Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής


Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής: ΟCEAN2012 και ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στην τελική ευθεία της εκστρατείας για τον τερματισμό της υπεραλίευσης.

Με φόντο την κρίσιμη ψηφοφορία για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) του Σεπτεμβρίου, ο συνασπισμός του Ocean 2012 και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" ως συντονιστής φορέας για την Ελλάδα και την Κύπρο, ετοιμάζονται για την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου ξανά στις Βρυξέλλες με σκοπό να συμμετέχει σε ομάδα εργασίας και συναντήσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από καταιγισμό ιδεών μεταξύ των συντονιστών – φορέων του Δικτύου Ocean 2012. Η συνάντηση περιελάμβανε αντιπροσώπους από τις χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Πολωνία και Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη βελγική πρωτεύουσα, στελέχη του Αρχιπελάγους συναντήθηκαν με τους ιθύνοντες ευρωβουλευτές και μετέφεραν την αναγκαιότητα και τη σημασία που ενέχει η μεταρρύθμιση της ΚαλΠ, η οποία θα επιτρέψει στα αλιεύματα να επανέλθουν σε υγιή πληθυσμιακά επίπεδα.
Πολλά αλιεύματα έχουν υποστεί κακή διαχείριση και βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ολοένα και λιγότερων ψαριών και οι μη-βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, θα είναι τραγικές. Όσο τα αποθέματα ψαριών μειώνονται, τόσο μειώνονται και οι θέσεις εργασίας στη θάλασσα.
Υπάρχει όμως τρόπος για βιώσιμη αλιεία. Αν οι πληθυσμοί ψαριών είναι υγιείς, τα μεγέθη των αλιευμάτων θα αυξηθούν, ενώ το ποσοστό ενέργειας που απαιτείται για να αλιευθούν, θα μειωθεί. Το New Economics Foundation εκτιμά ότι αν ανακάμψουν οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί ψαριών μόνο κατά 30%, τότε αυτό θα σημάνει 3.530.000 επιπλέον τόνους στις εκφορτώσεις. Αν διαχειριστούμε την αλιεία σωστά και επιτρέψουμε στους πληθυσμούς τους να επανέλθουν και να αλιευτούν σύμφωνα με τους ρυθμούς αναπαραγωγής τους, τότε η αλιεία μπορεί να γίνει βιώσιμη και να συνεχιστεί για τις επόμενες γενιές. Αν δεν πράξουμε απολύτως τίποτα και συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τους αλιευτικούς πόρους με μη-βιώσιμο τρόπο, τα ψάρια θα εξαφανιστούν όπως επίσης και η εμπορευματοποίηση της αλιείας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στη δική μας γενιά.
Το Δίκτυο Ocean 2012 θα διοργανώσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη με κοινό μήνυμα τον Τερματισμό της υπεραλίευσης. Ακολουθήστε τις ενημερώσεις του Αρχιπελάγους για να βρείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στο να Σταματήσει η Υπεραλίευση και να ανακάμψουν οι πληθυσμοί των ευρωπαϊκών θαλασσών.

Για το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22730 37533, 6974744949
Όρμος Μαραθοκάμπου,
Σάμος Τ.Θ 229, 83 102

Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22750 41070,
Φαξ: 22750 41673
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία

Γραφείο Διεκπεραίωσης
τηλ 210 8253024
Μ. Βόδα 89, 10440, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές