Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Παρουσιάσεις επιμόρφωσης και πολιτισμού

Η βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων εγκαινιάζει μια σειρά παρουσιάσεων επιμόρφωσης και πολιτισμού, με τίτλο «Ώρα βιβλιοθήκης», οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσίαση ενός θέματος σε power point με συγχρονισμένο σχολιασμό από την Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης, φιλόλογο-ιστορικό, Αμαλία Κ. Ηλιάδη ή, εναλλακτικά, επίδειξη λευκωμάτων και βιβλίων με μια ορισμένη θεματική.

Οι δραστηριότητες θα είναι βιωματικού χαρακτήρα, διερευνητικές, επίλυσης προβλήματος, συλλογής δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων και θα υλοποιούνται, κατά ομάδες μαθητών (ομάδες 12 μαθητών/τριών με τη συνοδεία του καθηγητή/τριάς τους). Απευθύνονται σε Γυμνάσια και Λύκεια και διαρκούν από τα μέσα Νοεμβρίου του 2010 έως τον Απρίλιο του 2011 στο χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού της σχολικής βιβλιοθήκης, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες των παιδιών της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας). Απαιτούμενα υλικά εκ μέρους των μαθητών/τριών: στυλό, τετράδιο εργασίας για σημειώσεις, καταγραφή παρατηρήσεων.

Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες: 10.0΄- 11.45΄

Στο πλαίσιο αυτό, σας προσκαλούμε στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων για να μυηθούμε, διαλεκτικά και κριτικά σκεπτόμενοι, στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

1. Ελληνικά τοπία: Η μαγεία του ελληνικού τοπίου μέσα από φωτογραφίες ή ολιστικό σχόλιο στο ελληνικό τοπίο μέσα από την εικόνα.
Είναι γνωστό ότι ο Έλληνας συνδέεται άρρηκτα και βιωματικά με τον τόπο του και την ύπαιθρο. Μεγάλο τμήμα της ψυχαγωγίας του σχετίζεται με την ύπαιθρο, μέσα από απλές εκδρομές προς πατρογονικά χωριά ή περιοχές με ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον. Αλλά και μια κύρια οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας, ο τουρισμός, επηρεάζεται καίρια από το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Μέσα στον σκληρότατο διεθνή ανταγωνισμό για την προσέλκυση επισκεπτών, η χώρα μας διατηρούσε μέσα από τη φύση, τα πολιτιστικά κατάλοιπα και τα τοπία της, ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

2. «Νοερά ταξίδια μέσα από φωτογραφίες». Ίσως μόνο η τέχνη της φωτογραφίας είναι σε θέση να αναδείξει την ταυτότητα ενός τοπίου, ως ανθρώπινη έκφραση, που σε κάθε χρονική στιγμή συνθέτει και καθρεφτίζει όλες τις πλευρές ενός πολιτισμού. Επιλεγμένα τοπία από πόλεις, τη νησιωτική Ελλάδα, την ενδοχώρα.

3. Πράγα/ Τσεχία: Εικόνες, Εντυπώσεις, Προσωπικά βιώματα, Καταγραφές. Μια νοερή περιήγηση στη Δημοκρατία της Τσεχίας μέσα από φωτογραφίες και σύντομα σχόλια (στη σειρά «γνωριμία με άλλες χώρες και πολιτισμούς»).

4. Εικονική, Φωτογραφική και νοερή περιήγηση στο Άγιον Όρος, το περιβόλι της Παναγίας.

5. Αρχαία Ελληνική Αρχιτεκτονική.

6. Το διαφορετικό στην εκπαίδευση και στην Ιστορία. Οι Εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας: μια μελέτη του «διαφορετικού» γύρω μας και μέσα μας.

7. Δείγματα ζωγραφικής τέχνης από όλο τον κόσμο (επιμέρους θεματικές: Ανθρωπογενές Περιβάλλον, Ευρωπαϊκά Τοπία –Κανόνες δημιουργίας εικαστικού έργου τέχνης).

8. ΘΕΜΑΤΑ, ΤΥΠΟΙ, ΜΟΤΙΒΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ της ΤΕΧΝΗΣ.

9. «Από την τυπογραφία στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Συμβατικές και ηλεκτρονικές-ψηφιακές βιβλιοθήκες».

10. Παρουσίαση προτεινόμενων βιβλίων για ανάγνωση, μελέτη, προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων, κρίσεων, γνωμών.

11. Βυζαντινή εικόνα.

12. «Εξερευνώντας το Μυστρά».
“Στις βόρειες πλαγιές του Ταΰγετου, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων βορειοδυτικά της σημερινής Σπάρτης, υψώνεται ένα πρόβουνο απότομο, ξεκομμένο από το κύριο σώμα της οροσειράς... Από τη μεγάλη αυτή μεσαιωνική πολιτεία μένουν σήμερα: το περήφανο κάστρο, μεγάλα τμήματα από τα γερά τείχη, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα παλάτια, οι δρόμοι και τα καλντερίμια, πολλές φορές σκεπασμένα με καμάρες και εκατοντάδες σπίτια πεσμένα σε ερείπια. Ο τόπος αυτός κατοικήθηκε ως τα 1830 περίπου και πολλά από τα ερειπωμένα σπίτια είναι τουρκικής εποχής”.

13. Μουσειοπαιδαγωγική-Μουσείο και Αγωγή (Μελέτη & εκπαιδευτικό, πρωτότυπο υλικό).

14. «Το ταξίδι της εικόνας μέσα από την Αμερικανική εικαστική δημιουργία: Παστέλ και λάδια από Αμερικανούς ζωγράφους της αναπαραστατικής ζωγραφικής.

15. Εκθέσεις βιβλίου: Με σκοπό να ενημερώνονται συνοπτικά -με κείμενα αλλά και φωτογραφικό υλικό- οι χρήστες της βιβλιοθήκης αλλά και ολόκληρη η μαθητική κοινότητα για την εκάστοτε θεματική έκθεση. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις ενότητες: Βιβλία τέχνης, Βιβλία για το κρασί και άλλους γευστικούς πειρασμούς, Βιβλία για το ταξίδι, Πολιτικό βιβλίο, Βιβλίο και Ιστορία.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός
Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων

2ο Επαγγελματικό Λύκειο Τρικάλων
Οικισμός Πύργου-Πυργετού - Σχολική Βιβλιοθήκη
Τηλ. 24310 25299, fax: 24310 37508
Ιστοσελίδα: http://2epal-trikal.tri.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές