Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Τίτλος βιβλίου: ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
Συγγραφέας: ERIN MORGENSTERN
Εκδόσεις Πλατύπους
Αρ. σελίδων: 528
Τιμή: €22
ISBN: 978-960-6665-76-9
Ημερ.κυκλοφ. 22 Νοεμβρίου 2011

NEW YORK TIMES BEST SELLER

Το τσίρκο φθάνει χωρίς προειδοποίηση.
Δεν έχουν προηγηθεί αναγγελίες, ούτε αφισέτες στους στύλους και τους πίνακες ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης, ούτε αναφορές ή διαφημίσεις στις τοπικές εφημερίδες. Είναι απλά εκεί, ενώ χθες δεν ήταν.
Μέσα σε αυτές τις ασπρόμαυρες ριγέ σκηνές που ζωντανεύουν τη νύχτα, περιμένει μια μοναδική εμπειρία, μια γιορτή των αισθήσεων, όπου μπορεί κανείς να χαθεί σε ένα λαβύρινθο από σύννεφα, να περιπλανηθεί σε ένα χλοερό κήπο από πάγο, να δει μαγεμένος μια ακροβάτισσα όλο τατουάζ να τρυπώνει σε ένα γυάλινο κουτί, να νιώσει μια υπέροχη ζαλάδα από τις μυρωδιές της κανέλας και της καραμέλας που γεμίζουν τον αέρα.
Καλώς ήρθατε στο Le Cirque des Rêves.
Μα πίσω από τους καπνούς και τους καθρέφτες εκτυλίσσεται μια δυναμική σύγκρουση –ένας διαγωνισμός ανάμεσα σε δύο νεαρούς ιλουζιονιστές, τη Σίλια και τον Μάρκο, που από παιδιά εκπαιδεύονται σε ένα “παιχνίδι” στο οποίο τους έχουν παγιδεύσει χωρίς διαφυγή οι ιδιόρρυθμοι αφέντες τους. Οι παίκτες δεν ξέρουν ότι απ’ αυτό το παιχνίδι μόνο ένας θα βγει ζωντανός, και ότι το τσίρκο είναι απλώς η σκηνή για μια εκπληκτική μάχη θέλησης και φαντασίας.
Καθώς το τσίρκο ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, τα μαγικά κατορθώματα γίνονται ολοένα και πιο ευφάνταστα σε κάθε σταθμό του. Το παιχνίδι συνεχίζεται και οι ζωές όσων έχουν αναμιχθεί –μεταξύ άλλων, ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης του τσίρκου, η αινιγματική κοντορσιονίστρια, η μυστηριακή χαρτομάντισσα, τα κοκκινομάλλικα δίδυμα που γεννήθηκαν στα παρασκήνια– παρασύρονται σε μια πλημμύρα από μαγικά και ξόρκια.
Όταν όμως η Σίλια ανακαλύπτει ότι αντίπαλός της είναι ο Μάρκο, αρχίζουν να βλέπουν το παιχνίδι όχι σαν μια αναμέτρηση αλλά σαν μια υπέροχη συνεργασία. Δίχως να γνωρίζουν το προκαθορισμένο τέλος, ερωτεύονται. Είναι ένας βαθύς, παθιασμένος και μαγικός έρωτας που κάνει τα φώτα να τρεμοπαίζουν και τα δωμάτια να θερμαίνονται κάθε φορά που μόλις αγγίζουν τα χέρια τους.
Αλλά οι δάσκαλοί τους εξακολουθούν να κινούν τα νήματα, και αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη τούς αναγκάζει να παρέμβουν με επικίνδυνες συνέπειες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, από καλλιτέχνες μέχρι θεατές.

Κριτικές

“Το Τσίρκο της Νύχτας με έκανε ευτυχισμένη. Παιχνιδιάρικη και εξαιρετικά ευφάνταστη, η Erin Morgenstern δημιούργησε το τσίρκο που πάντα λαχταρούσα και το γέμισε με ερωτοχτυπημένους μονομάχους μάγους, χαριτωμένα γατάκια, υπέρκομψες επιδείξεις ομορφιάς και περίπλοκα ρολόγια. Είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο”.
—AUDREY NIFFENEGGER, συγγραφέας του The Time Traveler’s Wife

“Μαύρο σαν καπνιά και λαμπερό σαν σπίθα, το Τσίρκο της Νύχτας ακόμα με κρατά εθελοντικά αιχμάλωτη σε έναν κόσμο σχεδόν αβάσταχτης ομορφιάς. Αυτή είναι μια ιστορία αγάπης σε επιβλητική κλίμακα: δημιουργεί, καταστρέφει, τελικά εξυψώνεται. Υποκλίσου, Erin Morgenstern. Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα ποτέ”.
—BRUNONIA BARRY, συγγραφέας του The Lace Reader

“Ένα συναρπαστικό ντεμπούτο. Το Τσίρκο της Νύχτας σε τραβά σε έναν κόσμο που είναι σκοτεινός όσο και εκθαμβωτικός, λεπτομερειακά απεικονισμένος που όμως μοιάζει να βγήκε από όνειρο. Δεν θα θέλετε να το αφήσετε”.
—TÉA OBREHT, συγγραφέας του The Tiger’s Wife

“Μια φορά στις τόσες βρίσκεις ένα μυθιστόρημα τόσο μαγευτικό που δεν ξεφεύγεις από το ξόρκι του. Το Τσίρκο της Νύχτας είναι ένα από τα αυτά τα σπάνια βιβλία – σε ρουφάει, είναι πανέμορφα γραμμένο, απολύτως μαγευτικό. Αν διαβάσετε μόνο ένα μυθιστόρημα φέτος, να είναι αυτό”.
—DANIELLE TRUSSONI, συγγραφέας του Angelology

“Ανόθευτη ευχαρίστηση… Η Erin Morgenstern είναι μια χαρισματική αφηγήτρια κλασικού τύπου, μια παραμυθού, υφάντρα του μαγευτικού και του συναρπαστικού –είχα πολλές άλλες δουλειές που έπρεπε να κάνω αλλά το βιβλίο με τραβούσε πίσω και βουτούσα στις σελίδες του. Να είστε σίγουροι ότι αυτό το βιβλίο θα δημιουργήσει τους δικούς του ονειροπόλους”.
—AIMEE BENDER, συγγραφέας του The Particular Sadness of Lemon Cake

“Το Τσίρκο της Νύχτας είναι ένας υπέροχα πλασμένος μύθος που πλέει στα ψηλά γεωγραφικά πλάτη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και του Όσκαρ Γουάιλντ, με μερικές μοίρες πορεία προς το Λύκο της Στέπας του Έσε για να καρυκευτεί με λίγο κίνδυνο. Η ιστορία είναι αριστοτεχνικά γραμμένη και δέχεται αλληγορικές ερμηνείες καθώς το νωχελικό αλλά επίμονο σασπένς της χαρίζει μια επιβλητική γοητεία. Μαγευτικό ανάγνωσμα”.
—KATHERINE DUNN, συγγραφέας του Geek Love

“Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Erin Morgenstern, το Τσίρκο της Νύχτας, είναι ήσυχα, μαγευτικά τέλειο… η ανάγνωσή του είναι σαν να βλέπεις ένα υπέροχο όνειρο, κατά τη διάρκεια του οποίου είσαι αρκετά κοιμισμένος ώστε να πιστεύεις όλα όσα συμβαίνουν, όμως αρκετά ξύπνιος ώστε να απολαμβάνεις την εμπειρία και να κατανοείς ότι είναι μαγική”.
—Newsday

“Ο εξαίσια συνειδητοποιημένος κόσμος της Erin Morgenstern κάνει τον αναγνώστη να ονειρεύεται να το σκάσει με αυτό το τσίρκο”.
—USA Today

“Το Τσίρκο της Erin Morgenstern είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα όνειρα”.
—Elle

“Μαγικό. Σαγηνευτικό. Πλανευτικό. Υπνωτιστικό”.
—Associated Press

“Ένα πλανευτικό, καθηλωτικό ανάγνωσμα… Η Erin Morgenstern έχει δημιουργήσει μία συναρπαστική ιστορία που μας ταξιδεύει. Κάνοντας αυτό, καθιστά ξεκάθαρο πως από όλα τα σχήματα που μπορεί να πάρει η μαγεία, η αφήγηση μιας ιστορίας είναι συχνά το ισχυρότερο από όλα”.
—The Economist

“Μια ιστορία Ρωμαίου και Ιουλιέτας, βουτηγμένη σε μαγικό ρεαλισμό, το Τσίρκο της Νύχτας, αψηφά και τα δύο είδη και τις προσδοκίες”.
—The Boston Globe

“Ηλεκτρικό ντεμπούτο”.
—Publishers Weekly, starred review

“Η είσοδος στις ασπρόμαυρες ριγέ σκηνές του Le Cirque des Rêves είναι είσοδος σε έναν κόσμο όπου τα αντικείμενα πραγματικά μεταμορφώνονται σε πουλιά και οι άνθρωποι πραγματικά εξαφανίζονται… Η Erin Morgenstern έχει γράψει μια ευφάνταστη ιστορία του 19ου αιώνα που είναι παρ’ όλα αυτά εντελώς πιστευτή. Οι οσμές, οι υφές, οι ήχοι και οι εικόνες είναι σχεδόν απτά… Αυτό το ανάγνωσμα είναι απολύτως μαγικό”.
—Library Journal, starred review

“Το Τσίρκο της Νύχτας είναι μια πολύ ατμοσφαιρική ιστορία όπου το καθετί διακρίνεται υπό το φως που εκπέμπουν λάμπες κάποιου περασμένου αιώνα. Η Morgenstern ξέρει να χειρίζεται αυτές τις σκιές. Και είναι επίσης ξεκάθαρο πως γοητεύεται από αντικείμενα όπως ασυνήθιστα ρολόγια, δαχτυλίδια που εξαφανίζονται, πυρακτωμένα καζάνια και παράξενα καρουζέλ, και θα κάνει και εσάς να τα λατρέψετε”.
—Los Angeles Times

Διακρίσεις
New York Times Bestseller
USA Today Bestseller
Wall Street Journal Bestseller
Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς 2011 του Publisher’s Weekly
Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς 2011 του Amazon

Η συγγραφέας
Η ERIN MORGENSTERN είναι συγγραφέας και multimedia artist που περιγράφει όλα τα έργα της ως “παραμύθια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”. Ζει στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Επισκεφθείτε τη στο www.erinmorgenstern.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές