Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΖΩΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ - Steven J. Dick

Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

Μετάφραση: Παναγιώτης Παπαχρήστου
Εκδόσεις Κέδρος
Μελέτη
ISBN: 978-960-04-4054-6
Σελ. 480
Τιμή: 25€
Οκτώβριος 2010

Είμαστε πράγματι μόνοι μας στο σύμπαν;
Το πανάρχαιο αυτό ερώτημα που κρύβει την περιέργεια, τις ελπίδες αλλά και τους φόβους της ανθρωπότητας για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σημάδεψε μια από τις πιο επίμονες διαμάχες του 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα, κληροδότησε ένα από τα πλέον γοητευτικά αινίγματα για το μέλλον.
Ο διακεκριμένος Αμερικανός αστρονόμος Steven J. Dick εξιστορεί με τρόπο κατανοητό από το ευρύ κοινό τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της διαμάχης. Μας ξεναγεί σ’ ένα ταξίδι ριζοσπαστικών αναθεωρήσεων των αστρονομικών αντιλήψεων, τολμηρών επιστημονικών εγχειρημάτων και αμφιλεγόμενων ευρημάτων. Σημείο αιχμής, η μετατόπιση της ανθρώπινης σκέψης από το πεπερασμένο φυσικό σύμπαν στο βιολογικό σύμπαν.
Από τη δημιουργία του κλάδου της εξωβιολογίας μέχρι την έρευνα για την ανακάλυψη εξωγήινης νοημοσύνης, από την υποτιθέμενη βλάστηση στον Άρη και την ύπαρξη πλανητικών συστημάτων στο εξώτερο Διάστημα μέχρι τα UFO, τον E.T. και το Σταρ Τρεκ, ο συγγραφέας καταγράφει την εισβολή της ιδέας για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στις επιστήμες, στις τέχνες, στη λογοτεχνία και στη λαϊκή φαντασία. Υπενθυμίζει, τέλος, την κρυφή αξία μιας τέτοιας ιδέας: ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη, καλούμαστε να επανεξετάσουμε γνώσεις και πεποιθήσεις για την προέλευση, την εξέλιξη και το σκοπό της δικής μας ύπαρξης.

Ο Αμερικανός αστρονόμος, συγγραφέας και ιστορικός της Επιστήμης Steven J. Dick έχει διακριθεί για το έργο του στο χώρο της αστροβιολογίας. Το διάστημα 2003-2009 διετέλεσε επικεφαλής του Ιστορικού Τμήματος στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (National Aeronautics and Space Administration). Είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αεροναυτικής (International Academy of Astronautics) και του ιδρύματος SETI. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της επιθεώρησης Journal for the History of Astronomy και αναπληρωτής διευθυντής στο International Journal of Astrobiology. Το 2006 τιμήθηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρία (American Astronomical Society) με το βραβείο LeRoy E. Doggett για την προσφορά του στην ιστορία της αστρονομίας. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται τα βιβλία: Plurality of Worlds: The Origins of the Extraterrestrial Life Debate from Democritus to Kant (Άλλοι Κόσμοι: Οι απαρχές της διαμάχης για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής από τον Δημόκριτο στον Καντ), The Biological Universe: The Twentieth Century Extraterrestrial Life Debate and the Limits of Science (Το Βιολογικό Σύμπαν: Η διαμάχη του 20ού αιώνα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και τα όρια της επιστήμης), The Living Universe: NASA and the Development of Astrobiology (Το Ζωντανό Σύμπαν: Η NASA και η εξέλιξη της αστροβιολογίας), το οποίο συνέγραψε με τον James Strick, και Sky and Ocean Joined – The U.S. Naval Observatory 1830-2000 (Ουρανός και Ωκεανός Μαζί – Το Αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο 1830- 2000).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές