Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων

Συγγραφέας: Oscar Brenifier
Εικονογράφηση: Jacques Despres

Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3725-9
ΣΧΗΜΑ:26Χ26
ΣΕΛΙΔΕΣ: 80
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,00€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Ένα βιβλίο του ιστορικού εκδοτικού οίκου ΝΑΤΗΑΝ, που για εμάς στις Εκδόσεις Πατάκη θεωρείται ένα εκδοτικό διαμάντι. Ένα βιβλίο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και τη στάση απέναντι στη ζωή όποιου παιδιού κι αν το διαβάσει διευρύνοντας τους ορίζοντες του, που μιλάει για σημαντικές έννοιες με απλή γλώσσα.
Από πολύ µικρή ηλικία και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουμε ότι πολλές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους κι ότι ακριβώς αυτό µας βοηθάει να τις κατανοήσουμε. Το ψηλά είναι το αντίθετο του χαμηλά, το κρύο το αντίθετο του ζεστού, το σκοτάδι το αντίθετο του φωτός. Όσο μεγαλώνουμε, ο τρόπος σκέψης µας γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσμένος και μπορούµε πια να αντιληφθούμε έννοιες που είναι πολύ πιο αφηρημένες και πιο περίπλοκες. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμη ανάγκη τις αντιθέσεις, γιατί πάνω σ’ αυτές δομείται το πνεύμα µας και μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε. Πώς να αντιληφθεί κανείς το πνεύμα, αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το σώμα, πώς να αντιληφθεί το άπειρο, αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το πεπερασμένο, ή το είναι αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το φαίνεσθαι;
Αυτό το βιβλίο περιέχει δώδεκα ζεύγη αντιθέτων, τα οποία ορίζονται αρχικά µε βάση την αντιπαράθεσή τους, στη συνέχεια συνδέονται µε μια ερώτηση και ακολουθεί ένα συμπέρασμα που δείχνει πώς το καθένα συναρτάται µε το άλλο. Οι εξαιρετικές εικόνες που συνοδεύουν τους συλλογισμούς δίνουν ζωή στις ιδέες, γιατί οι ιδέες τρέφονται από εικόνες, όπως το αφηρημένο τρέφεται από το αντίθετό του, δηλαδή το συγκεκριμένο.

Ένα απολαυστικό βιβλίο για να μάθουμε να σκεφτόμαστε – ένα βιβλίο μοναδικό...

• Βραβείο Nεανικού Tύπου 2008
Απονέµεται από το Eπιµελητήριο Νεανικού Τύπου σε βιβλία γνώσεων που «βοηθούν να κατανοήσουµε το σηµερινό κόσµο».

• Βραβείο Γαλλικής Τηλεόρασης
Απονέµεται από τη Γαλλική Τηλεόραση. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από παιδιά και γονείς.


Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Oscar Brenifier
∆ιδάκτορας φιλοσοφίας και εκπαιδευτής, εργάστηκε σε πολλές χώρες για να προωθήσει τα εργαστήρια φιλοσοφίας για ενήλικες και για παιδιά. Έχει επιµεληθεί τη σειρά «L’ apprenti-philosophe» (Nathan) για έφηβους αναγνώστες, έχει εκδώσει το βιβλίο «Questions de philo entre ados» (Le Seuil) για τις ίδιες ηλικίες, ενώ έχει επιµεληθεί τις σειρές για παιδιά «PhiloZenfants» (Nathan), η οποία έχει µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, και «Les petits albums de philosophie» (Autrement), καθώς και τα εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς «Enseigner par le débat» (CRDP)
και «La pratique de la philosophie à l’ école primaire» (Sedrap). Τέλος, είναι ο συγγραφέας της έκθεσης «La philosophie non academique dans le monde» (Η µη ακαδηµαϊκή φιλοσοφία στον κόσµο) για λογαριασµό της Ουνέσκο.
www.brenifier.com

Βιβλία του συγγραφέα που κυκλοφορούν από τις Εκδ. Καστανιώτη:
Η ευτυχία! Τι είναι; (2008)
Τα συναισθήματα! Τι είναι; (2008)
Η συμβίωση! Τι είναι; (2007)
Η γνώση! Τι είναι; (2007)
Το καλό και το κακό!Τι είναι; (2005)
Εγώ! Τι είμαι; (2005)
Η ζωή! Τι είναι; (2005)

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο:
Jacques Després.
Αν ακολουθούσε την οικογενειακή παράδοση, θα γινόταν κοσµηµατοπώλης, αλλά προτίµησε να µπει στα κρυφά στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου και, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποφάσισε (πάντα στα κρυφά)
να αφήσει τους γνωστούς εικαστικούς δρόµους και να ασχοληθεί µε ένα νέο µέσο που ακόµα βρισκόταν στα πρώτα του στάδια, την εικονική απεικόνιση (imagerie virtuelle) – η οποία αποδείχτηκε ένα από τα πιο θεαµατικά πεδία αναζήτησης στην παραγωγή εικόνας. Στο πέρασµα των χρόνων εργάστηκε σε διάφορους τοµείς, όπως στο animation, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στη σκηνογραφία. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο του και έρχεται
ως αποτέλεσµα µακρόχρονης σκέψης και πειραµατισµών επάνω στο χώρο, στο σώµα και στο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές