Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Περί τυφλότητoς και άλλων δεινών

Επιμέλεια: Μισέλ Φάις
Πρόλογος: Bart Soethaert
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
ΣΕΙΡΑ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ/HOTEL ΕΝΟΙΚΟΙ ΓΡΑΦΗΣ
ISBN: 978-960-16-4112-6
ΣΧΗΜΑ: 12x20
ΣΕΛΙΔΕΣ: 372
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,50€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

Ο μύθος του Οιδίποδα είναι ένας καταστατικός μύθος του δυτικού κόσμου. Από τον τραγικό ήρωα του Σοφοκλή, έως τον Οιδίποδα του Βολταίρου, το οιδιπόδειο σύμπλεγµα του Φρόιντ, τον Oedipus Rex του Στραβίνσκι (σε λιμπρέτο Κοκτώ), τον Οιδίποδα του Παζολίνι, τον εξεγερσιακό αντι-οιδίποδα των Ντελέζ-Γκουαταρί, ακόµη και την παρώδηση του διάσημου ερμηνευτή αινιγμάτων στις ταινίες του Γούντι Άλεν, όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη µακρά, ανεξάντλητη και πολύσημη διαδρομή του πολύπαθου αρχέτυπου ήρωα στη γραφή, στην τέχνη, στην πολιτική, στον στοχασμό.
Αυτό ήταν το πλαίσιο γραφής του «Hotel Οιδίπους», όπου για πέμπτη συνεχή χρονιά το «Hotel - Ένοικοι Γραφής» συσπείρωσε πρωτοφανέρωτες και αξιόλογες πεζογραφικές φωνές. Σ’ αυτόν τον πανελλήνιο θεματικό διαγωνισμό συνέδραμαν οι πεζογράφοι Νίκος Δαββέτας, Ασημένια Σαράφη, Κωνσταντίνος Τζαµιώτης και Νατάσσα Μπλάτσιου (η νικήτρια του «Ηοtel Zoo»), οι οποίοι όχι µόνο έγραψαν από ένα διήγημα, παράλληλα έκριναν και διέκριναν τα διηγήματα της βραχείας λίστας (Δήµητρα Διδαγγέλου, Αλέξης Ευσταθόπουλος, Κίµων Θεοδώρου, Κατερίνα Κοντοπούλου, Νάγια Κουτρουµάνη, Αλεξάνδρα Μαραγκοπούλου, Αλεξάνδρα Μέξα, Νίκος Ξένιος, Αντώνης Πέρης, Ιωάννα Ράπτη, Δημήτριος Σιώκης, Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου), από τα οποία προέκυψαν και τα έξι επικρατέστερα διηγήματα του παρόντος τόμου.
Το όλο εγχείρημα φώτισε από θεωρητική σκοπιά ο νεοελληνιστής και πανεπιστημιακός Bart Soethaert, ο οποίος και παρουσιάζει τα δέκα κείμενα του Περί τυφλότητος και άλλων δεινών αρθρωμένα ως άτυπη συλλογή διηγημάτων (αρχίζοντας από τη φετινή νικήτρια Αλεξάνδρα Μέξα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές