Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η εκδίκηση του Πυθαγόρα - Ένα μαθηματικό μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Αρτούρο Σανγκάλλι
Μετάφραση: Γιώργος Καλαμαντής
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN: 978-960-16-3576-7
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 304
ΤΙΜΗ: 15,90€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

Ο διάσημος μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας δεν άφησε πίσω του κανένα γραπτό κείμενο. Αν όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και το χειρόγραφο απλώς δε βρέθηκε ποτέ; Πού μπορεί να βρίσκεται; Και ποιες πληροφορίες θα αποκάλυπτε; Ο Τζουλ Ντέιβιντσον, ένας νεαρός Αμερικανός μαθηματικός, επιλύει κάποια δύσκολα μαθηματικά προβλήματα στο διαδίκτυο και πέφτει πάνω σε μια σέκτα νεοπυθαγορείων που αναζητούν τη μετενσάρκωση του Πυθαγόρα. Στην άλλη άκρη του ωκεανού, ο Έλμερ Γκάλγουεϋ, καθηγητής αρχαίας ιστορίας στην Οξφόρδη, ανακαλύπτει ένα αραβικό χειρόγραφο που αναφέρει την ύπαρξη ενός αρχαίου παπύρου – γραμμένου πιθανόν από τον ίδιο τον Πυθαγόρα. Άγνωστοι μεταξύ τους, ο Τζουλ και ο Έλμερ έχουν ο καθένας τους πληροφορίες που τις χρειάζεται ο άλλος και, καθώς σπεύδουν να λύσουν τους φιλοσοφικούς και μαθηματικούς γρίφους που έχουν εμφανιστεί μπροστά τους, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται τελικά.
Από την ακαδημαϊκή Οξφόρδη ως τα προάστια του Σικάγου και την ιστορική Ρώμη, η Εκδίκηση του Πυθαγόρα είναι ένα θρίλερ που θα κρατήσει τον αναγνώστη σε αγωνία από την αρχή ως το εκπληκτικό τέλος.

Ο Αρτούρο Σανγκάλλι είναι διδάκτωρ μαθηματικών και συγγραφέας του βιβλίου The Importance of Being Fuzzy: and Other Insights from the Border between Math and Computers (Princeton). Ανεξάρτητος επιστημονικός συνεργάτης και συγγραφέας, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στο περιοδικό New Scientist. Η Εκδίκηση του Πυθαγόρα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2009 και μεταφράζεται ήδη σε 10 γλώσσες.

«Ο Σανγκάλλι συνυφαίνει μαθηματικές και φιλοσοφικές έννοιες σε μια συναρπαστική, σύγχρονη περιπέτεια»
Mark Cohen, συγγραφέας του The Fractal Murders

«Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Σπουδή στη φιλοσοφία των μαθηματικών υπό τη μορφή μυστηρίου που θα γινόταν επίσης εκπληκτική ταινία!»
Gregory Chaitin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές