Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Το Βλέμμα Της Ψυχής Σε Μια Σχολική Τάξη Που Τους Χωρά Όλους!


Για 16η χρονιά πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Πλατεία Κοραή οι μαθητικές εκδηλώσεις του 35ου Δημοτικού Πειραιά με αφορμή την 15η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού των τυφλών. Το λευκό Μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με προβλήματα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια και να κινούνται με άνεση, ανεξαρτησία και ασφάλεια στο συνήθως αφιλόξενο δομημένο χώρο. Το 35ο Δημοτικό Πειραιά είναι από τα πρώτα σχολεία που ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 λειτούργησε Τμήματα Ένταξης τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη, υπό τον δάσκαλο Ειδικής Αγωγής Αλέξη Γκλίνο.
Ο 23χρονος Βαγγέλης Αυγουλάς, εκ γενετής τυφλός και παλιός μαθητής του σχολείου που σήμερα διατελεί Αντιδήμαρχος στο Δήμο Ιλίου, είναι Ασκούμενος Δικηγόρος και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για τους τυφλούς, μίλησε στους μικρούς μαθητές για τον τρόπο ανάγλυφης γραφής και ανάγνωσης Braille των τυφλών, καθώς και για τις δυσκολίες πρόσβασης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε ελεύθερα πεζοδρόμια, στην εκπαίδευση και την εργασία.
Παράλληλα, ο κ. Αυγουλάς απάντησε σε απορίες μαθητριών του Ραλλείου Γυμνασίου και συζήτησε μαζί τους για τις δυσκολίες στην καθημερινή διαβίωση των τυφλών και για τους φόβους των ΑμεΑ υπό τις απειλές περικοπών ακόμη και στα επιδόματα αναπηρίας.
Τα παιδιά έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια με κλειστά μάτια, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους και φωνάζοντας συνθήματα για «Ελεύθερα Πεζοδρόμια» και «Ισότητα – Συμμετοχή – Σεβασμό» έβαλαν τα θεμέλια για μια σχολική τάξη που θα τους χωρά όλους ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες και τη διαφορετικότητα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές