Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μέγας Αλέξανδρος: Το μυστικό του τάφου του

Συγγραφέας: Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, Ιταλία
Μετάφραση: Άμπυ Ράικου
Σειρά: Ξένοι Λογοτέχνες
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
Σελ.: 240
Τιμή: 13,30€
ISBN: 978-960-453-779-2

Η ιστορία του τάφου του Αλέξανδρου είναι η ιστορία μιας περιπέτειας. Το να ξεχωρίσουμε τους αμέτρητους θρύλους από τα γεγονότα και να ερμηνεύσουμε τις συχνά αντιφατικές ιστορικές πηγές είναι σαν ένας «αινιγματικός και φευγαλέος σαν τις οφθαλμαπάτες της ερήμου στόχος».
Με την εγκαθίδρυση του χριστιανισμού, ο τάφος του Αλέξανδρου –είχε ανεγερθεί στην πόλη που έφερε το όνομά του και αποτελούσε αντικείμενο λατρείας και τόπο διαρκών επισκέψεων επί επτά αιώνες- μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε στη λήθη. Εξαιτίας φυσικών αιτίων ή πολεμικών γεγονότων, εξαιτίας μιας damnatio memoriae, εξαιτίας ίσως όλων αυτών, χάθηκε κάθε ίχνος του. Παρ’ όλα αυτά, στην Αλεξάνδρεια συνέχιζε να κυκλοφορεί το φάντασμα του ιδρυτή της, που ξαναβρήκε τη δύναμή του μετά την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, όταν πολλοί αρχαιολόγοι, τυχοδιώκτες και κυνηγοί θησαυρών, αλλά και πολλοί κοινοί άνθρωποι ανέλαβαν να ξαναβρούν το σώμα του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών.
Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι μας οδηγεί στην καρδιά του αινίγματος, συνδυάζοντας την εμπειρία του ως αρχαιολόγου με μια συναρπαστική αφήγηση, παρουσιάζοντας μας τόπους και περιόδους της αρχαιότητας, προκειμένου να φανταστούμε έναν κόσμο που έσφυζε από ζωή, έναν κόσμο ακραίας φιλοδοξίας και μεγάλων ονείρων.

Από το συγγραφέα των βιβλίων «Ο Τύραννος των Συρακουσών» και «Η Αυτοκρατορία των Δράκων».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ειδικεύτηκε στην τοπογραφία του αρχαίου κόσμου. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπως το όπως το École Pratique des Hautes Études της Σορβόνης, και είναι καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο. Έχει διευθύνει επιστημονικές αποστολές, εξερευνήσεις και ανασκαφές σε πολλά μέρη του κόσμου. Από το 1980 μέχρι σήμερα, έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα, καθώς επίσης και μυθιστορήματα. Η μεγάλη του αγάπη για την αρχαιότητα τον ώθησε στη συγγραφή και ιστορικών μυθιστορημάτων. Με γρήγορο ρυθμό, γεμάτα περιπέτεια και αγωνία, τα βιβλία του Μανφρέντι έχουν το μεγάλο προσόν να δίνουν στον αναγνώστη την αίσθηση ότι βρίσκεται στον κινηματογράφο.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν άλλα 10 βιβλία του συγγραφέα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.valeriomassimomanfredi.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές