Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το θαύμα της αναπνοής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ
Εκδόσεις Κέδρος
Ελληνική λογοτεχνία
ISBN: 978-960-04-3896-3
Σελ. 216
Τιμή: 14€

Ένας άνδρας αναγκάζεται να αποδεχθεί μια παράξενη θέση εργασίας, προκειμένου να βγει απ' το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η εταιρία, την οποία ανακαλύπτει στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων, του υπόσχεται ευημερία και γρήγορο πλουτισμό, γεγονός που του επιτρέπει να ονειρευτεί μια ζωή που ποτέ δεν είχε. Η συνεργασία τους ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια απ' τη μεριά του, βλέπει τον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Όμως με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και πλέον βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια καινούργια εφιαλτική καθημερινότητα που σταδιακά του αφαιρεί το δικαίωμα να ζει και να κινείται ελεύθερα. Στο φόντο, η άρρωστη μητέρα του, μια ανήμπορη γυναίκα που καταρρέει στο κρεβάτι του πόνου, η ερωμένη του και ο ζωγράφος φίλος του, φιγούρες που σαν κινούμενες μαριονέτες παίζουν το ρόλο των κομπάρσων, πλαισιώνοντας το προσωπικό αδιέξοδο του ήρωα.

Μια ιστορία για τη ματαιότητα των επιθυμιών, για τον ορισμό της ευτυχίας από τον σύγχρονο άνθρωπο και για όλα αυτά που θυσιάζουμε ελπίζοντας σ' έναν παράδεισο που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ…

Το θαύμα της αναπνοής βραβεύτηκε με το The Athens Prize for Literature 2009 του περιοδικού (δε)κατα.

Γεννημένος το 1973 και έχοντας πέντε μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων ως τώρα στο ενεργητικό του, ο Δημήτρης Σωτάκης αναγνωρίζεται δίκαια ως ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του. Μετά την Παραφωνία και τον Άνθρωπο Καλαμπόκι, που επίσης κυκλοφορούν από τον Κέδρο, το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο Το θαύμα της αναπνοής είναι μια έξοχη αλληγορία που πραγματεύεται ζητήματα όπως την ματαιότητα της επιθυμίας, τον χρόνο που σπαταλιέται στο βωμό της επιτυχίας και της καταξίωσης, τον ορισμό της ευτυχίας στη σύγχρονη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές