Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Γιάννης Μετζικώφ: Θεατρικά ενδύματα και προσωπεία από τη σκηνή στο μουσείο


Ξεκινάει σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη η έκθεση "Γιάννης Μετζικώφ: Θεατρικά ενδύματα και προσωπεία από τη σκηνή στο μουσείο". Ο Γιάννης Μετζικώφ, ζωγράφος, γλύπτης και σκηνογράφος, έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, -Κακογιάννη, Βολανάκη, Ευαγγελάτο, Χατζάκη- με τη χορογράφο Ζουζού Νικολούδη κ.ά. - σε έργα Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Τσέχωφ και Τερζάκη.

"Τα πρωτόφαντα κοστούμια και οι ευφάνταστες μάσκες θαρρείς ότι προκαλούν στην ψυχή του θεατή την πεποίθηση ότι νικούν τη μοίρα της ανθρώπινης θνητότητας", αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς

Ο Γιάννης Μετζικώφ σπουδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. "Ήταν αγαπημένος μου μαθητής στην ιστορία της τέχνης", έλεγε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, μιλωντας για την έκθεση του "μάγου", όπως αποκάλεσε τον Γ. Μετζικώφ, επειδή "μας μεταφέρει σε άλλη εποχή, αναπλάθοντάς την με πειστικότητα και ζωντάνια".

Στην είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης, διατηρείται το φόντο της έκθεσης Τσίλερ, που φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη, εμπλουτίστηκε με φωτογραφικές αναπαραστάσεις της Αθήνας του τέλους του 19ου αιώνα και των θεάτρων της και τοποθετήθηκαν κούκλες ντυμένες με κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, δίνοντας με τρόπο ρεαλιστικό την αστική ενδυμασία της εποχής.

Η έκθεση Μετζικώφ, είναι το τρίτο αφιέρωμα της Εθνικής Πινακοθήκης στην τέχνη της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, μετά την έκθεση με έργα του Φράνκο Τζεφιρέλι, που είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Μετζικώφ και την παρουσίαση των ιστορικών κοστουμιών από το βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου.

Η έκθεση διαρκεί έως 15 Οκτωβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές