Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

«Ο πρίγκιπας των Νεφών», του Κριστόφ Γκαλφάρ

Γιατί ο ουρανός φαίνεται γαλάζιος την ημέρα και κόκκινος το δειλινό; Τι κρύβεται μέσα στο μαύρο σκοτάδι της νύχτας, ανάμεσα στ’ αστέρια; Γιατί τα σύννεφα είναι λευκά; Με ποιο τρόπο κατανέμεται η ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα; Πώς σχηματίζονται οι τροπικοί κυκλώνες;

Ο Τρίσταµ Ντρέικ έχει γεννηθεί σ’ ένα σύννεφο, μερικά χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό. Το χωριό του φτιάχτηκε μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο για να κρυφτεί εκεί η Μυρτίλη, η κόρη του βασιλιά των Νεφών του Βορρά, που τον έχει
εκθρονίσει ένας βάναυσος Τύραννος. Όταν κάποια μέρα τα στρατεύματα του δικτάτορα ανακαλύπτουν το σύννεφό τους και συλλαμβάνουν τους κατοίκους του, οι μόνοι που θα καταφέρουν να διαφύγουν είναι ο Τρίσταµ και ο φίλος του ο Τοµ. Οι δυο φίλοι, αναζητώντας τη Μυρτίλη, θα ανακαλύψουν το καταχθόνιο σχέδιο του Τυράννου, που είναι να μεταβάλει το κλίμα της Γης και να το χρησιμοποιήσει ως πολεμικό όπλο.
Για να εμποδίσουν τον Τύραννο, ο Τρίσταµ και οι φίλοι του θα χρειαστεί να διασχίσουν τον ουρανό, να κατανοήσουν τι είναι και πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί και τα σύννεφα, τι κρύβεται τη νύχτα ανάμεσα στ’ αστέρια, για ποιο λόγο ο Ήλιος είναι λευκός όταν τον κοιτάζεις από το διάστημα και γιατί το χρώμα του ουρανού είναι γαλάζιο…

«Ο πρίγκιπας των Νεφών» είναι μια νεανική περιπέτεια, γεμάτη δράση, που επιχειρεί συγχρόνως να δώσει απαντήσεις, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, σε επιστημονικά ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει όλους μας. Το σπουδαιότερο όμως επίτευγμα του βιβλίου είναι ότι ασκεί τους νεαρούς αναγνώστες του στην οικολογική ευαισθησία.


Ο Κριστόφ Γκαλφάρ γεννήθηκε το 1976 στη Γαλλία. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Θεωρητική Φυσική. Πήρε το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ με εποπτεύοντα καθηγητή το διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, με τον οποίο συνεργάστηκε για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, που τιμήθηκε με πολλά βραβεία Νεανικής Επιστημονικής Λογοτεχνίας. Το νέο του βιβλίο, «Ο πρίγκιπας των Νεφών», αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Επιστημονικού Νεανικού Βιβλίου από το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας και το Βραβείο Καλύτερου Νεανικού Μυθιστορήματος 2010 από το Γενικό Συμβούλιο των Vosges.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές