Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η «άγρια ζωή» του Καναδά στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων



Η «άγρια ζωή» του Καναδά στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων μέσα από το λόγο και τη ματιά μιας Καναδής κτηνιάτρου που μιλά για το επάγγελμά της στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου.

Η κ.Debbie Hoffele, προερχόμενη από αγροτική οικογένεια και εξοικειωμένη από πολύ μικρή ηλικία με τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας της, ένιωθε πάντα κλίση προς τη μελέτη και την ενασχόληση με τα ζώα, άγρια και ήμερα της περιοχής της (Τορόντο). Γι αυτό και σε πρώιμη, σχετικά, ηλικία αποφάσισε να γίνει κτηνίατρος. Ακόμη κι όταν επιφανειακά λοξοδρομούσε κι ένιωθε παροδική έλξη προς κάποιο άλλο επάγγελμα, αυτό συνέβαινε για πολύ λίγο: γιατί πάντα στην καρδιά της είχε ριζωμένη τη φροντίδα και την αγάπη για τα ζώα.

Επί 8 χρόνια έως και σήμερα εργάζεται σε κλινική για ζώα στον Καναδά, αποκτώντας πολύτιμες κτηνιατρικές γνώσεις και εμπειρίες. Για όλους αυτούς τους λόγους η ομιλία της-εισήγηση τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012 στο πλαίσιο του μαθήματος του Σ.Ε.Π., μετά από πρόσκληση της κ. Κίτρου Ευαγγελίας, καθηγήτριας Μουσικής του σχολείου μας, υπήρξε εύστοχη, λιτή και παράλληλα μεστή ουσιαστικών νοημάτων.

Η κ. Debbie Hoffele τόνισε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας πως οι αξίες της ζωής του καθενός πρέπει να εμποτίζουν το επάγγελμά του για να εμπεδώνεται στην πράξη ο σεβασμός στη φύση και τον άνθρωπο. Στο λόγο της περί Κτηνιατρικής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε κομβικά σημεία της σημερινής, παθολογικής κατάστασης των ζώων, όπως το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία καθώς και οι ομοιότητες ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα, όσον αφορά τις ασθένειες, τον τρόπο ζωής και το χαρακτήρα.

Στην αρχή της εισήγησής της προσπάθησε με επιτυχία να μας μιλήσει λίγο στα ελληνικά και, πραγματικά, η παρουσίασή της διανθίστηκε ισορροπημένα με εύγλωττες εικόνες, ταινιάκια και επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα. Μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα για την κτηνιατρική ως επαγγελματική ειδικότητα και ταυτόχρονα συνεπαρθήκαμε από την ομορφιά και την αυθεντικότητα της άγριας καναδικής φύσης και ζωής…

Αμαλία Κ. Ηλιάδη,
φιλόλογος-ιστορικός,
Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές