Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο Παπαγάλος και ο Ολιβιέ στην Αμερική

Συγγραφέας: Πίτερ Κάρεϊ, Αυστραλία
Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου
Σειρά: Ξένοι Λογοτέχνες
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2011
Σελ.: 536 - Τιμή: 18,80€ - ISBN: 978-960-496-005-7

Ο Ολιβιέ είναι Γάλλος αριστοκράτης, παιδί μιας οικογένειας ευγενών που έχει πληγεί απ’ την Επανάσταση. Ο Παπαγάλος είναι γιος Άγγλου τυπογράφου, που έχει όνειρο ζωής να γίνει ζωγράφος αλλά καταλήγει υπηρέτης. Γεννημένοι σε διαφορετικές χώρες και σε άλλες ιστορικές συγκυρίες, θα συναντηθούν κάποτε στην Αμερική.
Όταν ο Ολιβιέ ταξιδεύει στον Νέο Κόσμο, φαινομενικά για να μελετήσει τις φυλακές, στην πραγματικότητα όμως για να σώσει το τομάρι του από άλλη μια επανάσταση, ο Παπαγάλος τον συνοδεύει σαν κατάσκοπος και προστάτης ταυτόχρονα.
Καθώς η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ του Ολιβιέ και του Παπαγάλου, σ’ ένα ταξίδι στον έρωτα και στην πολιτική, στις φυλακές και στον κόσμο της τέχνης, ο Πίτερ Κάρεϊ εξερευνά την περιπέτεια της αμερικανικής δημοκρατίας, στη θεωρία και στην πράξη, με εξαιρετικά ευφυή τρόπο.

«Ο Κάρεϊ αναλαμβάνει καθήκοντα τελετάρχη και σαν ηθοποιός-σκηνοθέτης δίνει σάρκα και οστά στους χαρακτήρες, οργανώνοντας ένα πλήθος ηρώων από προφανή απόσταση. Είναι ένας πανούργος αφηγητής υψηλών προδιαγραφών με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Στις σελίδες του βιβλίου του περιλαμβάνεται μια απαιτητική συζήτηση για τη φιλοσοφία της δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΙΒΙΕ αναδεικνύεται ένα εκπληκτικά υπέροχο μυθιστόρημα».
ΤΗΕ TIMES

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
O ΠΙΤΕΡ ΚΑΡΕΪ γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1943. Σπούδασε θετικές επιστήμες. Εργάστηκε για χρόνια σε διαφημιστικές εταιρείες και ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1979 με δύο συλλογές διηγημάτων. Για τα μυθιστορήματά του προτάθηκε και τιμήθηκε με αρκετά βραβεία. Το ILLYWHACKER ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 1985 καθώς και για το World Fantasy Award για το καλύτερο μυθιστόρημα το 1986. Το 1988 το OSCAR AND LUCINDA τιμήθηκε με το βραβείο Booker, ενώ το 2001 με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και το TRUE HISTORY OF THE KELLY GANG. Το βιβλίο Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΙΒΙΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων τόσο για το βραβείο Commonwealth όσο και για το βραβείο Booker 2010. Ο Κάρει έχει τιμηθεί επανειλημμένα για το σύνολο του έργου του, είναι μέλος της Royal Society of Literature, της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Αμερικάνικης Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Ζει στη Νέα Υόρκη όπου διδάσκει δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συγγραφέα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές