Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ο θαυμαστός πλανήτης Γη - Διαδραστικά Διήμερα

Ο θαυμαστός πλανήτης Γη
Διαδραστικά Διήμερα το καλοκαίρι 2010 στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί τα παιδιά σε μια μοναδική περιήγηση στα μυστικά του πλανήτη μας! Ένα διήμερο για παιδιά 5ης - 6ης Δημοτικού και 1ης Γυμνασίου, όπου θα πρωταγωνιστούν φυσικά φαινόμενα, άγνωστα οικοσυστήματα, αλλά και οι δράσεις στις οποίες οφείλουμε να προχωρήσουμε, προκειμένου να διαφυλάξουμε το μέλλον του μοναδικού μας πλανήτη! Η περιέργεια και η φαντασία των παιδιών εξάπτονται μέσα από διαγωνισμούς εφευρετικότητας, παραστάσεις του Πλανηταρίου, κυνήγι θησαυρού και ηλεκτρονική εικονογράφηση στη Βιβλιοθήκη, κατασκευές, εκπαιδευτικά παιχνίδια και πειράματα στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Την τελευταία ημέρα, σε μια τελετή λήξης έκπληξη, οι γονείς θα ανακαλύψουν τα κατορθώματα των παιδιών!

Αφορμή της φετινής μας περιπέτειας αποτελεί: Ο θαυμαστός πλανήτης Γη!

Σ' ένα απέραντο και ταραχώδες Σύμπαν, ανάμεσα σε αμέτρητους γαλαξίες και δισεκατομμύρια αστέρια, «αιωρείται» στο κενό ένας μικρός γαλαζοπράσινος πλανήτης! Τα νερά του σχηματίζουν ορμητικούς καταρράκτες και γοργά ποτάμια, ήρεμες λίμνες και ωκεανούς γεμάτους κοράλλια. Το έδαφός του καλύπτεται από κατάφυτες πεδιάδες αλλά και αφιλόξενες ερήμους, ηφαίστεια που «καπνίζουν», ζούγκλες γεμάτες άγρια αιλουροειδή και βουνά με σπάνια πετρώματα και αιχμηρές κορφές. Λουσμένος από το φως και τη θερμότητα του Ήλιου, φιλοξενεί μικροοργανισμούς, αμέτρητα ζωικά και φυτικά είδη και ανθρώπους που κοιτούν τ’ αστέρια. Από τους πόλους μέχρι τον ισημερινό όλοι αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, στενά συνδεδεμένοι με το φυσικό περιβάλλον, σχηματίζοντας το μεγαλύτερο οικοσύστημα που γνωρίζουμε, τον πλανήτη μας!

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των διημέρων είναι οι εξής:
17-18 Ιουνίου, 21-22 Ιουνίου, 24-25 Ιουνίου, 28-29 Ιουνίου, 1-2 Ιουλίου, 5-6 Ιουλίου, 8-9 Ιουλίου, 12-13 Ιουλίου, 15-16 Ιουλίου, 19-20 Ιουλίου.

Ηλικίες:
10 έως 12 ετών (παιδιά που τελείωσαν 5η – 6η Δημοτικού και 1η Γυμνασίου).

Το κόστος ανά παιδί είναι 30€ και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες, τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτές και τα γεύματα για όλο το διήμερο.

Ώρα άφιξης: 8:30π.μ.

Σε κάθε διήμερο μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 20 παιδιά.

Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά διήμερα απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο email:
arnellou@eugenfound.edu.gr ή στο τηλ. 210 9469640.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.


Αναλυτικό Πρόγραμμα - Ημέρα 1η

8:30 – 9:00 Προσέλευση παιδιών

9:00 - 9:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Παιχνίδια Γνωριμίας
Ας γνωριστούμε καλύτερα! Με παιχνίδια γνωριμίας μαθαίνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλο και δημιουργούμε ομάδες. Παράλληλα, τίθενται οι πρώτοι προβληματισμοί για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

9:30 – 10:30 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Κυνήγι Θησαυρού
3 Όροφοι, 30 διάδρομοι, 1800 ράφια, 50.000 βιβλία αλλά μόνο 1 λύση!!!
Ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού στους ήσυχους διαδρόμους της Βιβλιοθήκης! Ποια ομάδα θα καταφέρει να λύσει όλους τους γρίφους και να αποκτήσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την επόμενη δοκιμασία; Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τους χώρους και τις δυνατότητες που παρέχει μια βιβλιοθήκη, ενώ συλλέγουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις επόμενες δραστηριότητες.

10:30 – 11:00 Διάλειμμα

11:00 – 11:50 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Επίδειξη Πειραμάτων
Μέσα από τις πειραματικές επιδείξεις, τα παιδιά εξοικειώνονται με την έννοια της πειραματικής διαδικασίας. Μαθαίνουν να οργανώνουν τα ερωτήματά τους, να κατανοούν τη φύση και να απαντούν στις απορίες τους παρατηρώντας και καταλήγοντας σε λογικά συμπεράσματα. Επίσης, μαθαίνουν για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση και για το τι μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να βελτιώσουμε τη σχέση μας μ΄αυτήν.

11:50 – 13:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Συλλογή δειγμάτων και εκτέλεση πειραμάτων
Ώρα για δράση! Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν, οι ομάδες των παιδιών καλούνται να συλλέξουν δείγματα και να ακολουθήσουν τα σωστά βήματα ώστε να εξοικειωθούν με την πειραματική διαδικασία.

13:00 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό

14:00 – 15:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Κατασκευή
Στη δοκιμασία αυτή τα παιδιά καλούνται να αφήσουν τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους ελεύθερες και να κατασκευάσουν ένα πλεούμενο από ανακυκλώσιμα υλικά. Χαρτόκουτα, χάρτινα ποτήρια, καλαμάκια και χρησιμοποιημένο χαρτί είναι τα υλικά που θα έχουν στη διάθεσή τους. Πώς θα συμπεριφερθούν μέσα στο νερό; Μέσα από την κατασκευή αυτή μαθαίνουμε για την ανακύκλωση, την αιολική ενέργεια, αλλά και τα μυστικά της πλεύσης!

15:30 – 15:45 Διάλειμμα

15:45 – 16:30 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ - Γένεση και Κατακλυσμός
Στην παράσταση αυτή παρουσιάζονται τα πορίσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από πολλούς επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, σχετικά με τη γέννηση, την εξέλιξη και το μέλλον του πλανήτη μας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια σύντομη, αλλά περιεκτική «Βιογραφία της Γης», που εξετάζει με θεαματικό τρόπο τη γεωλογική εξέλιξη και πορεία του πλανήτη μας διά μέσου των αιώνων, καθώς και την εξέλιξη της ζωής, που οδήγησε στην παρουσία του ανθρώπου στη Γη.


Αναλυτικό Πρόγραμμα - Ημέρα 2η

8:30 – 9:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ - Συμπεράσματα πειραμάτων
Οι ομάδες των παιδιών ελέγχουν την πορεία των πειραμάτων που εξελίσσονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, συζητούν τα αποτελέσματα και καταλήγουν σε συμπεράσματα!

9:00 – 10:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ - Περιήγηση
Τα παιδιά περιηγούνται στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας με τη βοήθεια νέων επιστημόνων. Μέσα από τον θαυμαστό κόσμο της «διάδρασης», θα ανακαλύψουν από πρώτο χέρι φυσικά φαινόμενα, θα παρατηρήσουν ζωντανούς οργανισμούς στο στερεοσκόπιο αλλά και θα δουν τι μπορεί να μας αποκαλύψει ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για ζώα και φυτά!

10:00 – 10:45 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ - Μικρός Πρίγκιπας
Σε ένα προσωπικό ταξίδι στη χαμένη παιδική αθωότητα, μας προσκαλεί ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Αυτή τη φορά το συμβολικό διαπλανητικό του ταξίδι ξετυλίγεται στο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Μια τρυφερή ιστορία για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, την αξία της αγάπης… και για το νόημα της ζωής!

10:45 – 11:15 Διάλειμμα

11:15 – 13:00 Βιβλιοθήκη - Σεμινάριο Ηλεκτρονικής Εικονογράφησης
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ηλεκτρονικής εικονογράφησης, οι μικροί καλλιτέχνες, με την βοήθεια του εικονογράφου κ. Αντώνη Ασπρόμουργου, θα δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα με θέμα την πανίδα του πλανήτη μας. Μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τη βοήθεια του photoshop, το κάθε παιδί μπορεί να διαλέξει μεταξύ θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και πτηνών και να δημιουργήσει το δικό του έργο, αποδίδοντάς του την προσωπική του χρωματική πινελιά. Τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν, μετά το πέρας των διημέρων, σε ένα τεράστιο κολλάζ στο χώρο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να τα θαυμάσουν.

13:00 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό

14:00 – 14:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ - Οικοσυστήματα και Οικο-ζητήματα
Αλήθεια πόσα γνωρίζουμε για τα οικοσυστήματα; Με έμπνευση και πληροφορίες για το τροπικό δάσος βροχής, την έρημο, την τούνδρα, τον κοραλλιογενή ύφαλο και άλλα, οι ομάδες των παιδιών συζητούν με τους επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης για το περιβάλλον, αναζητούν λύσεις και προβληματίζονται δημιουργικά.

14:30 – 15:10 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ - Μουσικοί της Γης!
Τα είπαμε, τα συζητήσαμε, τώρα θα τα τραγουδήσουμε! Με τη βοήθεια μουσικών και επιστημόνων τα παιδιά φτιάχνουν στίχους για να δημιουργήσουν στη συνέχεια το δικό τους επιστημονικό τραγούδι, ακολουθώντας γνωστές μελωδίες!

15:10 – 15:30 Διάλειμμα

15:30 – 16:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Προετοιμασία για την Τελετή Λήξης

16:00 – 16:30 Τελετή λήξης
Καθέλκυση μετά… μουσικής!
Το διήμερο έφτασε στο τέλος του! Σε μια θορυβώδη τελετή λήξης τα παιδιά παρουσιάζουν τα τραγούδια τους σε συμπαίκτες και γονείς! Τέλος, ήρθε η ώρα της κρίσης! Τα πλεούμενα των παιδιών μπαίνουν στο νερό και δοκιμάζονται! Ποιο πλεούμενο θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του σώο και αβλαβές;

…και επειδή το παιχνίδι ανοίγει την όρεξη
Ώρες φαγητού
1η ημέρα
10:30 – 11:00
Caeleste café - Τσουρέκι
13:00 – 14:00
Caeleste café - Σάντουιτς (τυρί-γαλοπούλα)
15:30 – 15:45
Caeleste café - Χυμός

2η ημέρα
10:45 – 11:15
Caeleste café - Τσουρέκι
13:00 – 14:00
Caeleste café - Σάντουιτς (τυρί-γαλοπούλα)
15:10 – 15:30
Caeleste café - Χυμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές