορικός.

Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Θεωρούμε ότι η παρουσία σας επιδαψιλεύει τιμή στους ομιλητές και στους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η Εκδήλωση θα μεταδοθεί απ' ευθείας (on line) από τον ιστότοπο της Αργολικής Βιβλιοθήκης, στη διεύθυνση: www.argolikivivliothiki.gr

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Το «πρόβλημα νεολαία»

Ο συγγραφέας Κώστας Κατσάπης, το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου και οι Απρόβλεπτες Εκδόσεις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑ. ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΝΕΟΙ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, 1964-1974»

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί
την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου
στις 19.30
στο Αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας 2 (Νέο Κτίριο) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
– Γιάννης Γιανουλόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
– Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
– Δέσποινα Παπαδημητρίου, επίκουρη καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
Θα συντονίσει και θα προλογίσει εκ μέρους του ΙΑΕΝ ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, διευθυντής ερευνών ΕΙΕ.

Για περίπου είκοσι χρόνια, οι νέοι στην Ελλάδα γίνονταν αντιληπτοί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής. Η συμπεριφορά τους φάνταζε ανεξήγητη, ενώ η απόκλισή τους από τον τρόπο ζωής και τις αξίες που παραδοσιακά ρύθμιζαν τη ζωή των νέων ανθρώπων έως τη μεταπολεμική περίοδο, τρομοκρατούσε τον κόσμο των ενηλίκων.
Στη διάρκεια της περιόδου που κάπως διασταλτικά αποκαλούμε «δεκαετία του εξήντα», διάφορες συνομαδώσεις νέων με «απείθαρχη» συμπεριφορά έκαναν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο στρέφοντας πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και υποκινώντας έναν δημόσιο διάλογο σχετικά με τις ρίζες και τις συνέπειες του «προβλήματος»: επαναστάτες χωρίς αιτία, τεντιμπόηδες, γιεγιέδες, χίπηδες, αλητοτουρίστες ή απλώς «απροσάρμοστοι», οι νέοι αυτοί υπήρξαν φορείς μιας ευρείας αμφισβήτησης η οποία έχοντας ως πρόταγμά της τη νεανική «μοντέρνα» κουλτούρα, στράφηκε ενάντια στον κομφορμισμό των ενηλίκων και στην προοπτική της τακτοποιημένης ζωής.

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται να διερευνηθεί η ιστορία των «μοντέρνων νέων», το περιεχόμενο της αμφισβήτησής τους, και η σχέση της τελευταίας με έτερες πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας του εξήντα, ιδίως της περιόδου από την πραξικοπηματική άνοδο των συνταγματαρχών στην εξουσία (1967) έως τη Μεταπολίτευση.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο Γιώργος Κιμούλης στηρίζει την νέα γενιά

Γιώργος Κιμούλης

Ο Γιώργος Κιμούλης στηρίζει την νέα γενιά μέσα από την παράσταση «Όταν σβήνουν τα φώτα».

Ο Γιώργος Κιμούλης αποδεικνύει έμπρακτα για άλλη μία φορά πως πέρα από καταξιωμένος καλλιτέχνης είναι και ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος που χαίρετε να στηρίζει την νέα γενιά.

Ο λόγος για την φιλική του συμμετοχή μέσα από video art στην παράσταση της Τζένης Κοσμίδου «Όταν σβήνουν τα φώτα» που κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Θέατρο Vault στις 19:15 και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη ίδια ώρα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψυχόδραμα που καταγγέλλει τον ρατσισμό και την έλλειψη ισάξιων ευκαιριών που βιώνουν οι υπέρβαροι άνθρωποι, τα σημάδια ενός βιασμού στην ψυχή μίας γυναίκας και τους κινδύνους που κρύβει η έλλειψη στήριξης των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη ηθοποιός Δήμητρα Θεοδωροπούλου. Το κείμενο και την σκηνοθεσία υπογράφει η Τζενη Κοσμίδου και την σκηνοθεσία των βίντεο η Αγγελική Γκαλμπένη - Παπαγρηγορίου.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

photoMANIA


Έκθεση Φωτογραφίας "photoMANIA"
στα πλαίσια του σκηνικού project "huMANIA"
στο kontakt^art club

Χώρος: kontakt^art club
Διεύθυνση: Ρεγκούκου 31 (Όπισθεν ΟΣΕ)
Διάρκεια: 23 Φεβρουαρίου - 10 Μαρτίου 2013
Ημέρες & Ώρες Έκθεσης: Σάββατο και Κυριακή (20.00-21.00)
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2313 030427 & 6932 818583

Φωτογράφοι: Νικόλαος Πιλπιλίδης , Μαρία Κατσόλα
Επιμέλεια εκθέσεως: Νίκος Μπέντας.

Το Σαββάτο 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 8μ.μ., με αφορμή την πρεμιέρα του σκηνικού project "huMANIA" από το kontakt^ensemble, οι φίλοι της φωτογραφικής τέχνης, τους θεάτρου, και οι φιλότεχνοι γενικότερα, θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο "photoMANIA".

"Οι φωτογράφοι αιωρούμενοι ενσωματώνονται μέσα στο έργο, γίνονται μέρος της δράσης. Πάντα ως αόρατα στοιχεία και ως πνεύματα του φωτός, κινούνται και καταγράφουν, τον χώρο, την εξέλιξη του έργου. Οι ερμηνευτές αποτελούν μέρος της εικόνας/φωτογραφίας και όχι αποσπασμένο κομμάτι αυτής.
Η εικόνα μεταφέρεται σε άλογο τόπο όπου σκέψεις και συναισθήματα εμπλέκονται μέσα από κινήσεις και ήχους.
Η εικόνα που μας δίνουν να απολαύσουμε οι φωτογράφοι δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη, αλλά απαιτεί την προσοχή του θεατή και φυσικά για να γίνει αντιληπτή πρέπει να δει και την παράσταση. Δυο έργα εμπλεκόμενα όπου το ένα μεταφράζει, ενισχύει και αποκαλύπτει την εικονική και ακουστική δύναμη του άλλου."
Νικόλαος Μπέντας


Πιλπιλίδης Νικόλαος
Ο Πιλπιλίδης Νικόλαος γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία από μικρή ηλικία με πειραματισμούς. Το 2002 εργάζεται ως φωτογράφος στο φοιτητικό περιοδικό σπουδάΖΩ. Το 2007-2008 παρακολουθεί το 3μηνο σεμινάριο φωτογραφίας της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το 2011 εργάζεται ως φωτογράφος στα φοιτητικά περιοδικά ChillOut και foititis.gr. Το 2012 παρακολουθεί τον Α' κύκλο σεμιναρίων του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.με δάσκαλο τον Νίκο Μπέντα. Από το 2012 ανήκει στη Φωτογραφική Ομάδα Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Κατσόλα Μαρία
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1972 και τόπος κατοικίας Ελευθέριο – Κορδελιό. Σπούδασε χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και εργάστηκε ως υπάλληλος γραφείου σε κατασκευαστική εταιρεία. Ασχολείται με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2012 παρακολουθεί τον Α' κύκλο σεμιναρίων του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.με δάσκαλο τον Νίκο Μπέντα. Από το 2012 ανήκει στη Φωτογραφική Ομάδα Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

kont@kt^art club
Contemporary Art Club Thessaloniki
Add: Ρεγκούκου 31, T.K. 54629, Θεσσαλονίκη
Τel: (+30) 2313 030427, (+30) 6932 81 85 83
Web: contactspace.wordpress.com

Όταν σβήνουν τα φώτα


Το «Όταν σβήνουν τα φώτα» δεν είναι ένας απλός θεατρικός μονόλογος. Είναι μία καταγγελία θεμάτων ταμπού που όλοι γνωρίζουμε αλλά λίγοι τολμάμε να συζητήσουμε ανοιχτά ή ακόμα και να σκεφτούμε.
Μπροστά στα μάτια μας αποκαλύπτονται μεγάλες αλήθειες. Άλλοτε τρυφερές και συγκινητικές και άλλοτε σκληρές και επώδυνες.
Η λαχτάρα ενός μικρού κοριτσιού που ξέρει από μικρό τον δρόμο για τον οποίον προορίζεται αλλά δεν έχει καμία στήριξη από την οικογένεια του, γιατί όπως οι περισσότεροι γονείς έτσι και οι δικοί του θεωρούν πως εκείνοι είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα το καλύτερο για το μέλλον του.
Η λαχτάρα να αγγίξει το όνειρο σε συνδυασμό με την έλλειψη στήριξης και κατανόησης από το οικογενειακό της περιβάλλον την κάνει ευάλωτη, βορρά στα νύχια του πρώτου επιτήδειου.
Μπροστά στα μάτια του θεατή αποκαλύπτονται τα βαθύτερα σημάδια ενός βιασμού. Τα σημάδια της ψυχής που όσος καιρός και να περάσει δεν θα επουλωθούν ποτέ. Φανερώνονται όλα απροκάλυπτα μαζί με κάποιες από τις επιπτώσεις τους.
Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, βουλιμία είναι κάποια από τα γεννήματα αυτής της ανίερης συνουσίας που οδηγούν στο ξεγύμνωμα μίας άλλης σκληρής αλήθειας.
Του ρατσισμού που βιώνουν ακόμα και σήμερα οι υπέρβαροι άνθρωποι. Της έλλειψης ισάξιων ευκαιριών με βάση την εξωτερική εμφάνιση αντί των προσόντων και του μυαλού.
Η πρωταγωνίστρια καταρρακώνεται, χάνεται στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού της με μόνη της συντροφιά τις αγαπημένες της ηρωίδες.
Ηλέκτρα, Αγαύη, Μήδεια, Αντιγόνη, Ανδρομάχη. Βιώνει μαζί τους την δική της σύγχρονη τραγωδία και όπως αυτές στο τέλος λυτρώνεται μέσα από την αναμενόμενη - σύμφωνα με τι τρίπτυχο της αρχαίας τραγωδίας - κάθαρση.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πρεμιέρα: Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19:15
Παραστάσεις: Δευτέρα - Τρίτη στις 19:15 έως Τρίτη 2 Απριλίου
Γενική Είσοδος: 10 Ευρώ

Θέατρο Vault
Μελενίκου 26
Βοτανικός
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 211-2269824, 6945-983264, 213-0356472

Συντελεστές:
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Τζένη Κοσμίδου
Ερμηνεία: Δήμητρα Θεοδωροπούλου
Σκηνοθεσία Βίντεο: Αγγελική Γκαλμπένη - Παπαγρηγορίου
Φιλική συμμετοχή στα βίντεο: Γιώργος Κιμούλης, Βιβή Μυλωνά
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μία Καλιντζόγλου, Τζαννής Σπανός
Video Art: Αλέξανδρος Συνοδινός
Ενδυματολόγος/ Σκηνογράφος: Μικέλα Τσόντζου
Μουσική Επιμέλεια: Χρήστος Στρατηγόπουλος
Χορογραφίες: Ειρήνη Στρατηγοπούλου
Βίντεο/Μοντάζ: Αλέξανδρος Συνοδινός
Φωτογραφίες: Μικέλα Τσόντζου

Την κυρία Θεοδωροπούλου ντύνουν τα καταστήματα Ρουχομάνια.
Μακιγιάζ/ Hair Styling: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Λυδία Καραγιαννοπούλου
Ευαγγελία Νικολαίδη
Χρύσα Ντουλομάτη

Παραγωγή: Scene 10-7


Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

5ο WILD TERRAIN


5ο WILD TERRAIN - ΚΩ

Στο νησί του Ιπποκράτη ο πρώτος αγώνας του πανελλήνιου επάθλου περιπέτειας της ΟΜΑΕ, 23 και 24 Μαρτίου.

Σε φανταστικές διαδρομές του όρους Σύμπετρου με τη ζεστασιά και της εμπειρία της Λέσχης 4x4 του νησιού.

Καλούμε όλους τους φίλους από Δωδεκάνησα αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα να έρθουν να ζήσουν μια φανταστική εμπειρία. Με ΔΩΡΕΑΝ διαμονή σε τετράστερο ξενοδοχείο στη πόλη της Κω μπροστά στη θάλασσα και δωρεάν διατροφή.

Με κόστος 70,00€ κατ άτομο. Συνδυάστε μια κρουαζιέρα με το BLUE STAR το οποίο μας διαθέτει έκπτωση 30% Ενδεικτικές τιμές 70,00 το άτομο με επιστροφή από Πειραιά και 150,00 το όχημα με επιστροφή.

Σας περιμένουμε, πληροφορίες: 6951245379

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Trio Eclipsis: As it fell upon a day...

Trio Eclipsis

Trio Eclipsis: As it fell upon a day...

Κύκλος. Ένας αέναος κύκλος. Το πιο μαγευτικό τραγούδι είναι το τραγούδι των ερωτευμένων... Και μια μέρα του Μαγιού, εκεί που όλα ανθίζουν, ένα πουλάκι αργοπεθαίνει... Γιατί η αιθέρια αγαπημένη του, δεν του δίνει σημασία. Χειμώνας μέσα στην άνοιξη. Πώς γεννιέται η αγάπη και πότε η κοροϊδία παίρνει τη θέση της; Όταν εκείνη σβήνει, που γυρνάει το φάντασμά της; Στο χαμόγελο μιας νέας αγάπης ίσως, για να ζήσει και πάλι... Μια διαδρομή, πολλά μονοπάτια, πόσος χρόνος;

Μουσική δωματίου με έργα των: Caplet, Copland, Machaut, White, Messiaen κ.α.

Trio “Eclipsis”:
Τίνα Ανδρικοπούλου, τραγούδι
Νίκος Κατριτζιδάκης, φλάουτο
Μαριάννα Τσίκα, πιάνο

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013,
20:30
Είσοδος €10

Στο ΑΝ ART ARTISTRY
Μονής Αστερίου 4
Αθήνα (Πλάκα)
210 3220082
www.an-art.com
info@an-art.com
an-art@an-art.com

Για κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά ή με email.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.  André Caplet
Viens! Une flûte invisible (Victor Hugo)

2.  Aaron Copland
As it fell upon a day (Richard Barnefield)

3. Guillaume de Machaut
Ay mi! Dame de valour

4. David Ashley White
Songs from Queen’s road (W. Shakespeare)
i. Winter / ii. Fancy / iii. Interlude
iv. Sigh no more / v. A sea dirge / vi. Blow, blow,thou winter wind

5. Olivier Messiaen
La merle noir

6. Gian Carlo Menotti
Five Songs - My Ghost

7. André Caplet
Écoute, mon coeur (Rabindranath Tagore)

8. Jacques Ibert
Aria

9. Arvo Pärt
Spiegel im Spiegel

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

2ο Music Highway Festival


Το 2ο Music Highway Festival είναι εδώ!

Τα πάντα είναι έτοιμα για τη δεύτερη παρουσία του φεστιβάλ που αρχίζει να καθιερώνεται ως θεσμός στη συνείδηση του
μουσικόφιλου κοινού. Και αν πέρυσι διασκεδάσαμε με τον “Tom Waits και τα κλαρίνα”, φέτος το μότο μας είναι το δυναμικό “Never too old to rock ‘n’ roll”!

Τη βραδιά θα ανοίξουν οι “Daddy’s Work Blues Band,” μια μπάντα που με τη δική της ιδιαίτερη προσέγγιση των blues ξέρει να προσφέρει εκρηκτικές ζωντανές εμφανίσεις γεμάτες δυναμισμό.
Τη σκυτάλη θα πάρουν οι “Rosewood Brothers”, ένα πολυμελές σχήμα που αν και έχει ως σταθερή βάση τον παραδοσιακό αμερικάνικο ήχο δε διστάζει να πειραματιστεί προσφέροντας ένα μείγμα από blues, soul, funk και rock στοιχεία.
Τρίτοι στη σειρά θα εμφανιστούν οι οικοδεσπότες του φεστιβάλ “Mr. Highway Band”, για να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την αδρεναλίνη με τη rock διάθεση και την ένταση που χαρακτηρίζει τα live τους.
Headliners της βραδιάς θα είναι οι “Bullets” από τη Θεσσαλονίκη. Μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές μπάντες με πορεία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια που εγγυάται με τους ξέφρενους rockabilly, surf και rock ‘n’ roll ρυθμούς της την απόλυτη διασκέδαση και χορό μέχρι τελικής πτώσεως.

Το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, το Κύτταρο ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει το 2ο Music Highway Festival! Μια βραδιά γεμάτη μουσική, από την οποία δεν πρέπει να λείψει κανείς!

ΕΝΑΡΞΗ: 20.30
ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€ (+Beer)

Κύτταρο
Ηπείρου 48 και Αχαρνών
Αθήνα
www.kyttarolive.gr

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Incognito

Incognito

Οι Incognito ένα από τα πιο σημαντικά group του βρετανικού κινήματος της acid jazz έρχεται στο Gazarte για τα δύο πρώτα του live στην Ελλάδα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Η διαρκής επιτυχία των Incognito είναι μία από τις πιο ωραίες ιστορίες της Βρετανικής μουσικής τα τελευταία 20 χρόνια. Ψάξτε την πρόσφατη ιστορία των soulful Βρετανών καλλιτεχνών και δεν πρόκειται να βρείτε άλλη τέτοια μπάντα που να συναγωνίζεται την αναγνωρισιμότητα και επιτυχία των Incognito! Ακόμα πιο σπάνιο είναι ότι αυτή η μπάντα έχει δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο βρετανικό ήχο και έχει εξαπλωθεί σαν φαινόμενο και στον υπόλοιπο πλανήτη με δικούς της όρους. Και αυτή η ξεχωριστή θέση ανήκει δικαιωματικά στον Jean-Paul 'Bluey' Maunick και στους Incognito που δημιουργήθηκαν το 1980 και μέχρι σήμερα γιορτάζουν 25 χρόνια θετικής ενέργειας και αυθεντικού jazz funk τρόπου ζωής!

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Jazz Funk, κυκλοφόρησε το 1981 και ακολούθησαν άλλα 14 με πιο πρόσφατο το Surreal το 2012 το οποίο και θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλα και στην Αθήνα.

Ο leader των Incognito, ο συνθέτης, παραγωγός, κιθαρίστας και τραγουδιστής Jean– Paul “Bluey” Maunick είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης υψηλής κλάσης. Οι Incognito έχουν συνυπάρξει και συνεργαστεί στην μακρόχρονη διαδρομή τους με μία σειρά από αξιοσημείωτους μουσικούς: Jocelyn Brown, Maysa Leak, Tony Momrelle, Imaani, Vanessa Haynes, Mo Brandis, Natalie Williams, Carleen Anderson, Kelli Sae (of Count Basic) and Joy Malcom.

Θεωρούνται από τους πραγματικούς πρωτοπόρους της πρώιμης Jazz Funk σκηνής. Επί 25 χρόνια, ο Bluey και η ιστορία του με τους Incognito παραμένουν μία υπέροχη βρετανική περιπέτεια. Με Top Ten hits, παραγωγές για τους Chaka Khan, Philip Bailey και George Benson, συνεργασίες και επιτυχίες που δικαίως κατατάσουν τον Bluey Maunick ανάμεσα στους μεγάλους της παγκόσμιας soul σκηνής.

Μην χάσετε τα δύο live των Incognito στο Gazarte. Ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζει κάποιος, αρκεί να ακούσει μία συλλογή με τα κομμάτια τους για να τον χτυπήσει το ρεύμα που ακούει στο όνομα Incognito. Μία εκπληκτική 10 μελής μπάντα που μέσα στην διάρκεια των χρόνων πρόσφερε πραγματικά εξαιρετική μουσική και συνεχίζει με περισσότερη έμπνευση. Ας τους απολαύσουμε live για πρώτη φορά μαζί!

Οι Dr.Vodkatini θα ανοίξουν τις δυο συναυλίες ζεσταίνοντας το κοινό με ένα σφιχτό groovy set, με το εξής lineup:
MC Yinka - φωνή
Cristina Fontana - φωνή
Γκέλυ Φλουρή - φωνή
Χρίστος Τσαμαρδάς - κιθάρα
Ζωή Ευσταθίου - πλήκτρα
Daniel Adegbola - μπάσσο
Στέφανος Ψαραδάκης - τύμπανα
Δημήτρης "Vergone" Κεφαλίδης - κρουστά
Ανδρέας Θερμός - τενόρο σαξόφωνο
Διονύσης Κοκόλης - τρομπέτα

Incognito live
Opening Act: Dr.Vodkatini
15 & 16 Φεβρουαρίου 2013
Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Ώρα έναρξης: 21:30
Τηλ: 210 3452277
A ζώνη: 50€
Β ζώνη: 40€
Όρθιοι: 25€

Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;


Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;
του Έντουαρντ Άλμπη

Θέατρο ΠΟΛΗ
Έναρξη: Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 8.15μ.μ.

Ο Δάνης Κατρανίδης για πρώτη φορά θεατρικό ζευγάρι με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, εγκαινιάζει το θέατρο ΠΟΛΗ με το κλασικό αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπη, Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;
Συνεπής στην άποψη του που τον θέλει να συμπορεύεται με καλλιτέχνες της νέας γενιάς, επιλέγει τον Γιώργο Νανούρη για τη σκηνοθεσία της παράστασης, ενώ για την υπόλοιπη διανομή τη Χρύσα Παπά και τον Παναγιώτη Εξαρχέα.

Το έργο, που χαρακτηρίζεται ως τραγική κωμωδία, ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1962 (Broadway). Έγινε τεράστια επιτυχία, κέρδισε το Βραβείο Tony και ο Άλμπη μπήκε στο πάνθεον των αμερικανών συγγραφέων μαζί με τον Ευγένιο Ο’Νηλ, τον Άρθουρ Μίλλερ και τον Τένεσση Ουίλλιαμς.
Από τότε, παρουσιάζεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο, ενώ φέτος -50 χρόνια ακριβώς από το πρώτο του ανέβασμα- παίζεται πάλι στη Νέα Υόρκη (Broadway), με την ίδια μεγάλη επιτυχία.

Υπόθεση:
Ο Τζώρτζ (Δάνης Κατρανίδης) και η Μάρθα (Μίρκα Παπακωνσταντίνου) είναι ένα ζευγάρι, του οποίου η σχέση χαρακτηρίζεται από την απόλυτη εξάρτηση που έχει ο ένας από τον άλλο. Ο Τζώρτζ είναι καθηγητής σε Πανεπιστήμιο του οποίου πρύτανης είναι ο πατέρας της Μάρθας, κάτι που μεγαλώνει την ένταση που χαρακτηρίζει τη σχέση τους. Μετά από μια δεξίωση στο Πανεπιστήμιο, η Μάρθα προσκαλεί το νεαρό ζευγάρι Χάνι (Χρύσα Παπά) και Νίκ (Παναγιώτης Εξαρχέας) στο σπίτι τους για ένα μεταμεσονύκτιο πάρτυ. Μέχρι να ξημερώσει, ο Νικ κι η Χάνι εμπλέκονται στο παιχνίδι του Τζώρτζ και της Μάρθας. Η βραδιά γίνεται άγρια, ανεξέλεγκτη και με απρόβλεπτη κατάληξη για όλους.

Πρωταγωνιστούν:
Δάνης Κατρανίδης
Μίρκα Παπακωνσταντίνου
Χρύσα Παππά
Παναγιώτης Εξαρχέας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης
Σκηνικά-Κουστούμια: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

θέατρο ΠΟΛΗ
Φωκαίας 4 κ Αριστοτέλους 87,
Πλ. Βικτωρίας (δίπλα στον ηλεκτ. σταθμό)
Τηλέφωνο - Κρατήσεις: 211 18 28 900
email: info@politheatro.gr
www.politheatro.gr

Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη έως Σάββατο: 20:15
Κυριακή: 18:15

Εισιτήρια:
Τετάρτη και Πέμπτη:
γενική είσοδος 15€ / φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι 10€
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή:
γενική είσοδος 20€ / φοιτητές 15€ / συνταξιούχοι, άνεργοι 10€

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εργαστήρι Δημιουργικής Ανακύκλωσης


Εργαστήρι Δημιουργικής Ανακύκλωσης

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΩΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΈΝΑΡΞΗ: 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ 1Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΓΥΑΛΙ»


Η ομάδα των Εθελοντών Ρόδου ξεκινάει μία σειρά μαθημάτων εικαστικών κατασκευών με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών: γυαλί, χαρτί, πλαστικό! Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις δυνατότητες των υλικών που φαίνονται άχρηστα, να σας παρουσιάσουμε ανέξοδες δημιουργικές τεχνικές που εφαρμόζοντας τες θα περνάτε ευχάριστα το χρόνο σας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον από περισσότερα σκουπίδια…

Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο... Αξιοποιήστε δημιουργικά τα υλικά που θα πετούσατε όπως άδεια μπουκάλια, πλαστικά και γυάλινα, παλιά περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, μαθαίνοντας ταυτόχρονα μία νέα τέχνη ως χόμπι ή ακόμα και ως συμπληρωματική απασχόληση που θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημα σας.

Η διάρκεια του τριθεματικού εργαστηρίου είναι 3 μήνες (1 δίωρη συνάντηση τουλάχιστον την εβδομάδα) και θα ξεκινήσει με δημιουργίες από γυαλί, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 2 θεματικές: δημιουργίες από χαρτί και δημιουργίες από πλαστικό. Στο τέλος των εργαστηρίων θα γίνει έκθεση με τις δημιουργίες των συμμετεχόντων σε όλα τα εργαστήρια. Η κάθε ενότητα διαρκεί περίπου 1 μήνα.

Το κόστος και για τις 3 θεματικές είναι 40 ευρώ. Αν επιθυμείτε να επιλέξετε μία ή δύο από τις 3 θεματικές ενότητες του εργαστηρίου, το κόστος είναι 15 ευρώ για κάθε μία.

Οι εκπαιδευτές μας είναι όλοι εθελοντές και τα έσοδα που θα προκύψουν θα στηρίξουν τη δράση των Εθελοντών Ρόδου, που δεν επιχορηγείται από κανένα φορέα και διανύει μία δύσκολη περίοδο.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Maximum συμμετοχής σε κάθε ενότητα: 15 άτομα.
Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή, έως τις 20 Φλεβάρη στο email: poeessa@gmail.com ή στο τηλέφωνο των Εθελοντών 2241034944 καθημερινά 09.00 – 16.00 και τα Σάββατα από 09.00 έως 13.00. Φυσικά μπορείτε να δηλώσετε αυτοπροσώπως στην αποθήκη των Εθελοντών, Χρ. Τσιγάντε 3.

Γράψτε μας το ονοματεπώνυμο, την ηλικία, το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο καθώς και τις θεματικές ενότητες του εργαστηρίου που σας ενδιαφέρουν.

Θα λάβετε ενημερωτικό email για την 1η ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των Εθελοντών Ρόδου, στην οδό Χρήστου Τσιγάντε 3 (πίσω από το βενζινάδικο της ECO στην οδό Καναδά)


Διαβάστε παρακάτω για τα εργαστήρια και τους εκπαιδευτες:


1. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΓΥΑΛΙ: «Δημιουργίες από θρυμματισμένο γυαλί» από το Γιώργο Σουλούνια

Η δραστηριότητα είναι σε μεγάλο ποσοστό οικολογική, μιας και χρησιμοποιούνται κατά 80% κυρίως άχρηστα υλικά. Η βάση των έργων του είναι θρυμματισμένο γυαλί από μπουκάλια, παλιά ξύλα ως υπόστρωμα, μπίλιες, γυαλί από θάλασσα, κρυσταλλάκια πολυελαίων, γρανάζια, λυχνίες παλιών ραδιόφωνων, κοχύλια και άλλα πολλά ετερόκλητα υλικά. Όταν χρειάζεται βέβαια, υπάρχει και στο διαδίκτυο μια αστείρευτη πηγή οικονομικών υλικών, που με λίγη φαντασία δίνουν την κατάλληλη νότα στα έργα που θέλετε να δημιουργήσετε.

Ο Γιώργος Σουλούνιας γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Βιολογία και μετά από μια επαγγελματική «περιπλάνηση» είναι από το 2002 καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η σχέση του με την τέχνη ήταν περίεργη. Ένιωθε πάντα την ανάγκη να εκφραστεί κάπως καλλιτεχνικά αλλά ούτε ζωγράφιζε ούτε σκάλιζε. Το 2006 συνόδευσε μια εκδρομή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το σφουγγάρι στην Κάλυμνο, από την οποία έχει και μακρινή καταγωγή. Εκεί επισκέφτηκε την Τέλενδο όπου σε μια καφετέρια είδε κάτι που τον ενέπνευσε… Του ήρθε λοιπόν μια ιδέα, η οποία τελικά οδήγησε σε ένα είδος «ψηφιδωτού» με το οποίο ασχολείται μέχρι τώρα.
Οι σπουδές του στη βιολογία είναι συχνά φανερές στα έργα του είτε λόγω των υλικών που χρησιμοποιεί είτε λόγω της θεματολογίας του.
Η ενασχόληση του με αυτό το αντικείμενο είναι προφανώς μια κατάθεση ψυχής για τον καλλιτέχνη (δεν είναι βιοποριστική) και η τεχνική του τελείως πρωτότυπη.


2. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΧΑΡΤΙ:

Α. «Κατασκευές από Χαρτί και Papier Mache» από την Μαριέττα Καραμαρία

Η Μαριέττα Καραμαρία είναι αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων.
Μεγάλωσε στην Κάλυμνο και στην Ρόδο και μετά από χρόνια στην Αθήνα επέστρεψε στα πάτρια εδάφη.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με κατασκευές οικιακών προϊόντων και με αξεσουάρ μόδας κυρίως από παλιές εφημερίδες, περιοδικά και αφίσες.
Η έμπνευσή της προέρχεται από το ίδιο το υλικό, ανάλογα τα χρώματα, τις υφές και την φαντασία της! Στόχος της δουλειάς της είναι να δημιουργεί μοναδικά λειτουργικά αντικείμενα, τα οποία θα εμπνέουν τον κόσμο και θα κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν όμορφα.

ARTS AND CRAFTS, Eco Design – Natural & Recycled indredients
www.marietta.gr
http://www.designmarka.blogspot.gr
https://www.facebook.com/karamaria.marietta
Email: designmar.ka@gmail.com


Β. «Κοσμήματα από Χαρτί» από την Ανθούλα Χατζηγεωργίου – Βερέττα

Η Ανθούλα Χατζηγεωργίου είναι φιλόλογος και έχει βιβλιοπωλείο στα Κοσκινου. Το χόμπυ της είναι οι χειροτεχνίες και κυρίως οι κατασκευές από χαρτί. Φτιάχνει κοσμήματα, κάρτες και άλλα αντικείμενα.

Η Ανθούλα Χατζηγεωργίου θα μας δείξει κατασκευές που γίνονται από περιοδικά, εφημερίδες, χαρτόνια κ.λ.π . Υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι και με πολύ ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε άλλα χρηστικά αντικείμενα, όπως χάρτινες χάντρες για κοσμήματα.


3. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΛΑΣΤΙΚΟ: «Δημιουργίες από PET» από τη Νατάσα Σαβράνη - Remake Art & Recycling Studio

Μπώλ, κοσμήματα, φωτιστικά και άλλα πολλά φτιαγμένα από μπουκάλια PET!

Η Νατάσα Σαβράνη τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το 2000 με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Εργάστηκε στο δημιουργικό της Paramount advertising στη Θεσσαλονίκη για ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή της, αλλά η ανάγκη της για πιο φυσικό τρόπο ζωής την έστειλε στο νησί μας το 2002. Έχει δουλέψει σαν εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου και σήμερα παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σε ενήλικες στα εργαστήρια του ΔΟΠΑΡ.

Αρκετά καλοκαίρια πριν, ξεκίνησε σαν χόμπι να ανακυκλώνει παλιές τσάντες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους που μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Το 2012 δημιούργησε το Remake Art & Recycling Studio, ένα εργαστήρι που δέχεται ρούχα και αξεσουάρ, με σκοπό να αλλάξουν για τους παλιούς ή τους νέους τους ιδιοκτήτες. Εκτός από το ύφασμα θεωρεί πρόκληση κάθε τι παλιό που μπορεί να μεταμορφωθεί εικαστικά, όπως τα πλαστικά μπουκάλια σε φωτιστικά ή τα ζωγραφισμένα έπιπλα.

REMAKE ART & RECYCLING STUDIO
Χαρ. Τρικούπη, Ασγούρου, Ρόδος
Τ. 6947 029627
Email: sasasavra@hotmail.com
www.facebook.com/RemakeArtRecycling
www.sasasavra.wix.com/remake


Από την Ομάδα «Εθελοντές Ρόδου»

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων


Η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων στο 3ο Γυμνάσιο

Στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, την περασμένη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο του καινοτόμου εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος «Εργαστήρι Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής: Μελέτη και επεξεργασία νεανικού μυθιστορήματος της Μ. Κλιάφα: Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα» (Σχολικό Έτος 2012-2013) με συντονίστρια την κ. Ηλιάδη Αμαλία ΠΕ02, φιλόλογο-Δ/ντρια και υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ. Μπανάσιου Ευαγγελία και Ρουσουλιώτη Χαρίκλεια ΠΕ02 φιλολόγους, έγινε παρουσίαση στην πολιτιστική ομάδα των μαθητριών και μαθητών μας από το φιλόλογο-ιστορικό του 2ου Γυμνασίου Κώστα Μιχαλάκη με θέμα την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων. Ο κ. Μιχαλάκης, που έχει ειδικευτεί στη Νεότερη Ελληνική και Βαλκανική Ιστορία, ιδιαίτερα ενασχολούμενος με τις εβραϊκές κοινότητες, μέσα από φωτογραφίες εποχής (από το αρχείο της κ. Μαρούλας Κλιάφα) και επεξηγηματικά, εύστοχα και γεμάτα χιούμορ σχόλια, διέτρεξε με άκρα μεταδοτικότητα την ενδιαφέρουσα ιστορική πορεία των Εβραϊκών κοινοτήτων στον Ελληνικό χώρο. Άνοιξε με απλότητα και σαφήνεια στους μαθητές μας ένα ακόμη «παράθυρο» στη σκέψη τους, προκειμένου να κατανοήσουν το Ναζισμό και το Ολοκαύτωμα ως μια προσέγγιση μείζονος ζητήματος στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Τους πρόσφερε πολύτιμα κλειδιά για την αποκωδικοποίηση του διαφορετικού στην Εκπαίδευση και στην Ιστορία: γιατί οι Εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας αποτελούν, στη μελέτη τους, το διαφορετικό μέσα μας και γύρω μας.
Δύο είναι στη σημερινή ιστοριογραφία οι κυρίαρχες ερμηνείες για την εμφάνιση του ναζισμού και την ακραία συνέπειά του, το Ολοκαύτωμα. Με βάση την πρώτη, ο ιδιαίτερος ιστορικός ρόλος του Χίτλερ και το Ολοκαύτωμα θεωρούνται συνέπεια της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας του γερμανικού έθνους και της απόλυτης σχεδόν διάβρωσης του γερμανικού λαού από την ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού. Με βάση τη δεύτερη, οι καθοριστικοί παράγοντες που οδήγησαν στο ναζισμό και το Ολοκαύτωμα δεν έχουν τόσο σχέση με την πολιτισμική ιδιαιτερότητα του γερμανικού λαού, όσο είναι συνέπεια των ιδιαιτεροτήτων του γερμανικού πολιτικού συστήματος: την μη εμπέδωσης δημοκρατικών αξιών- παρά την ύπαρξη κοινοβουλευτικών θεσμών- της κυριαρχίας του στρατού και της γραφειοκρατίας, της παράδοξης συνάρθρωσης ιδεών που έρχονταν σε αντίθεση με το Διαφωτισμό και τον πολιτικό φιλελευθερισμό με τα πλέον προωθημένα επιτεύγματα της δυτικής τεχνολογίας, τελικά της αδυναμίας των ηγετικών ομάδων κυρίως του ναζιστικού κόμματος, του γερμανικού κράτους και της γερμανικής κοινωνίας να αντιληφθούν τις ηθικές συνέπειες της εξόντωσης των πολιτικών και φυλετικών «εχθρών», καταφεύγοντας στη χρήση των πλέον προωθημένων τεχνολογικών μέσων με αποκλειστικό κριτήριο την επινοημένη διαφορά. Ο κ. Κώστας Μιχαλάκης με καθημερινά παραδείγματα, παρμένα από την Ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας των Τρικάλων, έδειξε στην πολιτιστική μας ομάδα ανάγνωσης και γραφής πως οι κύριοι άξονες μιας ιστορικής αφήγησης μπορούν να εμπεδωθούν ακόμη και από μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, όταν προσφερθούν με άμεσο, ζωντανό και αποδεκτό παιδαγωγικά τρόπο. Για τους μικρούς θεούς, που κάποιοι κρύβουν μέσα τους, δίχως να το ξέρουν, για την υπομονή τους, την καρτερικότητα, την αρετή, την ειλικρίνεια, τη σταθερότητα στην πίστη του ιδανικού στον κόσμο της ατέλειας, αξίζει να αποκτούμε την καθαρότητα του πνεύματος για να ξεχωρίσουμε και να καταλάβουμε το ρόλο της μοίρας μέσα στη ζωή των ανθρώπων.

Αμαλία Κ. Ηλιάδη,
φιλόλογος-ιστορικός,
Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Μουσικοχορευτικές και εμβιωτικές ιχνηλασίες

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΒΙΩΤΙΚΕΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΛΙΑΡΟ
Στιγμιότυπο από την μουσικοδιαδραστική και παιγνιοχορευτική βραδιά κατά την πρεμιέρα των εκδηλώσεων
Σε κατάμεστες αίθουσες και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκε το Αθηναϊκό κοινό τις καλλιτεχνικές εμπνεύσεις και τις παιγνιοχορευτικές συνθέσεις της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.), του Γιώργου Λιάρου και των συντελεστών της παραγωγής τους, στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Τα χοροπαιγνιώδη και μουσικοδιαδραστικά δρώμενα έλαβαν χώρα στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη, Πειραιώς 206 Αθήνα, από την 1η έως και στις 3 Φεβρουαρίου του 2013.

«ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ... »
Βασικοί Συντελεστές της καινοτόμου παιγνιοχορευτικής ιχνηλασίας του Γ. Λιάρου, με τον ως άνω τίτλο, ήσαν:
Όλα τα χορευτικά τμήματα της Ε.Λ.Ετ.Ε.Π.
Φιλική Συμμετοχή:
Λαογραφική Εστία Τρίπολης
Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας
Πολιτιστικός Σύλλογος Ξυλοκέριζας
Χορευτικό τμήμα 20ου Δημοτικού Σχολ. Κερατσινίου
Επιμέλεια Αρκαδίας: ο εξαιρετικός Βασίλης Παναγόπουλος
Συνόδευσαν οι μουσικοί της οικογένειας Γιώργου Καρούτζου.
Έκτακτη εμφάνιση: Λάμπρος Φισφής
Μουσικοί που υλοποίησαν επιτυχώς το σύνθετο και δύσκολο εμβιωμουσικό διάβημα ήσαν:
• Γιάννης Παυλόπουλος (Βιολί, τραγούδι)
• Βασίλης Γραμματικός (Γκάιντα, φλογέρα, τσαμπούνα)
• Κώστας Γιαννακόπουλος (Κλαρίνο)
• Χρήστος Λυκουρέντζος (Κρουστά)
• Μαρία Πλουμή (Λαούτο)
• Αλέξανδρος Παπουτσής (Λύρα)
Ερμηνεύτρια η εξαιρετική Ντορρέτα Παναγοπούλου.

Σύγχρονες Μουσικοχορευτικές Δράσεις με Παραδοσιακά Σμιλεύματα από την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.) και το Γιώργο Λιάρο

Ο Γιώργος Λιάρος είναι καταξιωμένος χοροδιδάσκαλος, εμπνευστής και υπεύθυνος της έκδοσης του λαογραφικού περιοδικού «ΧΟΡΕΥΩ», συνθέτης και παραγωγός της μουσικής δημιουργίας «Χαρακτηροπλαστείο», εμπνευστής και δημιουργός του πολιτιστικού φορέα «Ελλήνων Όρχησις», Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος του Πρ. Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου, Ερευνητής και Σμιλευτής της γνήσιας μουσικοχορευτικής και λαογραφικής Ελληνικής παράδοσης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ελληνικής Γιώργος Λιάρος Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης & Πολιτισμού.

Η Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π. ερευνά και εντρυφά στην Ελληνική παράδοση, εμπνέεται από το θησαυρό της Ελληνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργεί μικρές κοιτίδες παράδοσης σε πολλές περιοχές για τη διατήρηση και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού και στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό (e-mail: eletepo8@yahoo.com).

Η νέα της χοροβιωματική και μουσικοκαλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί ένα καινοτόμο πολιτισμικό μόρφωμα και μια μεγάλη πρόκληση για την αναδίφηση των εμβιωμουσικών πλόων της παράδοσης, μέσα από τα κελεύσματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το Ίδρυμα Κακογιάννη στο πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις και στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μία διαδραστική παράσταση με κύριο πρωταγωνιστή το Ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι, η οποία παρουσιάζει τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου μέσα από το παιχνίδι καθώς επίσης και την εξέλιξη του παιχνιδιού από το χθες στο σήμερα. Έρευνα, χορός, τραγούδια, αινίγματα, βίντεο και φυσικά πολλά, πολλά παιχνίδια... παιχνίδια για μικρούς, για μεγάλους... παιχνίδια που παίζονται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου αλλά και παιχνίδια που σπανίζουν ξεδιπλώνονται μέσα από 10 περιοχές της Ελλάδος, δρώμενα που επιμελείται ο Γιώργος Λιάρος».

Η μουσικοδιαδραστική πρόταση όμως του Γιώργου Λιάρου σηματοδοτεί και την ρότα της Σύγχρονης Ελληνικής Πολιτισμικής Παραγωγής.

Η αυθεντική καλλιτεχνική και διαδραστική του δημιουργία, αποτελεί ένα γνήσιο λαϊκό πολιτιστικό πλέγμα με δομικές εμβιωτικές αναλύσεις και συνυφάνσεις πολιτιστικών δράσεων, από γνήσιους εκφραστές της Λαϊκής παράδοσης, αλλά και από μικρούς αναζητητές και αυριανούς - συνεχιστές δημιουργούς της νεώτερης πολιτιστικής παραγωγής του Ελληνικού πολιτισμού μας.

Όταν ο Γιώργος Βιζυηνός είχε διατρίψει επάνω στο παιχνίδι, σίγουρα δεν μπορούσε να συλλάβει ότι σε μια μεταγενέστερη εποχή θα βρισκόντουσαν άλλοι διαδραστικοί δημιουργοί, όπως Η Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π. και ο Γιώργος Λιάρος, για να καλύψουν τα καλλιτεχνικά κενά που είχε αφήσει η κοινωνιολογική και ψυχολογική προσέγγιση του.

Σε μία παιδεία που έχει παραμερίσει τα παιδιά της και τα μετουσιώνει σε πρώιμους υπερήλικες, έρχεται η Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π., ο Γιώργος Λιάρος και οι συνεργάτες του, για να θυμίσουν τη χαμένη μας αθωότητα και να μας παρασύρουν σ’ ένα πολυδαίδαλο γαϊτανάκι ανασύροντας την παιγνιώδη μας φύση, επιλέγοντας ένα ισχυρό αντίδοτο στην κρίση.

Με μία αναζωοδότρα αύρα ταξιδεύουν με το δικό τους άρμα Θέσπιδος σε τόπους και εποχές χωρίς να εξαιρούν κανέναν από τον κύκλο των συμπαικτών τους, αναδεικνύοντας την καταχωνιασμένη επικοινωνιακή διάσταση μιας ντοπιολαλιάς που τείνουμε να ξεχάσουμε.

Μας παρασύρουν στις μενεξένιες και ανθομύριστες αγκαλιές της Αρκαδίας, στα αχνόφωτα ρημοκλήσια των νησιώτικων θαλασσόβραχων, στη μυροβόλα ευωδία των αγριολούλουδων των Πελοποννησιακών και Ρουμελιώτικων βουνοπλαγιών, στις αστρόφεγγες στράτες της Ηπείρου, στους θαλάσσιους αχούς του Κρητικού, του Αιγαίου και του Ιόνιου Πελάγους, στα βλαστένια ακροστολίσματα και ιριδίσματα της Θεσσαλίας, στης αλός τα ανεμοδαρμένα κύματα της Νάξου, στα ονειρώδη κάστρα, στους αετόβολους βράχους και στις αυτόφωτες στράτες της Μακεδονίας, στις γλαυκές αναπολήσεις του Πόντου, στα άπλετα λαμπυρίσματα του Απολλώνιου φωτός των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, στα δρόσινα φυλλώματα της Θράκης, στα μυροβόλα απομεινάρια της Κίου και στις κλιμακωτές αναρριχήσεις των κισσών της Αριούσας, στους απροσμέτρητους ιριδισμούς των Ροδίτικων και Κρητικών ακτογραμμών και στη Νηρηιδική κοιτίδα του Νότου.

Με τη δυναμική παρουσία της παιγνιορχήστας του, την αενάως και εναρμονίως εκκαλούσα σε ρυθμικά παιγνιώδη χελιδονίσματα, ο Γιώργος Λιάρος ξεπερνά τα πλαίσια της μουσικής του Τερψιχόρης και με την πρωτεϊκή του δημιουργία καθιστά το παιχνίδι ένα νέο πόλο ανάδειξης των λαογραφικών δομών που επανακαθορίζονται μέσα από τη διορατική οπτική ενός καλλιτέχνη με ισχυρές ρίζες και ευαίσθητα φυλλώματα στις απαιτήσεις των καιρών.

Ευχαριστούμε την ΕΛ.ΕΤ.Ε.Π για τα κειμήλια της αναμοχλεύουσας μνήμης που μας προσφέρει μέσα από το παραδοσιακό Κροντήρι της μέθεξης του Ελληνικού Πολιτισμού.

Μέντης Κωνσταντίνος
Διδάκτωρ Πολιτισμού, Κοινωνιολογίας και Οικονομικών
Συγγραφέας, Ιστορικός και Πολιτισμικός Ερευνητής

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Έρως-Πάθος-Πόθος


Για 2η συνεχή χρονιά, ο χώρος Τέχνης Art Kolonaki (Λυκαβηττού 20) διοργανώνει την έκθεση "Έρως-Πάθος-Πόθος" με αφορμή τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου, και την Παγκόσμια Ημέρα των Ερωτευμένων.

Περάστε ένα ευχάριστο απόγευμα συντροφιά με Τέχνη και, γιατί όχι, διαλέξτε το δώρο σας για τον Βαλεντίνο ή την Βαλεντίνα σας, ανάμεσα από τα έργα της έκθεσης.

Άλλωστε, ένα έργο Τέχνης μεταφέρει τον τέλειο συμβολισμό δώρου για την Ημέρα των Ερωτευμένων: Διαχρονικό, σχεδόν αιώνιο!

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 8.00μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι Δε-Τε-Σα 11.00-14.00 / Τρ-Πε-Πα 11.00-20.00

Πληροφορίες
210-3624927
artkolonaki@gmail.com

Art Koλonaki
Λυκαβηττού 20
10673
Αθήνα
210-3624927
698-1119565

«Ένα-αντί-ον» του Ιορδάνη Κουμασίδη

H εταιρεία καλλιτεχνικών θεαμάτων Scene 10- 7 παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Ιορδάνη Κουμασίδη «Ένα-αντί-ον». Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνονται εικόνες, από την παγωμένη ζωή ενός συγγραφέα. Εικόνες που κρύβουν την αποστροφή και την αηδία που αισθάνεται για τους γύρω του και την «προσομοίωση» ζωής που έχουν επιλέξει να ζουν. Ζει μόνος, απομονωμένος, μακριά από όλους αυτούς που υπάκουσαν στην θέληση του και τον εγκατέλειψαν.
Έρωτας, πόνος, αγανάκτηση και σκέψεις που πληγώνουν χειρότερα από λεπίδα, εκσφενδονίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την δική του, με διάθεση σκληρής αυτοκριτικής και σαρκασμού.
Η έμπνευση του τον έχει εγκαταλείψει. Η μοναξιά δεν είναι αχανές σημείο, σε οδηγεί κάπου. Σε μια αντίδραση, φωναχτή ή σιωπηλή, που γεννά συναισθήματα. Συναισθήματα και σκέψεις. Γέλιο. Ανησυχία. Ενθουσιασμό. Απογοήτευση. Θάνατο. Αναγέννηση.

Ένας άνθρωπος πέραν και υπό των καταστάσεων.
Ένα κείμενο πέραν και υπό των καταστάσεων.
Ένας μονόλογος πιο μόνος από ποτέ.

Η παράσταση θα παίζεται από 25 Φεβρουαρίου στη θεατρική σκηνή του «21» στο Ψυρρή (Πλατεία Αγίων Αναργύρων) κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Ώρα παραστάσεων: 21.15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση: 10,00€
Κανονικό: 15,00€
Μειωμένο: 10,00€ (άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, άνω 65, κάτω των 25)

Τηλέφωνα κρατήσεων:
211 2269824
6945 983264
210 5446523

Συντελεστές:
Κείμενο: Ιορδάνης Κουμασίδης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Γκαλμπένη- Παπαγρηγορίου
Ερμηνεία:  Λευτέρης Δημηρόπουλος
Μουσική: Χρήστος Στρατηγόπουλος
Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Μικέλα Τσόντζου
Γλυπτά Μοντέρνας Τέχνης: Τζένη Κοσμίδου

Παναγιώτης Τροχόπουλος

Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος, μαθητής του θρυλικού Nikolai Petrov και ο πρώτος πιανίστας στην ιστορία που ηχογράφησε όλα τα έργα του Άγγλου συνθέτη Josef Holbrooke, παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Charles - Valentin Alkan, για τα 200 χρόνια από την γέννηση του.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 2 εντυπωσιακά ρεσιτάλ πιάνου με έργα υπερβατικής δυσκολίας του Alkan, καθώς και piano master class με τον διακεκριμένο -παγκοσμίως- σολίστ.

1ο Ρεσιτάλ - Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, 20:30 - Είσοδος €12
2ο Ρεσιτάλ - Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, 20:30 - Είσοδος €12

Σεμινάριο / master class πιάνου - Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013
Ενεργές συμμετοχές €50/ώρα. Δηλώστε συμμετοχή τώρα!

Στο ΑΝ ART ARTISTRY
Μονής Αστερίου 4
Αθήνα (Πλάκα)
210 3220082
www.an-art.com
info@an-art.com
an-art@an-art.com

Για κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά ή με email.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
 
1ο Ρεσιτάλ - Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, 20:30
1. Josef Holbrooke (1878 - 1958)
Σονάτα - Φαντασία αρ.1 "Το Στοιχειωμένο Παλάτι"
2. Charles - Valentin Alkan (1813 - 1888)
"Συμφωνία για σόλο πιάνο"

2ο Ρεσιτάλ - Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013,  20:30
1. Alexander Nikolayevich Scriabin (1872 - 1915)
Σονάτα αρ.10 σε Ντο μείζονα, έργο 70
2. Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)
Σονάτα αρ.30 σε Μι μείζονα, έργο 109
3. Charles - Valentin Alkan (1813 - 1888)
Σπουδές αρ.9 & 10 από το έργο 39
(∆εύτερο και Τρίτο μέρος από το "Κοντσέρτο για σόλο πιάνο")


Σεμινάριο - master class πιάνου

Καθηγητής: Παναγιώτης Τροχόπουλος

Σε ποιούς απευθύνεται:  Η ενεργή συμμετοχή απευθύνεται σε μαθητές, τελειόφοιτους ή απόφοιτους σπουδών πιάνου και σε επαγγελματίες πιανίστες. Το σεμινάριο αφορά σόλο πιάνο. Σαν ακροατές μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι μουσικόφιλοι.

Πότε: Το σεμινάριο θα γίνει την Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013.

Που: Στο “AN ART ARTISTRY” - Mονής Αστερίου 4, Πλάκα, 210 3220082.

Ενεργοί συμμετέχοντες: €50 η ώρα κατ’ άτομο.

Οι ενεργοί συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν όλο το σεμινάριο χωρίς άλλη επιβάρυνση, εφόσον έχουν προεξοφλήσει το ποσόν συμμετοχής τους. Για ανήλικους, δωρεάν είσοδος σε έναν συνοδό τους. Στην φόρμα συμμετοχής θα πρέπει να δηλώσετε το ρεπερτόριο σας και στην περίπτωσηπου πρόκειται για κάποιο σπάνιο έργο της φιλολογίας να στείλετε αντίγραφο του, έως 8/2/2013 στο infο@an-art.com Μέχρι την Παρασκευή 8/2/2013 θα πρέπει να έχουν σταλεί τα απαραίτητα και να επιβεβαιωθούν οι ενεργές συμμετοχές.

Ακροατές: €50 για όλο το σεμινάριο

Εγγραφές: Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στο www.an-art.com και στείλτε τη στο info@an-art.com ή επισκεφτείτε μας για να εγγραφείτε (Δευτέρα ως Παρασκευή 17:00 - 20:00). Όλες οι συμμετοχές πρέπει να προεξοφληθούν για να είναι έγκυρες, είτε με προηγούμενη επίσκεψη σας, είτε κατά την πρώτη άφιξη σας, στο AN ART ARTISTRY.

Σκόπιμο είναι να βρίσκεστε στον χώρο τουλάχιστον 15’ νωρίτερα από την ώρα συμμετοχής σας.

Ώρες: Οι ώρες διδασκαλίας θα είναι 10:00 - 15:00 / 17:00 - 22:00 και τις 2 μέρες (Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013). Για προτιμήσεις  στο ωράριο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την διαθεσιμότητα.

Βεβαιώσεις: Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους ενεργούς συμμετέχοντες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές