Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΝ, ΙΝ ΝΤΗΝΤ

ΜΙΜΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σειρά: Ποίηση
ISBN: 978-960-501-526-8
Σελ.: 72
Τιμή: 8,80 €

«Από το αεροπλάνο η Κύπρος φαίνεται απλώς σαν νησί / από κοντά όμως διαθέτει και άλλα», έτσι ξεκινά ένα από τα ποιήματα της συλλογής. Η Κύπρος της καθημερινής πραγματικότητας είναι το κύριο θέμα της συλλογής: η φραγμένη οδός Λήδρας και τα απογεύματα της Λευκωσίας, οι φοινικιές της Λάρνακας, μαγαζιά, οι παλαιοί Κύπριοι με τα ξαναβαμμένα ινδο-εγγλέζικα ποδήλατα (δύο τουλάχιστον ποιήματα γι’ αυτά: η ποίηση είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου), ο Ηλίας στην πλατεία Ελευθερίας, η Άιντα στον Ξενώνα, ο μείζων ποιητής Μόντης, ο Σύμης στο σπουδαίο καφενείο «Καλά Καθούμενα», και μια σειρά επώνυμοι Κύπριοι που κρατούν τη Νήσο ζώσα, όλοι αυτοί και όλα αυτά έχουν περάσει στους στίχους του βιβλίου.
«Περιηγητικές αρπαχτές σε στίχους» είναι ο υπότιτλος της συλλογής. Μια περιήγηση στους ανθρώπους της Νήσου, μακρινή και ξένη προς τις σχετικές σεφερικές αντιλήψεις:
Μαχαιράς σαν πυκνή σκοτεινή σοκολάτα ─κάρβανος αιθός─ / που για να την γευτείς πρέπει ν’ αντέχεις─ όχι Κορνάρος γάλακτος, / όχι φραππέδες καλοχτυπημένοι με ζαχαρόγαλα· / η Νήσος έχει φως περισσότερο απ’ το κανονικό, / την ξασπρίζει ένας στασιμοπληθωρισμός φως, / μια ντάλα σαν μπλόφα στα σκότη, / οι σκιές πήζουν κάργα στο μαύρο.

Ο Μίμης Σουλιώτης διδάσκει λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Σβούρα, 1972, Ποιήματα εν παρόδω, 1974, Βαθιά επιφάνεια, 1992, Αβγά μάταια, 1998, Περί ποιητικής, 1999, Υγρά, 2000, Ήλιος στην Σκοτία, 2001, Παλιές ηλικίες, 2002. Έχει επιμεληθεί την έκδοση Φλώρινα: Μια πόλη στη λογοτεχνία (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2002).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές