Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα
Γιώργος Δενδρινός
Μετωπική σύγκρουση με το ελληνικό δημόσιο
Εκδόσεις Κέδρος
Ελληνική πεζογραφία
ISBN: 978-960-04-3753-9
Σελ. 392
Τιμή: 16,82€

Η ομώνυμη ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από 31 Μαρτίου 2011.

Η οδύσσεια ενός νέου γιατρού στο αφιλόξενο αρχιπέλαγος των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Σε μια κωμική και παράλογη καθημερινότητα ένας νεαρός ορθοπεδικός γιατρός, κόντρα σε διευθυντές, διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλευτές, ακόμα και ασθενείς, ανακαλύπτει το πώς ένα δημόσιο σύστημα που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί σε δήμιό του.
“Ιπποκράτους αληθώς εσμέν ζηλωταί”, αλλά και του Προκρούστη και του Μέγκελε. Ίσως και των αγίων Αναργύρων, των πρώτων γιατρών που δούλευαν χωρίς αμοιβή.
Ιατρομεσίτες, βαποράκια, Καματεροί, άγιες Αθανασίες, Ιεχωβάδες, δοσάδες, πορτοφολάδες, καφετζήδες, κουλουρτζήδες, σουβλατζήδες, παπατζήδες, νταβατζήδες. Τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζονται. Και η ψυχή ακόμα. Δεξιός νεφρός για μεταμόσχευση σε τιμή ευκαιρίας. Αριστερό άρβυλο, από προσφάτως ακρωτηριασθέντα, σε αρίστη κατάσταση. Διαθέσιμα και θαυματουργά λείψανα.
Χώροι καταθλιπτικοί κι αφρόντιστοι σαν τ’ αμπάρια δουλεμπορικών. Στα υπόγεια στήνουν γλέντι οι αρουραίοι, οι Κούρδοι κι οι άστεγοι.
Τα μεσάνυχτα θα βγει συσσίτιο για όλους.
Κι ωστόσο, μέσα στις συμπληγάδες του παρανοϊκού συστήματος υγείας, απαξιωμένοι θεραπευτές και κατατρεγμένοι ασθενείς εκπλήσσουν με το ψυχικό τους μεγαλείο.

«Το μυθιστόρημα του Γιώργου Δενδρινού Απ' τα κόκαλα βγαλμένα είναι αξιοπρόσεκτο, διότι όντας ξεκαρδιστικό, αναλαμβάνει ταυτόχρονα να απεικονίσει αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε, κι άλλοτε κάνουμε πως δεν το βλέπουμε, άλλοτε παριστάνουμε πως δεν μας πειράζει, άλλοτε πάλι γκρινιάζουμε κι άλλοτε βλαστημάμε: καταπιάνεται με την εξεικόνιση της νοσοκομειακής πραγματικότητας στον χώρο της δημόσιας υγείας».
Ελισάβετ Κοτζιά, Καθημερινή, 15-06-08

Ο Γιώργος Δενδρινός γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε ιατρική. Μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στην Οξφόρδη και στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας και στη Μινεάπολη των Η.Π.Α. Είναι ορθοπεδικός, διευθυντής της Ευρωκλινικής Αθηνών. Στο διάστημα 1988-98 υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές