Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η ιστορία του γυμνού στον κινηματογράφο

Συγγραφέας: Γιάννης Σολδάτος
Σειρά: Τέχνη & Πολιτισμός
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010
Σελ.: 552
Τιμή: 33,30€
ISBN: 978-960-453-905-5

Το κυρίαρχο αντικείμενο του βιβλίου είναι το γυμνό σώμα, όπως εγγράφηκε στην ιστορία του κινηματογράφου μέσα από μια οδύσσεια δώδεκα δεκαετιών όπου… «είδαμε τα πάντα». Κάποτε η γυναικεία γάμπα αποτελούσε προσβολή της δημοσίας αιδούς. Αργά και βασανιστικά ανέβαινε η φούστα, κατέβαινε το ντεκολτέ, ανοιγόκλεινε το ψαλίδι της λογοκρισίας και της «δημοσίας αιδούς» και παράλληλα το σώμα, όπως και η γενετήσια πράξη, ήταν δέσμιο μιας καταστροφικής χριστιανικής ηθικής, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως ο καλύτερος διαφημιστής ανάλογων ταινιών. Το στήθος και το μπούτι μοσχοπουλήθηκαν με το γραμμάριο αρχικά, με το κιλό αργότερα· προστέθηκαν και τα οπίσθια και τα γεννητικά όργανα και η γενετήσια πράξη, όλα στο παζάρι. Έφτασε η Αμερική στη θεαματική της επίδειξη με το γυμνό αιδοίο της Σάρον Στόουν, απέναντι στους όποιους δικαστές στο Βασικό ένστικτο (1992), να ξεπουλάει την ηθική της προκαλώντας. Ο αγώνας κάθε νοήμονος και υγιούς ατόμου δεν έγινε με τα φαντάσματα της λογοκρισίας και της αστικοχριστιανικής ηθικής, έγινε και γίνεται για τον κορεσμό της «ακόρεστης» δίψας του ανθρώπινου ματιού απέναντι στο ωραίο γυμνό σώμα.
Χιλιάδες φωτογραφίες από ταινίες και πόζες επώνυμων και ανώνυμων ηθοποιών συνθέτουν μια περιπλάνηση στο τοπίο του ανθρώπινου σώματος.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι ο συγγραφέας της Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου και διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Αιγόκερως». Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Στον αστερισμό του Κριού, Τρομαχτικές ιστορίες, Πολεμικές ιστορίες, Το αίνιγμα, Εύα, η αγαπημένη των βρικολάκων, Η πλάνη, Υποβρύχιος έρωτας, Ελένη: Λιοσίων 5Α, Διόνυσος, ο βασιλεύς των ορέων, Αλέξης Δαμιανός, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Συνοπτική ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, Ελληνικός κινηματογράφος: ένας αιώνας, Ένας άνθρωπος παντός καιρού. Έχει διατελέσει καθηγητής Ιστορίας Κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει: 40 επεισόδια της σειράς Η περιπέτεια ενός ποιήματος (ΕΤ2)· τις ταινίες: Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου (ΕΤ2), Βήματα (ΕΤ2), Το αίνιγμα («Αιγόκερως» - ΕΡΤ –ΕΚΚ – ΦΑΣΜΑ) και Υποβρύχιος έρωτας («Αιγόκερως» - ΕΡΤ - NEW STAR)· το ντοκιμαντέρ Ένας άνθρωπος παντός καιρού («Αιγόκερως» - ΕΤ - ΕΚΚ)· τη μικρού μήκους Ένα Σάββατο βράδυ («Αιγόκερως» - ΕΚΚ)· πέντε ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο Καστρολόγος, αναφορά στον Φώτη Κόντογλου (ΕΤ1)· δέκα επεισόδια της σειράς Παρασκήνια (ΕΤ1)· και τέσσερα δραματοποιημένα επεισόδια της σειράς Σελίδες με θέα (ΕΤ1). Έχουν ανέβει τα θεατρικά έργα του: Όταν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συνάντησε τον Γεώργιο Βιζυηνό (Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη), Όταν ο Σκαρίμπας κήρυξε τον πόλεμο κατά της Χαλκίδας (Ανοιχτό Θέατρο, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη), Πόε (Θέατρο της Μεσογείου, σκηνοθεσία Αλμπέρτο Εσκενάζη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές