Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Διάσωση χελώνας Caretta caretta στη Σάμο


Γλίτωσε από το αγκίστρι, τη… “δάγκωσε” η Ολυμπιακή

Επιχείρηση διάσωσης θαλάσσιας χελώνας, προσφοράς πρώτων βοηθειών και μεταφοράς της στην Αθήνα οργανώθηκε από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους στη Σάμο. Η «ανθρώπινη αλυσίδα» στήθηκε στη Σάμο, με την κινητοποίηση και άψογη συνεργασία κατοίκων, εθελοντών, κτηνιάτρου και συνεργατών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ” και του συλλόγου για την προστασία θαλάσσιας χελώνας, “ΑΡΧΕΛΩΝ”.
Η νεαρή χελώνα, εντοπίζεται την Κυριακή 12/02 σε ακτή, στο Κοκκάρι. Κάτοικοι της περιοχής επικοινωνούν με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για να αναφέρουν το συμβάν και μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας μεταβαίνουν άμεσα στο σημείο, προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Η πρώτη εξέταση δείχνει ότι η μικρή Καρέττα έχει υποστεί τραυματισμό στο λαιμό (είχε καταπιεί μεγάλο αγκίστρι), και κινδυνεύει από υποσιτισμό. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, από βιολόγους του Αρχιπελάγους και συνεργάτη - εθελοντή κτηνίατρο δεν είναι εφικτό να της αφαιρεθεί το αγκίστρι. Δεδομένου ότι η κατάσταση της απαιτεί εξειδικευμένο χειρισμό κρίνεται αναγκαία η μεταφορά στην Αθήνα για να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στο κέντρο προστασίας & περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας, που διατηρεί ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα.
Λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων η χελώνα δεν επιβιβάζεται στο πλοίο της ΑΝΕΚ LINES, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Σάμος – Αθήνα και προκρίνεται η διακομιδή της με αεροπλάνο.
Η Olympic Air παραδίδοντας μαθήματα… εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, χρεώνει (!) τη μεταφορά του μικρού ζώου με 67 ευρώ, το οποίο τελικά φτάνει ασφαλές στην Αθήνα και παραλαμβάνεται από εθελοντές του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, «ΑΡΧΕΛΩΝ».
Μάρτυρες της μικρής οδύσσειας που έζησε το ζώο, ήταν ερευνητές από πέντε διαφορετικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής οι οποίοι έζησαν από κοντά, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται ορισμένες εταιρείες στην Ελλάδα την έννοια της περιβαλλοντικής προστασίας και της περίθαλψης της άγριας ζωής.
Ευχόμαστε το λάθος της αεροπορικής εταιρείας να ήταν συγκυριακό και να μην αντικατοπτρίζει τη γενικότερη φιλοσοφία της σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης.
Ελπίζουμε η μικρή μας φίλη να αναρρώσει σύντομα και να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον…

Για το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22730 37533, 6932274235
Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τ.Θ 229, 83 102

Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22750 41070, Φαξ: 22750 41673
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία

Γραφείο Διεκπεραίωσης
τηλ 210 8253024
Μ. Βόδα 89, 10440, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές