Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Καταστροφή δασών στην Ικαρία


Ηθικοί αυτουργοί της καταστροφής των δασών στην Ικαρία - Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ καταγγέλλει τη Διεύθυνση Δασών Σάμου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Σε έγγραφη καταγγελία εναντίον της Διεύθυνσης Δασών Σάμου προχώρησε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για τις πολύχρονες παραβιάσεις της δασικής νομοθεσίας στο νησί της Ικαρίας. Η μακροσκελής αναφορά προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιγράφει αναλυτικά τη μόνιμη αδράνεια της συγκεκριμένης υπηρεσίας να αντιμετωπίσει καίρια προβλήματα του νησιού, τα οποία συσσωρεύτηκαν συν τω χρόνω, προκάλεσαν παρατεταμένη υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον του νησιού και οδήγησαν σε τεράστιες καταστροφές.
Η ανεξέλεγκτη και εντατική υπερβόσκηση, σε συνδυασμό με άστοχες και παράνομες παρεμβάσεις τις τοπικής αυτοδιοίκησης έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο της Ικαρίας και έχει εξαφανίσει τα δάση του νησιού. Η Διεύθυνση Δασών Σάμου, δεν εφάρμοσε ποτέ -ως όφειλε- τη δασική νομοθεσία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερβόσκησης, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι ανεξέλεγκτο και οι συνέπειες του να είναι ορατές μέσω της διάβρωσης των εδαφών και των καταστροφικών πλημμυρών που σημειώνονται κάθε χρόνο. Οι πλημμύρες του Οκτωβρίου 2010, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, ενώ στοίχισαν ακόμα και ανθρώπινη ζωή.
Επίσης, η Διεύθυνση Δασών Σάμου κωλυσιεργεί σκοπίμως, επί χρόνια, να προχωρήσει στην εισήγηση για την ίδρυση «Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ)» στο δάσος του Ράντη στην Ικαρία, αγνοώντας τις εντολές προϊστάμενων αρχών και τις σχετικές μελέτες για την ανάγκη ίδρυσης ΚΑΖ που έχουν εκπονηθεί από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και φέρουν τη σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η ανεξήγητη στάση της Διεύθυνσης Δασών Σάμου έχει θέσει το δάσος του Ράντη -ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα δάση της Μεσογείου- σε τεράστιο κίνδυνο και έχει καταδικάσει ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα σε αργό θάνατο.
Στην καταγγελία που κατέθεσε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ περιλαμβάνονται επίσης τα πρόσφατα «κατορθώματα» της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην υπόθεση της ολοσχερούς καταστροφής της τελευταίας δασικής έκτασης στην περιοχή της Προεσπέρας κατά την κατασκευή υβριδικού, υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Η δασική έκταση βρίσκεται εκτός του εργοταξίου, έχει καταστραφεί από την παράνομη ρίψη αδρανών υλικών και έχει δημιουργηθεί παράνομη χωματερή, η οποία δεν προβλέπεται από την αδειοδότηση του έργου.
Παράλληλα με τη μόνιμη αδράνεια που επέδειξε στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, η Διεύθυνση Δασών Σάμου παραβίασε επανειλημμένα τη νομοθεσία περί πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία (Ν.3422/2005) αμελώντας συστηματικά να απαντήσει στις πολυάριθμες επιστολές του Αρχιπελάγους για τα παραπάνω θέματα.

Για όλες τις παραπάνω καταγγελίες το νομικό τμήμα του Αρχιπελάγους συντάσσει ήδη νέο φάκελο με νέα στοιχεία, επικαιροποιημένους ψηφιακούς χάρτες GIS, ο οποίος θα αποσταλεί στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καθώς και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας που διέπει συγκεκριμένες υπηρεσίες και ανθρώπους του δημοσίου, είναι η εκβιαστική τακτική της Διεύθυνσης Δασών Σάμου, η οποία στην απόφαση της (21/6/2011) κήρυξε αναδασωτέο τον ιδιόκτητο χώρο που έχει παραχωρηθεί αφιλοκερδώς για τη φιλοξενία της χερσαίας ερευνητικής βάσης του Αρχιπελάγους στις Καστανιές Ραχών. Όταν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Ικαρίας θα έπρεπε να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο, η συγκεκριμένη υπηρεσία ανακαλύπτει ότι το μοναδικό σημείο του νησιού που χρειάζεται αναδάσωση είναι τα συγκεκριμένα 700 τετραγωνικά μέτρα της βάσης του Αρχιπελάγους...
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική απόφαση επιδόθηκε στο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, αλλά και πριν την έκδοση της, η απόφαση είχε χρησιμοποιηθεί… καταλλήλως από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και την ΕΝΕΤ ΑΕ. Λαλίστατα «παπαγαλάκια» που έχουν αναλάβει χρέη εκπροσώπων τύπου των εν λόγω εταιρειών, χρησιμοποίησαν την παραπάνω απόφαση ως «αντίβαρο» στις πολυάριθμες τεκμηριωμένες καταγγελίες του Αρχιπελάγους και στα καταδικαστικά έγγραφα αρμόδιων αρχών, τα οποία αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται το υβριδικό της Ικαρίας.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ανάγλυφα, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Διεύθυνση Δασών Σάμου τον ρόλο της δασικής προστασίας και της διαφύλαξης της φυσικής κληρονομιάς του τόπου. Παράλληλα φωτογραφίζουν μία άρρωστη πραγματικότητα και νοοτροπία -made in Greece- που οικοδομήθηκε από λάσπη, εκβιασμούς, ατιμωρησία και υπόγειες διαδρομές. Στοιχεία που συνέθεσαν, εν πολλοίς, τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Για το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22730 37533, 6932274235
Όρμος Μαραθοκάμπου,
Σάμος Τ.Θ 229, 83 102

Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22750 41070,
Φαξ: 22750 41673
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία

Γραφείο Διεκπεραίωσης
τηλ 210 8253024
Μ. Βόδα 89, 10440, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές