Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

«Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη», της Τζέννυ Χαν

Τίτλος: Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη
Συγγραφέας: Τζέννυ Χαν
Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά
Σειρά: Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3714-3
Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 248
Τιμή: 12,00€
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2010

Η Μπέλι μετράει τη ζωή της με τα καλοκαίρια. Οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε μαγικό της συμβαίνει γίνεται το καλοκαίρι. Τους χειμώνες απλά μετράει τον χρόνο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Κάθε καλοκαίρι περνά τις διακοπές της με την οικογένειά της, στο εξοχικό σπίτι της Σουζάνα, της καλύτερης φίλης της μητέρας της, παρέα με τους δυο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζερεμάια. Η Μπέλι ήταν από τότε που θυμόταν τον εαυτό της ερωτευμένη με τον Κόνραντ, τον μεγαλύτερο από τους δυο, όμως εκείνος την έβλεπε πάντα σαν την ενοχλητική μικρή αδερφή του. Αντίθετα, ο Τζερεμάια ήταν πάντα φιλικός μαζί της. Ίσως ο μόνος που της έδινε σημασία.
Αυτό το καλοκαίρι, όμως, όλα αλλάζουν. Η Μπέλι συνειδητοποιεί ότι μεταμορφώνεται από κορίτσι σε μια γοητευτική κοπέλα, που ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη έλξη στα αγόρια που την περιστοιχίζουν. Ο ήρεμος και πράος Τζερεμάια υποκύπτει γρήγορα στη γοητεία της, όπως και ο Καμ, το «καλό» παιδί, που θα μπορούσε εύκολα να ερωτευτεί η Μπέλι, αλλά δεν το κάνει. Μόνο ο απόμακρος Κόνραντ δείχνει αδιάφορος στη γοητεία της. Παράλληλα, η μητέρα των αγοριών αντιμετωπίζει προβλήματα που η Μπέλι δυσκολεύεται να κατανοήσει.
Διαρκείς (και πολύ εύστοχες χρονικά) αναδρομές στο παρελθόν φανερώνουν στον αναγνώστη πόσο πολύ προσπαθούσε η Μπέλι να τραβήξει την προσοχή των αγοριών (και κυρίως του Κόνραντ) και πόσο πληγωμένη ένιωθε όταν δεν τα κατάφερνε, συμβάλλοντας έτσι στην ένταση που επικρατούσε πάντα στο σπίτι ανάμεσά τους και δημιουργώντας αγωνία στον αναγνώστη, που δυσκολεύεται να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου, καθώς όλοι λειτουργούν συμπληρωματικά.

Το μυθιστόρημα συνδυάζει έξοχα το ερωτικό ειδύλλιο και το οικογενειακό δράμα με μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης. Μάλιστα, παρόλο που η ιστορία ενηλικίωσης αποτελεί την πιο ουσιαστική πλευρά του, δεν παύει να ικανοποιεί και όσους επιζητούν να διαβάσουν μια ανάλαφρη, ερωτική καλοκαιρινή ιστορία. Οι αναγνώστες θα γοητευτούν από την Μπέλι, η οποία ανακαλύπτει ότι δεν μπορείς πάντα να διαλέγεις αυτόν που θα αγαπήσεις, καθώς και από τον μαγικό κόσμο των καλοκαιρινών διακοπών που αριστοτεχνικά ζωντανεύει η συγγραφέας. Έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν...

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Τζέννυ Χαν έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη δημιουργική γραφή για παιδιά στο New School. Ζει στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Το Καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες και έχει αποσπάσει παντού ενθουσιώδεις κριτικές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ήταν ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει!!!Στις αστείες τους στιγμές γελούσα και στις λυπητερές/συγκινητικές έκλαιγα,λες και ήμουν μαζί τους...αυτό πιστεύω ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να πετύχει η συγγραφέας!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές