Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Οι μάνες της άδειας αγκαλιάς

Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Σειρά: Έλληνες Λογοτέχνες
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010
Σελ.: 496
Τιμή: 18,80€
ISBN: 978-960-453-831-7

Γυναίκες του Εμφυλίου… Ψυχές που καρτεράνε τρεμοσβήνοντας…
Σαν την ψυχή της Μέλπως που συλλογιέται τη Φανούλα της, δεκαεξάχρονο κορίτσι, στον αγώνα με το τουφέκι. Παιδί την πήρε η ανάγκη μακριά, γυναίκα θα τη γυρίσει πίσω η ζωή. Αν υπάρχει ακόμη ζωή, συλλογιέται βαριά.
Σαν της Αγγέλας την ψυχή, γονατισμένη μυστικά κάτω απ’ το εικονοστάσι. «Φερ’ τους πίσω, Παναγιά μου», ψιθυρίζει τρέμοντας, «φέρε το γιο μου και φέρε και τον άντρα μου, κουράστηκα, Παναγία μου, λύγισα μονάχη να παλεύω».
Και σαν ψυχή της Αριάδνης, βουβή, χαμένη ανάμεσα στον πάνω και στον κάτω κόσμο. Ο άντρας της, ίσως κι η κόρη της, η Κατερινούλα της, στον κάτω κόσμο πια να βρίσκονται. Εκεί… εκεί μαζί τους είναι η θέση μου, συλλογιέται θλιμμένα. Εκεί και πουθενά αλλού.
Μετά τις Κόρες της λησμονιάς, οι τρεις ηρωίδες αυτού του βιβλίου, μορφές και μοίρες του λαού μας, βορά σ’ έναν απάνθρωπο εμφύλιο σπαραγμό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει εφτά μυθιστορήματα ενηλίκων, ένα νεανικό μυθιστόρημα και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Το μυθιστόρημά του ΟΙ ΕΦΤΑ ΟΥΡΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ τιμήθηκε με το Βραβείο Σύγχρονου Ελληνικού μυθιστορήματος, ενώ ΤΟ ΑΣΤΡΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ με το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004 στο πλαίσιο του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας.

Δεν μπορεί, θα στρώσει!

Συγγραφέας: Λένα Μαντά
Σειρά: Έλληνες Λογοτέχνες
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010, 20.000 αντίτυπα
Σελ.: 240
Τιμή: 11,10€
ISBN: 978-960-453-900-0

Όλα τα έσοδα της συγγραφέα και του εκδότη από τις πωλήσεις του βιβλίου αυτού θα διατεθούν για την υποστήριξη του Μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΚΕΘΕΑ - ΔΙΑΒΑΣΗ Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (www.kethea.gr).

Δεν μπορεί, θα στρώσει! Αναρωτιέμαι πόσες φορές άραγε καθένας από μας είπε αυτή τη φράση, που φανερώνει την ελπίδα πως ό,τι μας πονάει θα φύγει, ή θ’ αλλάξει, ή ως διά μαγείας θα χαθεί… Αυτό που ζητάμε τέτοιες στιγμές είναι ίσως ένας καφές κι ένα γλυκό του κουταλιού. Αυτή ακριβώς η αντίθεση του γλυκού με το πικρό είναι τελικά η ίδια η ζωή. Έτσι μας δίνονται οι στιγμές. Ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Εκεί που βρίσκεται το γέλιο, παραμονεύει το δάκρυ… Κι αν κάπου μέσα στα κείμενα βρείτε τον εαυτό σας, αν κάπου ανάμεσα στις γραμμές τους κάτι θυμηθείτε, σας κερνάω καφέ και γλυκό του κουταλιού… Εσείς μένει να πείτε: «Δεν μπορεί, θα στρώσει!»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Για τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε "Συγγραφέας της Χρονιάς 2009" από το περιοδικό LIFE & STYLE. Το βιβλίο της ΘΕΑΝΩ - Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, έχει μεταφραστεί και στο τούρκικα.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, του οποίου οι πωλήσεις έχουν φτάσει μέχρι σήμερα τα 200.000, Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ και ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ, ενώ ετοιμάζεται και το επόμενο μυθιστόρημά της με τίτλο ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ.
Για απευθείας επικοινωνία με τη συγγραφέα μπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο (blog): http://mantapsichogios.blogspot.com

Η ιστορία του Χριστιανισμού

Συντονιστής έργου: Τζόναθαν Χιλ
Μετάφραση: Βασίλης Αδραχτάς, Παρασκευή Τριανταφυλλοπούλου, Αλέκος Καρυώτογλου
Εκδόσεις Ουρανός
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010
Σελ. 562
Τιμή: 35,00€
ISBN: 978-960-453-778-5

Ένας πλήρης και εύχρηστος οδηγός που καλύπτει την ιστορία του χριστιανισμού από τη γένεσή του μέχρι σήμερα σε όλες τις ηπείρους. Γραμμένος με απλό τρόπο, περιέχει χρονολόγια και πλήθος φωτογραφιών που κάνουν την ανάγνωση ευχάριστη. Ένα βιβλίο αναφοράς απαραίτητο σε κάθε βιβλιοθήκη.
Το βιβλίο δεν προϋποθέτει καμία πρότερη γνώση της χριστιανικής ιστορίας ή θεολογίας. Υπάρχει ένα γλωσσάρι για να βοηθηθούν όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με κάποιους τεχνικούς όρους και υπάρχει, επίσης, μία βιβλιογραφία με προτάσεις κατά κεφάλαιο για περαιτέρω μελέτη.
Η ιστορία του Χριστιανισμού είναι ένα τόσο τεράστιο θέμα που κανένα βιβλίο δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα χειριστεί με επάρκεια τη συνθετότητα και τη ευρύτητά του. Το συγκεκριμένο βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει μία γρήγορη ματιά στις βασικές όψεις του θέματος. Χωρίζεται σε δεκαεπτά κεφάλαια, το καθένα από τα οποία περιγράφει μία διαφορετική περίοδο της χριστιανικής ιστορίας. Τα πρώτα δεκατρία κεφάλαια (και οι ενότητες μέσα σε κάθε κεφάλαιο) έχουν διαρθρωθεί χρονολογικά, έτσι ώστε να σχηματίζεται μία ενιαία αφήγηση από την εποχή του Ιησού μέχρι τη σύγχρονη περίοδο. Τα τελευταία τέσσερα κεφάλαια περιγράφουν στο σύνολό τους την ιστορία της Εκκλησίας κατά τα τελευταία εκατό χρόνια περίπου, με τη διαφορά ότι το καθένα εστιάζει σε μία ειδική περιοχή του κόσμου.
Δεν πρόκειται μόνο για μία αφήγηση σχετικά με το πώς ο Χριστιανισμός άλλαξε τον κόσμο, αλλά και σχετικά με το πώς ο κόσμος άλλαξε το Χριστιανισμό. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού, θα συναντήσουμε καταδιωγμένους ειρηνιστές, σπαθοφόρους μοναχούς, Ευρωπαίους φιλοσόφους του Διαφωτισμού, νομάδες των στεπών της Μογγολίας κι άλλους πολλούς. Ο Χριστιανισμός έχει διαδοθεί σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς της γης και όλοι οι λαοί έχουν κατανοήσει ή επανερμηνεύσει το χριστιανικό μήνυμα με τον δικό τους τρόπο. Συνεπώς, σκοπός του βιβλίου δεν είναι απλά να αφηγηθεί τι έκαναν οι χριστιανοί, αλλά το πώς ο ίδιος ο Χριστιανισμός έχει προσαρμοστεί σε διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς –και αυτό στο βαθμό που οι χριστιανοί επιδιώκουν να παραμείνουν πιστοί στο ίδιο το μήνυμα του Ιησού, όσο διαφορετικά κι αν το έχουν κατανοήσει.

Ιδιαίτερα Μαθήματα Αγάπης

Συγγραφέας: Τζάκλιν Ουίλσον, Αγγλία
Μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή
Σειρά: Μικρή Πυξίδα (από 13 ετών)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 352
Τιμή: 11,10€
ISBN: 978-960-453-755-6

Για μια τρελή, μαγική στιγμή πίστεψα ότι θα με φιλούσε…
Η δεκατετράχρονη Πρου και η αδελφή της Γκρέις δεν πηγαίνουν σχολείο. Κάνουν μαθήματα στο σπίτι γιατί ο αυστηρός πατέρας τους θέλει να ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής τους. Όταν, όμως, εκείνος μπαίνει ξαφνικά στο νοσοκομείο, ανίκανος να κινηθεί και να μιλήσει, η Πρου ανακαλύπτει πώς είναι να έχεις λίγη ελευθερία.
Μαθήτρια σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της, η Πρου δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί. Ο μοναδικός άνθρωπος στον οποίο μπορεί να μιλήσει είναι ο ευγενικός και γοητευτικός καθηγητής των καλλιτεχνικών, ο Ραξ. Η Πρου δέχεται να κάνει μπέιμπι σίτινγκ στα παιδιά του Ραξ μόνο και μόνο για να απολαύσει τα δέκα λεπτά που θα έχει μόνη της μαζί του καθώς τη συνοδεύει στο σπίτι της. Αλλά δεν πρέπει να υποταχθεί στα κρυφά συναισθήματά της, σωστά;
Μια ιστορία για πρώτες αγάπες και όχι μόνο, από την αγαπημένη συγγραφέα Τζάκλιν Ουίλσον.

“Αν ποτέ στην Ελλάδα διοργανώνονταν σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μελλοντικούς συγγραφείς βιβλίων για παιδιά, ανάμεσα στα πολλά που θα έπρεπε να μελετήσουν οι μαθητευόμενοι θα ήταν οπωσδήποτε τα βιβλία της Τζάκλιν Ουίλσον. Η φιλοσοφία της είναι ότι στα παιδιά μιλάμε χωρίς υπεκφυγές για τις καλές και τις κακές πλευρές της ζωής. Τις κακές πλευρές δεν τις αποκρύπτουμε· αντίθετα, τις συζητάμε για να δείξουμε ότι ακόμη και όταν όλα φαίνεται πως έχουν χαθεί, κάπου στο βάθος του τούνελ υπάρχει φως. Αν φωτίσουμε λοιπόν την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της με χιούμορ και αισιοδοξία, αν μπορέσουμε να μιλήσουμε για ό,τι μας τυραννάει, θα έχουμε κάνει τον μισό δρόμο προς μια νέα ισορροπία.”
Μαρίζα Ντεκάστρο, εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΤΖΑΚΛΙΝ ΟΥΙΛΣΟΝ γεννήθηκε στο Μπαθ το 1945. Εργάστηκε σε εκδοτικό οίκο και κατόπιν δούλεψε ως δημοσιογράφος, προτού ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά, αστυνομικά μυθιστορήματα και αρκετά θεατρικά έργα. Εδώ και πολλά χρόνια επισκέπτεται συστηματικά σχολεία και βιβλιοθήκες. Τα παιδιά την αγαπούν πολύ, ίσως γιατί ξέρει να συζητάει μαζί τους χωρίς να τα κατευθύνει. Λαμβάνει από τους αναγνώστες της πάνω από διακόσια γράμματα την εβδομάδα, στα οποία μάλιστα απαντάει η ίδια. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αγγλία, έχουν τιμηθεί με τα πιο σημαντικά βραβεία παιδικής λογοτεχνίας και έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Η Τζάκλιν Ουίλσον λατρεύει το διάβασμα και η προσωπική της βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερα από 15.000 βιβλία!
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν άλλα 20 βιβλία της συγγραφέα, ενώ ετοιμάζονται και άλλα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.jacquelinewilson.co.uk

Ας αποφασίσει ο χρόνος

Συγγραφέας: Έλση Τσουκαράκη
Σειρά: Έλληνες Λογοτέχνες
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 416
Τιμή: 16,60€
ISBN: 978-960-453-827-0

Γνωρίζονταν από μαθήτριες. Μαζί στις πρώτες εφηβικές αναζητήσεις του νου και της καρδιάς, μαζί στα πρώτα χτυποκάρδια. Κι ύστερα τράβηξαν η καθεμιά το δρόμο της, ζώντας πότε τη μαγεία και τ’ όνειρο, και πότε τον εφιάλτη. Προσπάθησαν κάποτε πάλι μαζί ν’ ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους. Η μια, διαλυμένη στην ψυχή απ’ την κακοποίηση του κορμιού της και την προδοσία του μεγάλου έρωτα· η άλλη, χτυπημένη στο σώμα από ύπουλη αρρώστια. Πάλεψαν με τη φθορά που φέρνει ο χρόνος, με τους δαίμονες του παρελθόντος και των αναμνήσεων, το φόβο για τα άγνωστα μελλούμενα!
Ένα λοφάκι τη φορά, το βουνό φάνταζε ακόμη στα μάτια μας πελώριο! Δεν κάναμε κάτι σημαντικό, ανατρεπτικό ή εντυπωσιακό. Προσπαθούσαμε να πιαστούμε από μικρές χαρές ώστε να ξορκίσουμε το φόβο και την ανασφάλειά μας. Δε γράφαμε καμιά Ιστορία. Δε γεννηθήκαμε εμείς να κατακτήσουμε τις ψηλότερες βουνοκορφές. Αφήσαμε τα Ιμαλάια για άλλους!
Μια ιστορία για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και της φιλίας και για τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΕΛΣΗ ΤΟΥΚΑΡΑΚΗ γεννήθηκε στο Κάιρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί είχε τον τρόπο της να επικοινωνεί με τις λέξεις. Σπούδασε γερμανική και γαλλική φιλολογία. Δίδαξε σε σχολεία, ασχολήθηκε με μεταφράσεις, έγραψε διηγήματα και σενάρια, και τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν και θεωρεί μεγάλη τύχη τη συναναστροφή με παιδιά και εφήβους, θα της άρεσε να δηλώνει «επάγγελμα: ονειροπόλα». Έχει δύο κόρες.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Η ΠΟΙΝΗ.
Για απευθείας επικοινωνία με τη συγγραφέα μπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο (blog): http://elsitsoukaraki.blogspot.com

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η ζωή μου με τον Σαντάμ

Συγγραφέας: Παρισούλα Λάμψος, Ελλάδα
Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος
Σειρά: Αληθινές Ιστορίες
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010
Σελ.: 424
Τιμή: 16,60€
ISBN: 978-960-453-794-5

Κάθε οικογένεια στο Ιράκ έχει τις δικές της πικρές αναμνήσεις από τα χρόνια της διακυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Κάθε φορά που ακουγόταν χτύπημα στην πόρτα όλοι έτρεμαν. Ποιος ήταν; Τι θα συνέβαινε; Αθώος ή ένοχος, δεν είχε σημασία. Προκειμένου να καταλάβετε την ιστορία μου, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσετε αυτή την κατάσταση. Ο Σαντάμ Χουσεΐν δε δίστασε να δολοφονήσει την ίδια του την οικογένεια. Γιατί να λυπηθεί εμένα;
Το φθινόπωρο του 2002, ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους κι έξι μήνες πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, το αμερικανικό κανάλι ABC μετέδωσε μια συνέντευξη της ελληνικής καταγωγής Παρισούλας Λάμψος, την οποία παρουσίασε ως «ερωμένη του Σαντάμ Χουσεΐν».
Η Παρισούλα, κόρη πλούσιας οικογένειας, γεννήθηκε στη Βηρυτό και μεγάλωσε στο Ιράκ. Στην εφηβεία της την αποκαλούσαν «πριγκίπισσα της Βαγδάτης», αλλά η μοίρα της συνδέθηκε με τον Σαντάμ Χουσεΐν, όταν τον γνώρισε σε ηλικία δεκαέξι ετών. Ύστερα από εκείνη τη συνάντηση, ο Σαντάμ τη θεωρούσε ιδιοκτησία του. Δεν την άφησε ποτέ ελεύθερη. Ακόμη και όταν παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά, διέλυσε το γάμο της, έδιωξε τον άντρα της και κατέσχεσε την περιουσία της.
Αυτή είναι η ζωή της, η δραματική ιστορία μιας γυναίκας στη σκιά ενός δυνάστη με φόντο τις αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, και η απεγνωσμένη προσπάθειά της να ζήσει ελεύθερη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΠΑΡΙΣΟΥΛΑ ΛΑΜΨΟΣ γεννήθηκε στη Βηρυτό και μεγάλωσε στο Ιράκ. Είναι η μοναδική κόρη μιας πλούσιας ελληνικής οικογένειας. Η Παρισούλα είναι η γυναίκα που έγινε γνωστή ως «η σακρά», η ξανθιά, στο παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν. Τον πρωτογνώρισε στα δεκαέξι της χρόνια και για τριάντα χρόνια είχε μαζί του μια περίεργη σχέση. Επειδή γνώριζε πολλές ξένες γλώσσες, εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Ιρακινή Ομοσπονδία Γυναικών. Επίσης υπήρξε βοηθός του μεγαλύτερου γιου του Σαντάμ, του βάναυσου Ουντάι, όσο εκείνος προέδρευε στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Ιράκ. Το 2001 δραπέτευσε από το Ιράκ για την Ταϊλάνδη υπό την προστασία των ΗΠΑ. Από το 2003 ζει στη Σουηδία. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με τη συνεργασία της συγγραφέα και δημοσιογράφου Λένα Καταρίνα Σβάνμπεργκ και τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε δέκα χώρες.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ηλέκτρα –Σκηνική Σύνθεση από το μύθο των Ατρειδών

Από την Τετάρτη 27 Oκτωβρίου στην ΕΜΣ, ώρα 9μ.μ.

Με υλικό απ’ το μύθο των Ατρειδών που εστιάζει στον κόσμο που περιβάλλει την Ηλέκτρα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ηλέκτρα –Σκηνική Σύνθεση από το μύθο των Ατρειδών», σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Πρόκειται για μια παράσταση που ξεκίνησε τον Απρίλιο με τη μορφή του work in progress. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει την εξέλιξή της για δύο εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια, το έργο θα παίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σαιζόν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, η οποία μεταφέρεται στη σκηνή της ΕΜΣ.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη:
Η Ηλέκτρα, που πάνω της βασίζεται αυτή η σκηνική σύνθεση με άξονα την ιστορία του μύθου των Ατρειδών, μας διδάσκει πως η λήθη είναι ανόσια και η μνήμη είναι προσευχή για την έλευση της δικαιοσύνης. Ακόμα και αν όλα συνηγορούν για το αντίθετο. Η Ηλέκτρα μας «δείχνει» πως πρέπει να επιμένει κανείς στην «παράλογη» κραυγή του, ώστε να στραφεί αυτή η κραυγή ενάντια στη συνείδηση εκείνων που από αδιαφορία ή αδυναμία ή ακόμα και συμφέρον υποτάσσονται στην όποια άδικη εξουσία. Κι όπως λέει κι ο ποιητής: «ίσως εκεί, που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία και η ομορφιά του ανθρώπου», που οι νέοι είναι οι κυρίαρχοι φορείς της.
Γρηγόρης Καραντινάκης

Οι Συντελεστές:
Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Σκηνικά - κοστούμια: Έρση Δρίνη
Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Χριστιανάκης
Κινησιολογία: Τατιάνα Μύρκου
Φωτισμοί - βίντεο - προβολές: Γρηγόρης Καραντινάκης
Επιλογή κειμένων: Αμαλία Κοντογιάννη
Διαμόρφωση κειμένων: Ο θίασος
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Αγαμέμνονας), Χρύσα Ζαφειριάδου (Κορυφαία), Γιάννης Καραμφίλης (Αίγισθος), Γιώργος Κολοβός (Ορέστης), Χρήστος Παπαδημητρίου (Διόσκουρος 1), Τατιάνα Μύρκου (Διόσκουρος 2), Εύη Σαρμή (Χρυσόθεμις), Γιώργος Σφυρίδης (Παιδαγωγός), Εύα Σωφρονίδου (Κασσσάνδρα), Ανδριανή Τουντοπούλου (Κλυταιμνήστρα), Ιωάννα Τσιγκουρλά (Ιφιγένεια), Άννα Τσολακίδου (Ηλέκτρα).

Παραστάσεις:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη 27/10/10- Πέμπτη 28/10/10- Παρασκευή 29/10/10 στις 21.00,
Σάββατο 30/10/10 στις 21.00,
Κυριακή 31/10/10 στις 19.00.
Παρασκευή 05/11/10 στις 21.00, Παρασκευή 12/11/10 στις 21.00,
Παρασκευή 19/11/10 στις 21.00,
Σάββατο 20/11/10 στις 21.00,
Κυριακή 21/11/10 στις 19.00.

Από 02/11/10 έως 21/11/10
Νεανική Σκηνή καθημερινά για σχολεία: Τρίτη έως Πέμπτη 10.30 π.μ

Από 23/11/10 έως Κυριακή των Βαΐων (17/04/2011):
Νεανική Σκηνή καθημερινά για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή 10.30 π.μ

Τιμές Εισιτήριων:
Γενική Είσοδος: 20€, 12€ (φοιτητικό)
ΛΑΪΚΕΣ (Τετάρτη, Πέμπτη): 12€, 10€ (φοιτητικό)

Πληροφορίες-Κρατήσεις:
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο: 9.30π.μ. έως τις 9.30μ.μ.
ΕΜΣ: 8.30-15.30
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ

Συγγραφέας: Μαρκ Τουαίν
Εικονογράφηση: Ρόμπερτ Ίνγκπεν
Μετάφραση: Λίνα Κάσδαγλη
ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3716-7
ΣΧΗΜΑ:21Χ24
ΣΕΛΙΔΕΣ: 240
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,00€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Η κλασική αγορίστικη περιπέτεια του Μαρκ Τουαίν είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αμερικανικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα. Πλημμυρισμένη με χιούμορ, ζεστασιά, δράση και μια σειρά από ακαταμάχητους χαρακτήρες, η ιστορία παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο μια ζωηρή εικόνα ζωής σε μια μικρή πόλη στις όχθες του ποταμού Μισσισσιππή.
Ο αεικίνητος Τομ Σόγερ είναι ένας αυθεντικός ήρωας, ένα μείγμα σκανταλιάς και θάρρους. Είτε το σκάει για να γίνει πειρατής με το φίλο του Χακ Φιν είτε γίνεται μάρτυρας σε φόνο, οι μπελάδες και οι περιπέτειες δε λείπουν ποτέ από τη ζωή του. Βασισμένο στις νοσταλγικές θύμησες από την παιδική ηλικία του ίδιου του Μαρκ Τουαίν, το έργο έγινε αμέσως επιτυχία, στην πρώτη έκδοσή του, το 1876. Η όμορφη αυτή νέα έκδοση, που κυκλοφόρησε με αφορμή τα εκατόχρονα από το θάνατο του Μαρκ Τουαίν, προσφέρει το ολοκληρωμένο, χωρίς συντομεύσεις, κείμενο και περισσότερες από 70 υπέροχες εικονογραφήσεις από το βραβευμένο γνωστό καλλιτέχνη Ρόμπερτ Ίνγκπεν.

Σάμιουελ Λάνγκορν Κλέμενς
Περισσότερο γνωστός ως Μαρκ Τουαίν, ο Σάμιουελ Λάνγκορν Κλέμενς –γεννημένος το 1835– θεωρήθηκε «ο πατέρας της αμερικανικής λογοτεχνίας» από τον Γουίλλιαμ Φόκνερ. Ο Τουαίν είναι πασίγνωστος από δύο σπουδαία μυθιστορήματά του, τις Περιπέτειες του Τομ Σόγερ και τις Περιπέτειες του Χάκλμπερρυ Φιν. Η λεκτική του ευφυΐα και η διαρκής σάτιρά του του εξασφάλισαν εγκώμια και επαίνους τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους ομοτέχνους του για τη νηφάλια ματιά του στις συντηρητικές συμπεριφορές της αμερικανικής κοινωνίας της εποχής του, ειδικά σε ό,τι είχε σχέση με τη δουλεία και το ρατσισμό.

Ρόμπερτ Ίνγκπεν
Ο Ρόμπερτ Ίνγκπεν γεννήθηκε το 1936 στην πόλη Τζίλονγκ της Αυστραλίας. Σπούδασε εικονογράφηση στο Royal Melbourne Institute of Technology και έχει σχεδιάσει, εικονογραφήσει και γράψει περισσότερα από εκατό βιβλία. Στον παγκοσμίως γνωστό καλλιτέχνη και συγγραφέα απονεμήθηκε το 1986 το βραβείο Hans Christian Andersen ως επιβράβευση για τη συνδρομή του στην παιδική λογοτεχνία, ενώ έλαβε τον τίτλο του Μέλους του Τάγματος της Αυστραλίας. Πρόσφατα εικονογράφησε σειρά κλασικών έργων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται Η Νήσος των Θησαυρών, Ο Πίτερ Παν και η Γουέντυ, Το Βιβλίο της Ζούγκλας και Ο Άνεμος στις Ιτιές. Ο Ρόμπερτ και η σύζυγός του Άντζελα ζουν και εργάζονται στην πόλη Άνγκλεσι, κοντά στη γενέτειρά τους Τζίλονγκ.

Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων

Συγγραφέας: Oscar Brenifier
Εικονογράφηση: Jacques Despres

Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3725-9
ΣΧΗΜΑ:26Χ26
ΣΕΛΙΔΕΣ: 80
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,00€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Ένα βιβλίο του ιστορικού εκδοτικού οίκου ΝΑΤΗΑΝ, που για εμάς στις Εκδόσεις Πατάκη θεωρείται ένα εκδοτικό διαμάντι. Ένα βιβλίο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και τη στάση απέναντι στη ζωή όποιου παιδιού κι αν το διαβάσει διευρύνοντας τους ορίζοντες του, που μιλάει για σημαντικές έννοιες με απλή γλώσσα.
Από πολύ µικρή ηλικία και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουμε ότι πολλές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους κι ότι ακριβώς αυτό µας βοηθάει να τις κατανοήσουμε. Το ψηλά είναι το αντίθετο του χαμηλά, το κρύο το αντίθετο του ζεστού, το σκοτάδι το αντίθετο του φωτός. Όσο μεγαλώνουμε, ο τρόπος σκέψης µας γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσμένος και μπορούµε πια να αντιληφθούμε έννοιες που είναι πολύ πιο αφηρημένες και πιο περίπλοκες. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμη ανάγκη τις αντιθέσεις, γιατί πάνω σ’ αυτές δομείται το πνεύμα µας και μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε. Πώς να αντιληφθεί κανείς το πνεύμα, αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το σώμα, πώς να αντιληφθεί το άπειρο, αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το πεπερασμένο, ή το είναι αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το φαίνεσθαι;
Αυτό το βιβλίο περιέχει δώδεκα ζεύγη αντιθέτων, τα οποία ορίζονται αρχικά µε βάση την αντιπαράθεσή τους, στη συνέχεια συνδέονται µε μια ερώτηση και ακολουθεί ένα συμπέρασμα που δείχνει πώς το καθένα συναρτάται µε το άλλο. Οι εξαιρετικές εικόνες που συνοδεύουν τους συλλογισμούς δίνουν ζωή στις ιδέες, γιατί οι ιδέες τρέφονται από εικόνες, όπως το αφηρημένο τρέφεται από το αντίθετό του, δηλαδή το συγκεκριμένο.

Ένα απολαυστικό βιβλίο για να μάθουμε να σκεφτόμαστε – ένα βιβλίο μοναδικό...

• Βραβείο Nεανικού Tύπου 2008
Απονέµεται από το Eπιµελητήριο Νεανικού Τύπου σε βιβλία γνώσεων που «βοηθούν να κατανοήσουµε το σηµερινό κόσµο».

• Βραβείο Γαλλικής Τηλεόρασης
Απονέµεται από τη Γαλλική Τηλεόραση. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από παιδιά και γονείς.


Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Oscar Brenifier
∆ιδάκτορας φιλοσοφίας και εκπαιδευτής, εργάστηκε σε πολλές χώρες για να προωθήσει τα εργαστήρια φιλοσοφίας για ενήλικες και για παιδιά. Έχει επιµεληθεί τη σειρά «L’ apprenti-philosophe» (Nathan) για έφηβους αναγνώστες, έχει εκδώσει το βιβλίο «Questions de philo entre ados» (Le Seuil) για τις ίδιες ηλικίες, ενώ έχει επιµεληθεί τις σειρές για παιδιά «PhiloZenfants» (Nathan), η οποία έχει µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, και «Les petits albums de philosophie» (Autrement), καθώς και τα εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς «Enseigner par le débat» (CRDP)
και «La pratique de la philosophie à l’ école primaire» (Sedrap). Τέλος, είναι ο συγγραφέας της έκθεσης «La philosophie non academique dans le monde» (Η µη ακαδηµαϊκή φιλοσοφία στον κόσµο) για λογαριασµό της Ουνέσκο.
www.brenifier.com

Βιβλία του συγγραφέα που κυκλοφορούν από τις Εκδ. Καστανιώτη:
Η ευτυχία! Τι είναι; (2008)
Τα συναισθήματα! Τι είναι; (2008)
Η συμβίωση! Τι είναι; (2007)
Η γνώση! Τι είναι; (2007)
Το καλό και το κακό!Τι είναι; (2005)
Εγώ! Τι είμαι; (2005)
Η ζωή! Τι είναι; (2005)

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο:
Jacques Després.
Αν ακολουθούσε την οικογενειακή παράδοση, θα γινόταν κοσµηµατοπώλης, αλλά προτίµησε να µπει στα κρυφά στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου και, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποφάσισε (πάντα στα κρυφά)
να αφήσει τους γνωστούς εικαστικούς δρόµους και να ασχοληθεί µε ένα νέο µέσο που ακόµα βρισκόταν στα πρώτα του στάδια, την εικονική απεικόνιση (imagerie virtuelle) – η οποία αποδείχτηκε ένα από τα πιο θεαµατικά πεδία αναζήτησης στην παραγωγή εικόνας. Στο πέρασµα των χρόνων εργάστηκε σε διάφορους τοµείς, όπως στο animation, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στη σκηνογραφία. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο του και έρχεται
ως αποτέλεσµα µακρόχρονης σκέψης και πειραµατισµών επάνω στο χώρο, στο σώµα και στο φως.

Γίνε κι εσύ διάνοια, μπορείς!

Ο θαυμαστός εγκέφαλός σου και πώς να τον εκπαιδεύσεις
Συγγραφέας: John Woodward
Σύμβουλοι: Δρ David Hardman, Phil Chambers
Απόδοση: Ελένη Γκαγκάτσιου
ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3720-4
ΣΧΗΜΑ:21Χ28
ΣΕΛΙΔΕΣ: 192
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,00€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Υπεύθυνος για ό,τι έχει σχέση με το νου και το πνεύμα σου –από τη μνήμη ως τη δημιουργικότητα κι από τη νοημοσύνη ως την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων–, ο εγκέφαλος είναι αυτός που μας κάνει μοναδική προσωπικότητα ανάμεσα στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων.
Με αυτό το βιβλίο μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για τη λειτουργία και τις εκπληκτικές δυνατότητες του εγκεφάλου και να δοκιμάσουμε τις διανοητικές ικανότητές μας με μια σειρά από γρίφους, σπαζοκεφαλιές, παιχνίδια και οπτικές ψευδαισθήσεις που θα οξύνουν το πνεύμα μας και θα αυξήσουν τις νοητικές μας επιδόσεις.
Το μυαλό: ό,τι πιο θαυμαστό έχουμε δικό μας!

Το βλέμμα του βασιλιά

Συγγραφέας: Κάθριν Μπάννερ
Μετάφραση: Δώρα Βασιλάκη
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-2801-1
ΣΧΗΜΑ:14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 536
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,43€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Η ζωή του δεκαπεντάχρονου Λίο έχει περιορισμένες προοπτικές. Είναι μαθητής σε σχολείο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ζει με τη θεοσεβούμενη γιαγιά του, έχει να φροντίσει τον μικρό του αδελφό και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι υποχρεωμένος να καταπιέζει διαρκώς τις έμφυτες μαγικές δυνάμεις του για να μη θεωρηθεί εχθρός του βασιλείου.
Όταν, όμως, βρίσκει ένα άγραφο βιβλίο στο χιόνι, όλα αλλάζουν.
Από την πρώτη στιγμή που αγγίζει το βιβλίο, ο Λίο διαισθάνεται μία αλλόκοτη δύναμη. Κείμενα αρχίζουν σταδιακά να εμφανίζονται στις σελίδες, αποκαλύπτοντας μυστικά της οικογένειάς του, εξιστορώντας το παρελθόν της Μαλόνια και ξετυλίγοντας την ιστορία του Ράιαν και της Άννα, δύο εφήβων από ένα παράλληλο σύμπαν.

Το Βλέμμα του Βασιλιά είναι ένα μυθιστόρημα με υποβλητικό ρυθμό αφήγησης και μοναδική δομή. Ζητά από τον αναγνώστη να συμμετέχει στην πλοκή συλλέγοντας στοιχεία με σκοπό να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Ένα από τα κεντρικά θέματά του είναι ο τρόπος με τον οποίο η καθημερινότητα συμπορεύεται με το εξωπραγματικό ενώ εξίσου σημαντικά είναι και τα όνειρα, τα οποία συνυπάρχουν με την πραγματικότητα, όπως και το θείο με το επίγειο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υποβλητική γραφή της 16χρονης Κάθριν Μπάνερ, δημιουργούν ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα φαντασίας για ξεχωριστούς αναγνώστες.

Η Κάθριν Μπάνερ αποδεικνύει ότι η ηλικία δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο όταν θέλεις να γίνεις συγγραφέας.
«Όταν ήμουν μικρή, πάντα έγραφα μικρές ιστορίες. Δε σκέφτηκα ποτέ ότι θα μπορούσα να το κάνω και ως επάγγελμα. Το θεωρούσα απλώς ένα όμορφο παιχνίδι. Όταν ήμουν 11-12 χρονών, επιχείρησα να γράψω μεγαλύτερες σε έκταση ιστορίες – περίπου 20.000 λέξεων. Ωστόσο δε τις τελείωνα πάντα. Πειραματιζόμουν με διάφορες ιδέες και παράλληλα εξασκούσα και βελτίωνα τον τρόπο γραφής μου. Κάποιες φορές διάβαζα αυτές τις ιστορίες στους δικούς μου. Δεν ήταν και πολύ καλές αλλά οι γονείς μου πάντα με ενθάρρυναν.
»Το πρώτο μου αληθινό βιβλίο ήταν πολύ διαφορετικό. Η έμπνευση για αυτό ήρθε εντελώς ξαφνικά και με συνεπήρε. Ένιωθα ότι έπρεπε να αποτυπώσω τους χαρακτήρες. Αυτή τη φορά δεν το έδειξα σε κανέναν μέχρι να το τελειώσω. Ξεκίνησα με ένα αρκετά πρόχειρο προσχέδιο στο χαρτί και μετά το πέταξα και ξεκίνησα πάλι από την αρχή γράφοντας στον υπολογιστή ένα καλό πρώτο πλάνο. Ήταν κάπως δύσκολο να εξισορροπήσω τα μαθήματα του σχολείου με τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά οι καθηγητές μου με υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σημείωνα τις ιδέες μου σε όποια επιφάνεια έβρισκα εύκαιρη, ακόμη και πάνω σε φακέλους. Αφιέρωνα για το βιβλίο σχεδόν μιάμιση ώρα καθημερινά και προσπαθούσα να εκμεταλλευτώ την κάθε στιγμή ελεύθερου χρόνου που είχα. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε σε ενάμιση χρόνο περίπου. Το έγραψα χωρίς να μου περάσει καν από το μυαλό ότι θα μπορούσε να εκδοθεί. Στα δεκαέξι μου πήγα σε μία ομιλία με θέμα τη συγγραφή και ρώτησα τον ομιλητή αν πίστευε ότι ήμουν πολύ μικρή για να εκδώσω βιβλίο. Όταν του ανέφερα ότι είχα ήδη γράψει ένα βιβλίο, μου ζήτησε να του ρίξει μια ματιά. Στάθηκα τυχερή γιατί του άρεσε. Αμέσως έγινε ο ατζέντης μου και βρήκε ενδιαφερόμενο εκδότη. Δε φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν μου είπαν ότι το βιβλίο μου ήταν πραγματικά καλό».
Αποσπάσματα από συνέντευξη της Κάθριν Μπάνερ στην εφημερίδα Daily Mail

Η Κάθριν Μπάνερ γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1989 και ξεκίνησε να γράφει το Βλέμμα του Βασιλιά σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, ενώ ήταν ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου. Τώρα έχει τελειώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της και παρακολουθεί μαθήματα Αγγλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Πουλάμε τη ζωή χρεώνουμε τον θάνατο

Συγγραφέας: Αγαθή Δημητρούκα
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3831-7
ΣΧΗΜΑ:14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 240
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,50€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Βαρβαρότητα και ανθρωπιά, φτώχεια και μεγαλείο, ηρωισμός και όνειρο καθορίζουν τη μοίρα ενός μικρού κοριτσιού από κάποιο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο, φτάνοντας στην εφηβεία, κατορθώνει να ξεφύγει από τον κλοιό της ελληνικής επαρχίας των δεκαετιών ’60-’70 και να βρει τη ζωή στην Αθήνα, πλάι στον ποιητή Νίκο Γκάτσο και ανάμεσα σε προσωπικότητες που σηματοδοτούν την πνευματική και πολιτιστική ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.
Η συγγραφέας, πενήντα δύο χρόνων σήμερα, προσπαθώντας να ανασυνθέσει την ταυτότητά της µε ποιητικό ρεαλισμό, αυτοαναλύεται χωρίς ίχνος μελοδραματισμού ή σκανδαλοθηρίας σ’ ένα κείμενο γραμμένο µε μιαν ανάσα, για να διαβαστεί επίσης µε μιαν ανάσα, όπου ο πεζός λόγος εναλλάσσεται µε στίχους τραγουδιών, ποιήματα, θεατρικούς μονολόγους και διαλόγους προσώπων υπαρκτών, µη επινοημένων.

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μου που απευθύνεται σε ενήλικες αναγνώστες, οι οποίοι εύκολα θα αντιληφθούν ότι χρησιμοποιώ τη ζωή μου, παρ’ όλες τις τραγικές αντιθέσεις της, ως αφορμή για να μεταφέρω βιωμένες μνήμες καθώς και δανεισμένες, για να καταθέσω μαρτυρίες αλλά και συναισθήματα και για να αποδώσω ατμόσφαιρες χωρίς παραμορφώσεις απ’ τον χρόνο. Το προσωπικό μου όφελος; Ώσπου να κλείσουν οι δύο μήνες της συγγραφής, αισθάνθηκα την ψυχή μου να μαλακώνει, την ανάσα μου να δυναμώνει και να βρίσκω το πολύτιμο σθένος να αντισταθώ, μαζί με όσους αντιστέκονται, σε όλα αυτά που μας κάνουν να πουλάμε τη ζωή και να χρεώνουμε τον θάνατο, χωρίς να μαθαίνουμε ποτέ τι μένει.
Αγαθή Δημητρούκα

Η Αγαθή Δημητρούκα γράφει ή μεταφράζει στίχους, ποιήματα, παραμύθια, αφηγήματα, θεατρικά έργα και άρθρα στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει σε μια γλώσσα που τείνει να εξαφανιστεί.

Η Φάρσα

Συγγραφέας: Έρση Σωτηροπούλου
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3930-7
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 312
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,00€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Επανέκδοση του εμβληματικού βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου 28 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση το 1982, με νέο εισαγωγικό σημείωμα του Νάνου Βαλαωρίτη.

Η «Φάρσα» είναι το Μανιφέστο της επαναστατημένης γυναίκας – επαναστατημένη στο μέτρο που ο άντρας είναι ακόμα ο απόλυτος άρχων που κρατάει τα ηνία, αφού δεν έχει εκλείψει η βασιλεία του ούτε στους ουρανούς ούτε επί της γης... Η επαναστατική πράξη συνίσταται στην υπονόμευση αυτής της δύναμης με τη γελοιοποίησή της, την καταβαράθρωσή της με το γέλιο.

Από το εισαγωγικό σημείωμα του Νάνου Βαλαωρίτη
Οι δύο ηρωίδες της «Φάρσας» καταβαραθρώνουν τη σοβαροφάνεια της ελληνικής κοινωνίας, με τα έξαλλα καμώματά τους... Η «Φάρσα» είναι ένα σπάνιο παράδειγμα χιούμορ με τεχνική στη λογοτεχνία μας... H «Φάρσα» θα μείνει ως ένα κλασικό παράδειγμα ενός πολύ πετυχημένου πειραματικού μυθιστορήματος του 20ού αιώνα.
Νάνος Βαλαωρίτης, Αθήνα, 30 Αυγούστου 2010

Η «Φάρσα» είναι η ιστορία δύο κοριτσιών που έχουν αναμφισβήτητα προικιστεί µε μια τάση για υπερβολές σε ό,τι αφορά το χιούμορ. Υπάρχει µια ατελείωτη ίντριγκα σε βάρος αθώων και αποβλακωµένων µικροαστών. Υπάρχει µια θολή ανάµνηση και µια αστραπή ανοησίας σε κάθε προσπάθεια να ξεγελάσουν τη βαρεµάρα τους. Υπάρχει πολύ σεξ χωρίς να φαίνεται. Υπάρχει µια έξυπνη και απόλυτα διεισδυτική µατιά που φωτίζει την ψυχολογία εκείνου που περιµένει κάτι χωρίς αυτό το κάτι να έρχεται ποτέ. Υπάρχει ένας κύριος Στεργίου µάλλον απρόθυµος και οπωσδήποτε ανίκανος να αναλάβει το ρόλο του εξιλαστήριου θύµατος για τον οποίο έχει επιλεγεί από τη µοίρα µέσω του Χρυσού Οδηγού. Και υπάρχει στο τέλος του βιβλίου για πρώτη φορά µια ολόκληρη τηλεφωνική συνδιάλεξη, µια παρωδία οργασµού ή ανακούφισης…
Τι είναι μια φάρσα; Ίσως είναι το να εξαπατάς κάποιον με μόνο στόχο το να απολαύσεις τις συνέπειες της κακής του τύχης. Τα δυο κορίτσια επιδίδονται μετά μανίας σ’ αυτό το σπάνιο σπορ· δεν είναι όμως εύκολο να αρνηθούν ότι και η ίδια η ζωή τους είναι ήδη μια φάρσα. Η Σωτηροπούλου περιγράφει μια σειρά φάρσες – φάρσα όμως είναι το να περιγράφεις οτιδήποτε, μ’ άλλα λόγια, η ίδια η τέχνη του γραψίματος. Αυτή η ατέλειωτη αλυσίδα από φάρσες, που η μια περιέχει έξυπνα την άλλη, επιτρέπει σ’ αυτό το θαυμαστό βιβλίο να χαρίσει στον καθένα από εμάς ένα χαμόγελο δυσπιστίας. Δυσπιστίας απέναντι στις ευκαιρίες της ζωής και τις δυνατότητες της λογοτεχνίας· απέναντι στους άντρες και τις γυναίκες· απέναντι στην αδεξιότητα και τις τρελές τιμωρίες του έρωτα. Και τέλος απέναντι στην ίδια την έμπνευση που βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της μέσα σ’ αυτές τις σελίδες.
Ευγένιος Αρανίτσης, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημα «Εύα»

Για τη μετάφραση

Συγγραφέας: Paul Ricœur
Μετάφραση: Γιώργος Αυγούστης
ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3723-5
ΣΧΗΜΑ:12Χ16,5
ΣΕΛΙΔΕΣ: 136
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 10,50€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Τα τρία κείμενα που παρουσιάζονται συγκεντρωμένα εδώ συνιστούν ένα συνεκτικό σύνολο, στο πλαίσιο του οποίου ο Πολ Ρικέρ –ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ξεκίνησε τη φιλοσοφική του σταδιοδρομία µέσω της μετάφρασης ενός βιβλίου του Έντµουντ Χούσερλ– προσπαθεί να ξεπεράσει ένα γνωστό παράδοξο: η μετάφραση είναι, από όποια θεωρητική σκοπιά και αν δει κανείς το ζήτημα, αδύνατη και παρ’ όλα αυτά επιχειρείται πάντα µε επιτυχία. Ο Ρικέρ υποστηρίζει ότι πρέπει να πάψουμε να δίνουμε σημασία στις εκδηλώσεις μεροληπτικής εναντίωσης στη μετάφραση και να δούμε την τελευταία ως την πραγμάτωση μιας «ισοδυναμίας δίχως ταυτότητα». Ο θεωρητικός προβληματισμός του συνιστά μια ξεχωριστή συμβολή στο πεδίο έρευνας που μελετά τις επαφές, τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της αρχαιότητας και της νεότερης παράδοσης. Η σημασία των παρατηρήσεών του είναι προφανής για τα τεκταινόμενα στο χώρο της μετάφρασης στη νεοελληνική πολιτισμική συγκυρία. Οι καίριες και πάντα ενδιαφέρουσες προτάσεις του µας καλούν να δούμε τη μετάφραση ως ένα από τα συστατικά στοιχεία μιας πολιτισμικής δυναμικής που δομεί το δικό µας παρόν µέσω μιας εκ νέου ανάγνωσης του παρελθόντος, το οποίο κατά αυτόν τον τρόπο ζωντανεύει και πάλι.

Ο Πολ Ρικέρ (1913-2005) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του εικοστού αιώνα και επηρέασε τόσο τη φιλοσοφία και τη θεολογία, όσο και την ευρύτερη πορεία των ανθρωπιστικών επιστημών. Η φιλοσοφική του παιδεία διαμορφώθηκε από τη σκέψη των Χούσερλ, Χάιντεγκερ, Γιάσπερς και Μαρσέλ. Το 1957 εκλέχθηκε στην έδρα γενικής φιλοσοφίας της Σορβόννης και στη συνέχεια δίδαξε στα πανεπιστήμια της Ναντέρ, της Λουβέν και του Σικάγου.
Το πολυσχιδές έργο του έχει ως αφετηρία του τα πεδία της φαινοµενολογίας και της ερμηνευτικής και συμπεριλαμβάνει
μελέτες για το δοµισµό (Le conflit des interprétations, 1969), την ψυχανάλυση (De l’interprétation. Essai sur Freud, 1965), την ερµηνευτική και τη µεταφορά (La métaphore vive, 1975), τις έννοιες του χρόνου, της ιστορίας, της µνήµης και της αφήγησης (Temps et récit, 1983-1985, La mémoire, l’histoire, l’oubli, 2000), τη σχέση της φιλοσοφίας και της θεολογίας (Le mal. Un défi à la philosophie et à la théologie, 1986), καθώς και την ηθική και την πολιτική (Soi-même comme un autre, 1990).

Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ - Desmond Morris

Μετάφραση: Αθανάσιος Ζάβαλος
Μελέτη
Εκδόσεις Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4074-4
Σελ. 240
Τιμή: 12€
Οκτώβριος 2010

Τι είναι η ευτυχία; Ο διακεκριμένος ανθρωπολόγος και συγγραφέας του Γυμνού Πίθηκου Ντέσμοντ Μόρρις δίνει τη δική του εξήγηση για την αληθινή φύση αυτής της θεμελιώδους όσο και πολύπλοκης συναισθηματικά κατάστασης.
Η ευτυχία δεν πρέπει να συγχέεται με την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση ή την ψυχική ηρεμία, σημειώνει ο συγγραφέας˙ ας τη θεωρήσουμε καλύτερα ως το έντονο αυτό συναίσθημα που μας κατακλύζει όταν επέρχεται μια ξαφνική βελτίωση σε έναν τομέα της ζωής μας. Για κάποιους μπορεί να συνδέεται με την επίτευξη ενός προσωπικού στόχου, με τις χαρές της συντροφικότητας ή της οικογένειας, με σωματικές ή πνευματικές απολαύσεις. Για κάποιους άλλους, με καταδικαστέες δραστηριότητες όπως η πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου, η χρήση ναρκωτικών ή παραισθησιογόνων ουσιών. Όσο διαφορετικές ή αντικρουόμενες κι αν είναι αυτές οι καταστάσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: νιώθουμε ευτυχισμένοι.
Η φύση της ευτυχίας δεν είναι ένα ακόμη εγχειρίδιο αυτοβοήθειας με σκοπό την ευτυχία. Αντλώντας από την πολύχρονη επιστημονική του εμπειρία, ο Μόρρις μας προσκαλεί σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στη διαμόρφωση της πολυδιάστατης ανθρώπινης φύσης, που συνιστά συγχρόνως και μια εξελικτική μελέτη της ευτυχίας.

Ο Ντέσμοντ Μόρρις γεννήθηκε στο Γουϊλτσάιρ το 1928 και σπούδασε ζωολογία στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Το 1951 πήγε στην Οξφόρδη και, ως μέλος της ομάδας μελέτης και συμπεριφοράς των ζώων του Νίκο Τίνμπερζεν, άρχισε να γράφει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την αναπαραγωγική συμπεριφορά των ψαριών. Παρέμεινε στην Οξφόρδη έως το 1965, ασχολούμενος με άλλες μελέτες για τη συμπεριφορά των ζώων. Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του νεοϊδρυθέντος τμήματος τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών στο ζωολογικό κήπο. Αφού πέρασε τρία χρόνια γυρίζοντας κινηματογραφικές ταινίες και ετοιμάζοντας προγράμματα για την τηλεόραση με θέμα πάντα τη συμπεριφορά των ζώων, το 1959 ανέλαβε τη θέση του επόπτη των θηλαστικών στη Ζωολογική Εταιρία.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα επιστημονικές εργασίες, καθώς και πολλά βιβλία. Ανάμεσά τους τον Γυμνό Πίθηκο (1967), που πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, αλλά και άλλα όπως: Τα θηλαστικά. Ένας οδηγός για τα υπάρχοντα είδη (1965), Ο ανθρώπινος ζωολογικός κήπος (1969), Οικεία συμπεριφορά (1971), Παρατηρώντας τον άνθρωπο (1977), Χειρονομίες (1979), κ.ά.

Monster High - Βιβλίο 1

Συγγραφέας: Λίζι Χάρισον, ΗΠΑ
Μετάφραση: Βίκη Λιανού
Σειρά: Μικρή Πυξίδα (από 12 ετών)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010
Σελ.: 368
Τιμή: 14,40€
ISBN: 978-960-453-863-8

Εδώ και ογδόντα χρόνια, στο Σάλεμ του Όρεγκον, μια κοινότητα αλλόκοτων πλασμάτων προσπαθεί να επιβιώσει μυστικά. Ακόμα και στο λύκειο αυτοί οι αλλόκοτοι μαθητές κρατούν χαμηλό προφίλ και προσπαθούν να αναμειχθούν με τους μαθητές-ανθρώπους· όμως, τα πάντα αλλάζουν όταν δύο νέα κορίτσια κάνουν την εμφάνισή τους: η πανέξυπνη Φράνκι Στάιν, απόγονος του Φρανκεστάιν, και η πανέμορφη Μέλοντι, κόρη διάσημου πλαστικού χειρουργού.
Ανάμεσα σε σχολικούς χορούς και σπα, πρώτες αγάπες και φιλιά, γοητευτικά αγόρια και τσαχπίνικα κορίτσια, άνθρωποι και τέρατα ερωτεύονται, προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αποδείξουν ότι η φιλία είναι πάνω απ’ όλα.
Μια ρομαντική ιστορία φαντασίας για κορίτσια και αγόρια που είναι διαφορετικά αλλά και τόσο… ίδια.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Ξεκίνησε να σπουδάζει κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ, αλλά τελικά την κέρδισε η δημιουργική γραφή και αποφοίτησε από το Έμερσον Κόλετζ. Η τύχη την οδήγησε στη Νέα Υόρκη και στο τηλεοπτικό κανάλι MTV, όπου εργάστηκε ως σεναριογράφος σειρών. Στη συνέχεια έγινε διευθύντρια ανάπτυξης νέων παραγωγών και ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων προγραμμάτων. Κατά τα διάρκεια των δώδεκα χρόνων που δούλευε στο κανάλι, η Λίζι Χάρισον άρχισε να γράφει μυθιστορήματα για εφήβους. Σήμερα ζει στο Λαγκούνα Μπιτς της Καλιφόρνια και γράφει ασταμάτητα.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ ετοιμάζεται και το επόμενο βιβλίο της σειράς MONSTER HIGH.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.lisiharrison.net και www.monsterhigh.gr

Γουίνι το αρκουδάκι - Επιστροφή στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Μπενέντικτους, Αγγλία
Μετάφραση: Ρένα Ρώσση-Ζαίρη
Εικονογράφηση: Μαρκ Μπέρζες
Σειρά: Λωτός (από 9 ετών)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 224
Τιμή: 12,20€
ISBN: 978-960-453-777-8

Ογδόντα τέσσερα χρόνια ύστερα από τις πρώτες περιπέτειες που έζησε ο Γουίνι το αρκουδάκι, ο πολυαγαπημένος ήρωας των παιδιών, ο Κρίστοφερ Ρόμπιν γυρίζει στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Τα ζώα χαίρονται τόσο πολύ, που οργανώνουν διαγωνισμούς, αγώνες, φεστιβάλ, μέχρι κι ολόκληρη Ακαδημία…
Ένα μαγευτικό βιβλίο, μια υπέροχη, διασκεδαστική συνέχεια σε ένα από τα κλασικά βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤΟΥΣ δραματοποίησε την ιστορία του Γουίνι και για τον κινηματογράφο, με την Τζούντι Ντεντς, τον Στίβεν Φράι και την Τζέιν Χόροκς. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε όταν ήταν είκοσι δύο χρόνων και το δεύτερο διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο Ντέιβιντ διετέλεσε βοηθός του διάσημου σκηνοθέτη Τρέβορ Νουν, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Evening Standard, ανταποκριτής στο Channel 4 και παραγωγός στο BBC Radio 4.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥ
Ο ΜΑΡΚ ΜΠΕΡΖΕΣ εικονογραφεί παιδικά βιβλία πάνω από είκοσι χρόνια. Τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών Σλέιντ στο Λονδίνο και εργάστηκε στο Ζωολογικό Κήπο της ίδιας πόλης, καθώς και σε μια βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ, προτού αφοσιωθεί αποκλειστικά στην εικονογράφηση και τη συγγραφή. Όταν δε ζωγραφίζει, του αρέσει να διαβάζει, να ασχολείται με τον κήπο του, να περπατάει στο δάσος δίπλα στο σπίτι του και να ανακαλύπτει ζεστά μέρη για να κοιμάται το γατάκι του.

Απαγωγή

Συγγραφέας: Λούσι Κρίστοφερ, Αγγλία
Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων
Σειρά: Πυξίδα (για εφήβους)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 224
Τιμή: 14,40€
ISBN: 978-960-453-751-8

Συνέβη έτσι απλά.
Με απήγαγε από ένα αεροδρόμιο.
Με πήρε μακριά από ό,τι ήξερα, από ό,τι είχα συνηθίσει.
Με πήρε μαζί του στην έρημο και στη ζέστη, στη βρομιά και στον κίνδυνο.
Και περίμενε από μένα να τον αγαπήσω.
Αυτή είναι η ιστορία μου.
Ένα γράμμα από το πουθενά, για τον απαγωγέα μου.

“Ένα σκληρό θρίλερ… Η ατμοσφαιρική περιγραφή μιας αιχμαλωσίας και της δύναμης των σχέσεων.”
PUBLISHERS WEEKLY

“Η Λούσι Κρίστοφερ μας μεταφέρει σ’ ένα μέρος όπου κανείς μας δεν έχει ξαναπάει, και όπου κανείς μας δε θέλει να πάει. Η ΑΠΑΓΩΓΗ με αιχμαλώτισε. Προσοχή! Θα αιχμαλωτίσει κaι εσάς! Είναι ένα συναρπαστικό, τρομακτικό και συνάμα πανέμορφο βιβλίο.”
John Marsden

“Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που αφήνει τον αναγνώστη του με πολλά ερωτήματα.”
THE HERALD

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΛΟΥΣΙ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ γεννήθηκε στην Ουαλία αλλά μεγάλωσε στην Αυστραλία όπου έζησε μέχρι να τελειώσει το πανεπιστήμιο. Ως παιδί τής άρεσε πολύ να κατασκηνώνει στην αυστραλέζικη φύση και να εξερευνά το κατάφυτο ρέμα πίσω από το σπίτι της. Ακόμα και σήμερα, που ζει στην Αγγλία, παραμένει γοητευμένη από την άγρια φύση της Αυστραλίας. Έχει πάρει μεταπτυχιακό τίτλο με διάκριση από το Πανεπιστήμιο Μπαθ Σπα στη δημιουργική γραφή ενώ εκπονεί σήμερα τη διδακτορική της διατριβή. Η ΑΠΑΓΩΓΗ, το πρώτο της μυθιστόρημα, γράφτηκε ως μέρος της διδακτορικής της έρευνας ενώ βρέθηκε υποψήφιο για τα βραβεία 2010 Book of The Year by the Children’s Book Council of Australia, Branford Boase και Carnegie Medal. Τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε 10 χώρες.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ ετοιμάζεται και το επόμενο βιβλίο της.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.lucychristopher.com

Τα περιστέρια και ο μαρμάρινος κόσμος

Συγγραφέας: Φράνση Σταθάτου
Εικονογράφηση: Sabine Straub
Σειρά: Λωτός (από 9 ετών)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 112
Τιμή: 8,80€
ISBN: 978-960-453-760-0

Μια όμορφη περιστέρα, η Δάφνη, ταξιδεύει από το Λονδίνο στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί την καλοδέχονται τα περιστέρια, με αρχηγό τον επιβλητικό Θησέα και… την ξεναγούν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θ’ ανακαλύψει τις αδελφές της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και θα μαγευτεί από τα αγάλματα και τα γλυπτά. Μάλιστα, θα βοηθήσει σε ένα σχέδιο διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν κάποιοι μαθητές, με απρόσμενη τροπή…
Ένα όμορφο παραμύθι και όχι μόνο. Άλλωστε μέσ’ από τα παραμύθια, σε όλους τους καιρούς, έχουν ειπωθεί οι μεγάλες αλήθειες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΦΡΑΝΣΗ ΣΤΑΘΑΤΟΥ ζει στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού και το πρώτο της κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του σχολείου Πολύμνια. Πήρε διπλώματα γαλλικής και αγγλικής γλώσσας και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Πρωτοεμφανίστηκε στη νεότερη Διάπλαση των Παίδων. Εν συνεχεία συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά γράφοντας, για μεγάλους, διηγήματα, ρεπορτάζ, άρθρα, χρονογραφήματα, ταξιδιωτικά κείμενα – όπως το Οδοιπορικό στην Κρήτη, που τιμήθηκε με το Βραβείο του Ε.Ο.Τ. από την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού. Επίσης έλαβε το Α΄ βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος της Ένωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών. Αργότερα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική λογοτεχνία στην οποία αφοσιώθηκε. Έργα της για παιδιά βραβεύτηκαν από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας για Αναγνωστικά του Δημοτικού Σχολείου και από το Υπουργείο Πολιτισμού με Κρατικά Βραβεία Παιδικού Θεατρικού Έργου. Κείμενά της περιλήφθηκαν στα πρώτα Ανθολόγια του δημοτικού σχολείου και σε διάφορες ανθολογίες. Συνεργάστηκε με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση γράφοντας θεατρικά κείμενα σε εκπομπές για παιδιά. Επίσης, έγραφε επί χρόνια διηγήματα στο παιδικό περιοδικό Συνεργασία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Διετέλεσε αιρετό μέλος σε Δ.Σ. Σωματείων. Το 2004 ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την τίμησε με το Βραβείο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ» για το σύνολο του έργου της και για την προσφορά της στη λογοτεχνία. Για τον ίδιο λόγο την τίμησε το 2008 και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Vampire Diaries - Η αναμέτρηση (Βιβλίο 2)

Συγγραφέας: Λ. Τζ. Σμιθ, ΗΠΑ
Μετάφραση: Ευηνέλλα Αλεξοπούλου
Σειρά: Πυξίδα (για εφήβους)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 224
Τιμή: 14,40€
ISBN: 978-960-453-750-1

Η αγάπη μπορεί να σκοτώσει.
Η γοητευτική Έλενα, ο μελαγχολικός Στέφαν και ο αλαζονικός Ντέιμον συναντιούνται, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους ο καθένας, σ’ ένα θανατερό τρίγωνο πάθους.
Η Έλενα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις στο πρώτο βιβλίο της σειράς VAMPIRE DIARIES, θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από το να ερωτευτεί βρικόλακα. Πώς θα νιώσει και ποιο δρόμο θα πάρει όταν συνειδητοποιήσει ότι τα δύο αδέλφια –επίδοξοι εραστές της ίδιας γυναίκας πριν από αιώνες- θα συντηρήσουν τη θανάσιμη έχθρα τους διεκδικώντας και τη δική της καρδιά; Ο Στέφαν αγωνίζεται να συγκρατήσει το πάθος του, αλλά ο Ντέιμον είναι αδίστακτος…
Μια σειρά από σκοτεινά γεγονότα θα αναγκάσουν την Έλενα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της για να σώσει τον αγαπημένο της.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς έρωτα και τρόμου VAMPIRE DIARIES θα σας αφήσει με κομμένη την ανάσα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΛΙΣΑ ΤΖΕΪΝ ΣΜΙΘ έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία για νέους, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί στη λίστα των ευπώλητων της εφημερίδας New York Times. Τα αγαπημένα θέματά της είναι ο έρωτας, η φαντασία και ο φόβος. Τα VAMPIRE DIARIES έχουν γυριστεί σε τηλεοπτική σειρά, η οποία προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Η συγγραφέας ζει στο Σαν Φρανσίσκο.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ, ενώ ετοιμάζονται και τα επόμενα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.ljanesmith.net και www.vampirediaries.net

Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου

Βασισμένο στην κινηματογραφική ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Προσαρμογή κειμένου: Μάικλ Τάιτελμπαουμ
Μετάφραση: Βίκυ Λιανού
Σειρά: Μικρή Πυξίδα (από 10 ετών)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 176
Τιμή: 8,80€
ISBN: 978-960-453-879-9

Η Εξουσία ήταν κάποτε μοιρασμένη ανάμεσα σε τέσσερα μεγάλα έθνη: τις Φυλές του Νερού, το Βασίλειο της Γης, το Έθνος της Φωτιάς και τους Νομάδες του Ανέμου. Οι αρχηγοί του κάθε έθνους είχαν τη δύναμη να δαμάζουν το στοιχείο που χαρακτήριζε τη φυλή τους. Μόνο ο Άβαταρ, η γέφυρα μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου και του κόσμου του πνεύματος, μπορούσε να δαμάσει και τα τέσσερα στοιχεία και να διατηρήσει την τάξη. Πριν από εκατό χρόνια, ο Άβαταρ εξαφανίστηκε, τη στιγμή που το Έθνος της Φωτιάς απέκτησε τεράστια δύναμη από έναν κομήτη και επιτέθηκε στα άλλα έθνη. Είχε χαθεί κάθε ελπίδα… ώσπου εμφανίστηκε ο Άανγκ, ένας δεκατριάχρονος μαχητής του ανέμου που αποδεικνύεται ο νέος Άβαταρ.
Μπορεί άραγε, να σώσει τον κόσμο από το έθνος της φωτιάς ή είναι πολύ αργά;

Ο Τελευταίος Μαχητής του ανέμου (The Last Airbender)
και σε 3D από την UIP
Πρωταγωνιστούν: Νόα Ρίνγκερ, Ντεβ Πατέλ, Νίκολα Πελτζ, Τζάκσον Ράθμποουν
Σκηνοθεσία: M. Νάιτ Σιάμαλαν
Μουσική: Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
Διάρκεια: 97’

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αφιέρωμα στις χορωδίες της Αργολίδας

5η Χορωδιακή Συνάντηση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άργους "Τελέσιλλα" & την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.
«Αφιέρωμα στις χορωδίες της Αργολίδας»
30 & 31 Οκτωβρίου 2010
Μπουσουλοπούλειο θέατρο Άργους
Ώρα: 7.30μ.μ.
Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η χορωδιακή μουσική είναι μια από τις κορυφαίες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς συνδυάζει τη ζωντάνια και την αμεσότητα της ανθρώπινης φωνής με τη συλλογικότητα. Οι 12 χορωδίες (εκκλησιαστικές - παραδοσιακές και μικτές πολυφωνικές) της Αργολίδας αποδεικνύουν ότι και κουλτούρα και πολιτισμό έχει ο τόπος μας. Δίνεται η δυνατότητα έτσι σε δεκάδες συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών, να εκφραστούν μέσα από τη χορωδιακή μουσική και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σ` αυτήν ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μουσική απόλαυση σε όλους μας, στις συχνές συναυλίες τους που δεν περιορίζονται μόνο στο νομό μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, 1η μέρα της συνάντησης θα λάβουν μέρος οι χορωδίες:
1. Εκκλησιαστική – Βυζαντινή χορωδία "Ο Άγιος Πέτρος" & η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους, με μαέστρο τον κ. Ιωάννη Χαβιαρλή.
2. Χορωδία Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Ναυπλίου "Ελληνικοί Αντίλαλοι", με μαέστρο τον κ. Κωνσταντίνο Ρούτουλα.
3. Δημοτική Χορωδία Άργους, με μαέστρο την κ. Χριστίνα Μιχαλάκη.
4. Χορωδία του Συλλόγου "Τελέσιλλα", με μαέστρο τον κ. Ιωάννη Κόντη.

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, 2η ημέρα της συνάντησης θα τραγουδήσουν οι χορωδίες:
1. Εκκλησιαστική Χορωδία Ναυπλίου "Ο Άγιος Γεώργιος", με μαέστρο τον κ. Αριστοτέλη Παναγιωτόπουλο.
2. Δημοτική Χορωδία Νέας Κίου, με μαέστρο τον κ. Θεοδόσιο Αντωνιάδη.
3. Δημοτική Χορωδία Ασκληπιείου, με μαέστρο τον κ. Θεοδόσιο Αντωνιάδη.
4. Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου, με μαέστρο τον κ. Θεοδόσιο Αντωνιάδη.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Άργους με τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α που στηρίζουν οικονομικά και υλικοτεχνικά, ο ΟΠΑΝΑΑΡ της Νομαρχίας Αργολίδας και πολλοί χορηγοί, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες του τόπου μας.

Για την όλη εκδήλωση το Δ.Σ. του Συλλόγου την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010 θα δώσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ, ώρα 13:00, στην αίθουσά του Ιακώβου Μάνου 10 στο Άργος.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ '40

ΤΙΜΗ στα ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΩΝ & ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010
ώρα 19.30
Μπουσουλοπούλειο Θέατρο στο Άργος
είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διοργάνωση: Μουσικός Σύλλογος Άργους "Οι Δαναοί"
Συνδιοργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α., σύλλογος Αργείων "ο Δαναός", ΟΠΑΝΑΑΡ, ΕΒΕ

Στην εκδήλωση, η Χορωδία Μουσικού Ομίλου Άργους "οι Δαναοί" θα αποδώσει τραγούδια από τη σειρά "ΑΛΒΑΝΙΑ…" του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα, σε διασκευή του μαέστρου της Μάνου Διαμαντή, συνοδεία ορχήστρας.
Σημειώνεται για το μουσικό έργο "ΑΛΒΑΝΙΑ…" : «Το έπος που έγραψαν οι Έλληνες στρατιώτες στα βουνά της Αλβανίας το 1940 ζωντανεύει μουσικά μέσα από τον δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1973 με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα».
Όπως σημείωσαν συνθέτης και στιχουργός στην παρουσίαση του άλμπουμ, «Ο πόλεμος τους βρήκε μικρά παιδιά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους (στην Κέρκυρα ο Κατσαρός, στο Αγρίνιο ο Πυθαγόρας) κι έζησαν από κοντά την ατμόσφαιρα που μύριζε μπαρούτι, την επέλαση του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο και τον τελικό θρίαμβο επί των Ιταλών, λίγο πριν την εισβολή των Γερμανών και την απαρχή νέων δεινών για τον Ελληνισμό».
Μια εκδήλωση, αφιερωμένη σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι,

Παρουσίαση: Γιώργος Κόνδης.
Μουσικό Πρόγραμμα:
1. Γυναίκες Ηπειρώτισσες
2. Δυό παιδιά απ’ το Βραχώρι
3. Κράτα Μάνα- Μάνα κρύψε το σπαθί
4. Νύχτα ευλογημένη
5. Μην τους τουφεκάς Ανδρέα
6. Γράμμα από το μέτωπο
7. Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός - Ο έφεδρος
8. Η οπισθοχώρηση
9. Ένας Θεσσαλός φαντάρος
10. Τα Γιάννενα τα πήρανε - Η κατάρρευση
11. Μελαχροινέ Ναπολιτάνο
12. Πήραμε τ’ Αργυρόκαστρο
(Μουσική: Γιώργος Κατσαρός, Στίχοι: Πυθαγόρας, Μουσική Εναρμόνιση: Μάνος Διαμαντής)

Η εκδήλωση θα κλείσει με Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων στα Μέλη του Εθνικού Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Άργους και στους μαχητές του Έπους του ‘40.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ας αποφασίσει ο χρόνος

Συγγραφέας: Έλση Τσουκαράκη
Σειρά: Έλληνες Λογοτέχνες
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 416
Τιμή: 16,60€
ISBN: 978-960-453-827-0

Γνωρίζονταν από μαθήτριες. Μαζί στις πρώτες εφηβικές αναζητήσεις του νου και της καρδιάς, μαζί στα πρώτα χτυποκάρδια. Κι ύστερα τράβηξαν η καθεμιά το δρόμο της, ζώντας πότε τη μαγεία και τ’ όνειρο, και πότε τον εφιάλτη. Προσπάθησαν κάποτε πάλι μαζί ν’ ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους. Η μια, διαλυμένη στην ψυχή απ’ την κακοποίηση του κορμιού της και την προδοσία του μεγάλου έρωτα· η άλλη, χτυπημένη στο σώμα από ύπουλη αρρώστια. Πάλεψαν με τη φθορά που φέρνει ο χρόνος, με τους δαίμονες του παρελθόντος και των αναμνήσεων, το φόβο για τα άγνωστα μελλούμενα!
Ένα λοφάκι τη φορά, το βουνό φάνταζε ακόμη στα μάτια μας πελώριο! Δεν κάναμε κάτι σημαντικό, ανατρεπτικό ή εντυπωσιακό. Προσπαθούσαμε να πιαστούμε από μικρές χαρές ώστε να ξορκίσουμε το φόβο και την ανασφάλειά μας. Δε γράφαμε καμιά Ιστορία. Δε γεννηθήκαμε εμείς να κατακτήσουμε τις ψηλότερες βουνοκορφές. Αφήσαμε τα Ιμαλάια για άλλους!

Μια ιστορία για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και της φιλίας και για τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΕΛΣΗ ΤΟΥΚΑΡΑΚΗ γεννήθηκε στο Κάιρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί είχε τον τρόπο της να επικοινωνεί με τις λέξεις. Σπούδασε γερμανική και γαλλική φιλολογία. Δίδαξε σε σχολεία, ασχολήθηκε με μεταφράσεις, έγραψε διηγήματα και σενάρια, και τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν και θεωρεί μεγάλη τύχη τη συναναστροφή με παιδιά και εφήβους, θα της άρεσε να δηλώνει «επάγγελμα: ονειροπόλα». Έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Η ΠΟΙΝΗ.
Για απευθείας επικοινωνία με τη συγγραφέα μπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο (blog):

Χωρίς τη μαμά μου

Συγγραφέας: Τζένη Θεοφανοπούλου
Σειρά: Μικρή Πυξίδα (από 13 ετών)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010
Σελ.: 176
Τιμή: 9,90€
ISBN: 978-960-453-830-0

Γεια σας. Με λένε Φωτεινή Αντύπα και είμαι δώδεκα χρόνων και κάτι μηνών. Πηγαίνω στην πρώτη Γυμνασίου και ζω με τον μπαμπά μου και τον αδελφό μου, τον Βασίλη, σε μια γειτονιά της Αθήνας.
Σε λίγες μέρες είναι τα γενέθλια της μαμάς. Αν ζούσε, θα γινόταν τώρα σαράντα χρόνων. Δεν ξέρω πόσο καλά τη θυμάμαι. Δεν μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά αν τα μάτια της ήταν γαλάζια ή πράσινα, αν ήταν ψηλή ή κοντή -εμένα έτσι κι αλλιώς μου φαινόταν πολύ ψηλή γιατί τότε ήμουν μικρή- ή πόσο μακριά ήταν τα μαλλιά της. Θυμάμαι όμως ότι ήταν πορτοκαλιά, ναι, δε λέω ψέματα, η μαμά μου είχε πορτοκαλιά μαλλιά. Θυμάμαι ακόμα και μυρωδιά, ανακατεμένη λεβάντα και τριαντάφυλλο, να με χαλαρώνει λίγο προτού ανταλλάξουμε το τελευταίο φιλί της ημέρας. Ο μπαμπάς λέει πως ήταν το άρωμά της –έχει φυλάξει το τελευταίο μπουκαλάκι- αλλά μπα, δεν είναι ακριβώς η ίδια μυρωδιά.
Στο σπίτι, όμως, έχουμε πολλές φωτογραφίες. Τη μαμά κοριτσάκι, τη μαμά κοπέλα στο λύκειο, τη μαμά νύφη, τη μαμά έγκυο, πρώτα στον Βασίλη κι αργότερα σ’ εμένα. Σίγουρα, ήταν πολύ όμορφη γυναίκα η μαμά μου. Έχω φτιάξει ένα άλμπουμ καταδικό μου και το έχω στο δωμάτιό μου. Έτσι κρατώ μέσα στο μυαλό μου την πιο όμορφη εικόνα της.

“Καλογραμμένο μυθιστόρημα με θέμα την απώλεια ενός γονιού, το οποίο, σε συνδυασμό πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης, καταπιάνεται με την ψυχολογία του πένθους. Γράφοντας το ημερολόγιο της, η ηρωίδα ξαναζεί τις αναμνήσεις με τη μητέρα της έως ότου φτάσει σε μια ζωτική κάθαρση. Ξεπερνώντας το θυμό, την απορία και τον αβάσταχτο πόνο, και αφού δε γίνεται ν’ αλλάξει το παρελθόν, αποφασίζει να προσπαθήσει για ένα μέλλον δημιουργικό και χαρούμενο.”
Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΤΖΕΝΗ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καθηγήτρια μουσικής. Σε συνεργασία με τον Άγγελο Βελεγράκη έχει εκδώσει τα βιβλία Ανάπτυξη Ακουστικών Ικανοτήτων (Τόμος Α΄& Β΄). Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις, ενώ το μυθιστόρημά της ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το 2009.

Ζαχαρένιες πεταλούδες

Συγγραφέας: Ιωάννα Σκαρλάτου
Σειρά: Μικρή Πυξίδα (από 13 ετών)
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010
Σελ.: 160
Τιμή: 9,90€
ISBN: 978-960-453-829-4

Η Έλλη ονειρεύεται να αποκτήσει ένα καλλίγραμμο σώμα, όμοιο με εκείνα που χαζεύει στα περιοδικά. Το έχει πάρει απόφαση, δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να αδυνατίσει· σε λίγο θα ανοίξουν τα σχολεία και πρέπει να έχει μεταμορφωθεί. Θα παλέψει να τα καταφέρει, προσπαθώντας να μην την απασχολεί τίποτε άλλο: ούτε το πρόσφατο διαζύγιο των γονιών της, ούτε η μετακόμιση με τη μητέρα της στο γραφικό Ναύπλιο, ούτε η καινούρια παρέα που πρέπει να την αποδεχτεί. Ευτυχώς που υπάρχει και το facebook, έτοιμο να σου χαρίσει έναν πραγματικό φίλο. Ή μήπως όχι;
Η Έλλη θα έρθει αντιμέτωπη με δύο ύπουλους εχθρούς: το σώμα της και τους λευκούς κόκκους της ζάχαρης. Και κάποια στιγμή θα φτάσει πολύ κοντά… ή πολύ μακριά; Δεν είναι βέβαιη. Το σίγουρο είναι ότι ξεκινάει το ταξίδι της, το οποίο έχει πλάσει με πλαστελίνες όλων των χρωμάτων!

“Νεανικό μυθιστόρημα με θέμα σύγχρονο: τη νευρική ανορεξία. Έχει ποιότητα γραφής, προσεγμένη δομή, ολοκληρωμένους χαρακτήρες και ζωντανούς διαλόγους. Ένα δυνατό λογοτεχνικό κείμενο με καλή χρήση της γλώσσας, που ρέει ανεμπόδιστα, και παραστατικές περιγραφές. Από την πρώτη στιγμή ως την τελευταία η συγγραφέας διεκδίκησε μια θέση στις διακρίσεις και στην κέρδισε με το σπαθί της.”
Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα, έχοντας καταγωγή από την όμορφη Αμοργό. Έχει σπουδάσει θεολογία και δημοσιογραφία και ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών και νεανικών βιβλίων. Η συγγραφική της δραστηριότητα έχε βραβευτεί από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς. Οι ΖΑΧΑΡΕΝΙΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ τιμήθηκαν με τον Έπαινο Μυθιστορήματος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το 2009 και με το 2ο Βραβείο Μυθιστορήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία μυθιστορήματος για το 2009. Επίσης, υπήρξαν η αφορμή για την εισήγησή της στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2010 στα Χανιά με τον τίτλο «Τέχνη και Ψυχιατρική».

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το θαύμα της αναπνοής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ
Εκδόσεις Κέδρος
Ελληνική λογοτεχνία
ISBN: 978-960-04-3896-3
Σελ. 216
Τιμή: 14€

Ένας άνδρας αναγκάζεται να αποδεχθεί μια παράξενη θέση εργασίας, προκειμένου να βγει απ' το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η εταιρία, την οποία ανακαλύπτει στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων, του υπόσχεται ευημερία και γρήγορο πλουτισμό, γεγονός που του επιτρέπει να ονειρευτεί μια ζωή που ποτέ δεν είχε. Η συνεργασία τους ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια απ' τη μεριά του, βλέπει τον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Όμως με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και πλέον βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια καινούργια εφιαλτική καθημερινότητα που σταδιακά του αφαιρεί το δικαίωμα να ζει και να κινείται ελεύθερα. Στο φόντο, η άρρωστη μητέρα του, μια ανήμπορη γυναίκα που καταρρέει στο κρεβάτι του πόνου, η ερωμένη του και ο ζωγράφος φίλος του, φιγούρες που σαν κινούμενες μαριονέτες παίζουν το ρόλο των κομπάρσων, πλαισιώνοντας το προσωπικό αδιέξοδο του ήρωα.

Μια ιστορία για τη ματαιότητα των επιθυμιών, για τον ορισμό της ευτυχίας από τον σύγχρονο άνθρωπο και για όλα αυτά που θυσιάζουμε ελπίζοντας σ' έναν παράδεισο που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ…

Το θαύμα της αναπνοής βραβεύτηκε με το The Athens Prize for Literature 2009 του περιοδικού (δε)κατα.

Γεννημένος το 1973 και έχοντας πέντε μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων ως τώρα στο ενεργητικό του, ο Δημήτρης Σωτάκης αναγνωρίζεται δίκαια ως ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του. Μετά την Παραφωνία και τον Άνθρωπο Καλαμπόκι, που επίσης κυκλοφορούν από τον Κέδρο, το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο Το θαύμα της αναπνοής είναι μια έξοχη αλληγορία που πραγματεύεται ζητήματα όπως την ματαιότητα της επιθυμίας, τον χρόνο που σπαταλιέται στο βωμό της επιτυχίας και της καταξίωσης, τον ορισμό της ευτυχίας στη σύγχρονη κοινωνία.

Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ, της Τζένι-Μάι Νουγιέν

Μετάφραση: Μίρκα Κονδάκη
Εκδόσεις Κέδρος
Εφηβικό μυθιστόρημα, από 12 ετών
ISBN 978-960-04-1045-7
Σελ. 680
Τιμή: 19,90€
Οκτώβριος 2010

Πόλεμος ξεσπά ανάμεσα στις φυλές των ανθρώπων, τους Μιρδανούς και τους Χαραδόνες. Οι Χαραδόνες όμως έχουν αιχμαλωτίσει αμέτρητους δράκους και έχουν σχηματίσει με αυτούς ένα αήττητο στράτευμα.
Ο νεαρός Ρέβιν μπαίνει στο στρατό των δρακοπολεμιστών της Χαραδόνιας και εκεί ανακαλύπτει ότι μπορεί να επικοινωνεί με τους δράκους. Όταν μια άγνωστη δύναμη τους παρασέρνει στον αφανισμό, ο Ρέβιν, για να τους σώσει, ενώνει τις δυνάμεις του με ένα κορίτσι από το λαό των ξωτικών, τη Γελάνα, που φαίνεται να γνωρίζει το μυστικό τους...

Η Τζένι-Μάι Νουγιέν σαγηνεύει τους αναγνώστες της με μια πολύχρωμη περιπέτεια φαντασίας γεμάτη ξωτικά, δράκους και μυστηριώδεις προφητείες, και με μια συγκινητική ιστορία για τον αφανισμό των δράκων. Ένα βιβλίο σαν ζωντανός θρύλος!

Η Τζένι-Μάι Νουγιέν γεννήθηκε το 1988 από Γερμανοβιετναμέζους γονείς στο Μόναχο. Γράφει ιστορίες από πέντε χρονών και στα δεκατρία της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα. Είναι φανατική αναγνώστρια μυθιστορημάτων φαντασίας κι έχει επηρεαστεί από όλα τα λογοτεχνικά πρότυπα του είδους: από τον Λόιντ Αλεξάντερ και τον Μίχαελ Έντε μέχρι τον Τζόναθαν Στράουντ και τον Κρίστοφερ Παολίνι.
Από το πρώτο της κιόλας μυθιστόρημα, Νιτζούρα - Η κληρονομιά του στέμματος των ξωτικών, ξεχώρισε ως μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες συγγραφείς μυθιστορημάτων φαντασίας των τελευταίων ετών. Η Τζένι-Μάι Νουγιέν σπουδάζει Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το Αίνιγμα της Γενέσεως: γιατί η Βίβλος είναι επιστημονικά ακριβής

Συγγραφέας: Andrew Parker
Μετάφραση - Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Μαρτίνα Κόφφα
Εκδόσεις Ουρανός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ. 480
Τιμή: 19,90€
ISBN: 978-960-453-762-4

Οι τελευταίες ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης αποδεικνύουν άραγε ότι το βιβλίο της Γενέσεως είναι αληθινό;
Η Βίβλος, σε μία μόνο σελίδα, περιγράφει τη δημιουργία του σύμπαντος, της Γης, του ουρανού, της θάλασσας και της ζωής στον πλανήτη μας. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση αποκαλύπτει ότι τα γεγονότα δεν αναφέρονται με μια λογική σειρά. Το φως αναφέρεται δύο φορές: «γενηθήτω φως» και «γενηθήτωσαν φωστήρες… του διαχωρίζειν ανά μέσον της ημέρας και ανά μέσον της νυκτός». Οι φάλαινες εμφανίζονται πριν από τα πουλιά και η βλάστηση αφού έγινε φως αλλά προτού διαχωριστεί η ημέρα από τη νύχτα.
Στο ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ, ο Άντριου Πάρκερ ισχυρίζεται ότι ο λόγος που τα γεγονότα παρουσιάζονται με περίεργη σειρά είναι επειδή αντικατοπτρίζουν ακριβώς τη σειρά όπως την καταλαβαίνουμε εμείς. Οι πιο πρόσφατες αναλύσεις των πετρωμάτων της Γης και η σύγκριση μεταξύ απολιθωμάτων και ζώων που απαντάμε σήμερα συμβάλλουν στην κατανόηση της ιστορίας της Γης. Συγκρίνοντας τα επιστημονικά δεδομένα με τις λέξεις και φράσεις της Γενέσεως 1-11, οι παραλληλισμοί είναι ξεκάθαροι. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο συγγραφέας θα φέρουν την επανάσταση στο διάλογο μεταξύ επιστήμης και θρησκείας και θα θέσουν ένα εύλογο ερώτημα: σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η επιστήμη υπάρχει θέση για τον Θεό;

“Ένα συγκλονιστικό έργο που έχει σκοπό να αποδείξει ότι οι Εβραίοι συγγραφείς του βιβλίου της Γενέσεως γνώριζαν τα πάντα για την εξέλιξη 3.000 χρόνια πριν από τον Δαρβίνο! Ο Πάρκερ αποδεικνύει πόσο εντυπωσιακό κείμενο είναι η Βίβλος – ειδικά όταν το εξετάζουμε μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης επιστήμης.”
THE DAILY MAIL

“Ένα βιβλίο-αναφορά που προσπαθεί να βρει έναν ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία.”
THE TIMES

Ο ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΑΡΚΕΡ γεννήθηκε το 1967. Σπούδασε θαλάσσια βιολογία και φυσική. Σήμερα είναι επίτιμος ερευνητικός εταίρος στο Κολέγιο Γκριν Τέμπλετον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζιάου Τονγκ της Σανγκάης. Ήταν ένας από τους οκτώ επιστήμονες που επιλέχθηκαν το 2000 ως «Επιστήμονες για τη νέα χιλιετία» από το Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου. Έχει γράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και τρία βιβλία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές