Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών δημιούργησε μια πανελλήνιας εμβέλειας ιστοσελίδα που απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της χώρας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα (που ονομάζεται ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και την επιστημονική στήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) αλλά και του ΤΕΙ Σερρών.

Φιλοδοξία μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να βρίσκουν μέσω μιας διαδραστικής ιστοσελίδας το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου τους, δηλαδή την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα για την οποία ευθύνονται με την κατανάλωσή τους και στη δεύτερη φάση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις, για να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.

Αυτό που κάνει το πρόγραμμα αυτό διαφορετικό από άλλα παρόμοια, είναι ότι η δράση που προτείνεται στους εκπαιδευτικούς δεν ξεκινάει ούτε τελειώνει μπροστά στον υπολογιστή. Δεν ξεκινάει μπροστά στον υπολογιστή γιατί πριν την εύρεση του οικολογικού αποτυπώματος, οι μαθητές πρέπει να γίνουν για μία ή περισσότερες εβδομάδες Ενεργειακοί Επιμελητές του σχολείου συγκεντρώνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε η εύρεση του οικολογικού αποτυπώματος να είναι έγκυρη και αξιόπιστη (καταγράφουν όλες τις συσκευές του σχολείου, επισκέπτονται και φωτογραφίζουν όλους τους χώρους, συγκεντρώνουν τα εγχειρίδια λειτουργίας ώστε να δουν αν οι συσκευές είναι ενεργειακής κλάσης Α ή Β, παίρνουν συνεντεύξεις από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου, αναλύσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, παρατηρούν τις ενεργειακές συνήθειες των συμμαθητών τους και του προσωπικού του σχολείου κλπ).

Δηλαδή με έναν τρόπο αντισυμβατικό και μέσω μιας βιωματικής διαδικασίας αποκτούν όλες εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ευαισθητοποιηθούν ως προς το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της σχέσης που αυτές έχουν με την κατανάλωση ενέργειας. Το πρόγραμμα, λοιπόν, περιλαμβάνει δράσεις τόσο σε επίπεδο σχολικής τάξης όσο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.co2schools.gr

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Εδουάρδος Γ

«Εδουάρδος Γ΄» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

από το Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου

9 και 10 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τα 44α Δημήτρια παρουσιάζουν έναν από τους πιο ιστορικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρουμανίας, το Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου, που έρχεται στη Θεσσαλονίκη με μια σαιξπηρική παράσταση, τον «Εδουάρδο Γ’», ένα έργο που αναφέρεται στην αξία και στη σημασία του όρκου.
Η παράσταση θα ανεβεί στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Alexandru Tocilescu. Τον ρόλο του Εδουάρδου Γ΄, ενσαρκώνει ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της Ρουμανίας, ο Ion Caramitru, ο οποίος είναι Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Βουκουρεστίου και έχει διατελέσει στο παρελθόν, Υπουργός Πολιτισμού της Ρουμανίας.
Η παράσταση θα δοθεί στη ρουμάνικη γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους.


Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Σε μία «ποσοτική» ανάλυση, ο Jan Kott, παρατηρεί ότι ο «Εδουάρδος Γ’» είναι το κατεξοχήν θεατρικό έργο των όρκων. Σε κανένα θεατρικό έργο ο Shakespeare δεν συγκεντρώνει μαζί τόσους πολλούς όρκους. Ένας όρκος εγκαθιστά μια σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό… Η σχέση έχει τη δύναμη να καθοδηγήσει τις πράξεις και τα γεγονότα, έτσι ώστε αυτά να γίνουν πραγματικότητα.
Εξαιτίας ενός όρκου μπορεί να πάθεις, να χάσεις την ελευθερία σου, κερδίζεις όμως την τιμή σου. Για έναν όρκο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε θυσία, με την προϋπόθεση να μην παραβιαστεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανεβάζουμε το έργο Εδουάρδος Γ΄ τώρα. Επειδή είμαστε όμηροι ενός κόσμου για τον οποίο «ο λόγος της τιμής» δεν σημαίνει τίποτα πλέον. Στα αυτιά και στο στόμα των συγχρόνων ανθρώπων «ο λόγος της τιμής» ακούγεται κενός, χωρίς περιεχόμενο. Μην πιστεύοντας ποτέ σε τίποτα, επιβαρύναμε τις ζωές μας με κούφια λόγια, υποσχέσεις χωρίς ουσία, διευκολύνοντας πιο πολύ την καταπάτησή του και την παραβίαση του νόμου. Ο λόγος της τιμής έχει μείνει μια ηχηρή εικόνα χωρίς ουσία. Οπότε, για ποιο λόγο να σέβεσαι ένα πράγμα που κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη;
Επιθυμούμε τώρα να επαναφέρουμε στο μυαλό των ανθρώπων την ιδέα ότι, ένας λόγος τιμής που δόθηκε, ένας όρκος, είναι ιερά πράγματα που πρέπει να τα σεβόμαστε.
Διάβασα το έργο και έδωσα λόγο τιμής ότι θα το «στήσω» επί σκηνής. Ήταν το μόνο που μπορούσα να αποδείξω, έναντι του εαυτού μου και έναντι των άλλων: ότι κρατώ τον λόγο μου!
Alexandru Tocilescu, σκηνοθέτης



Παραστάσεις:
Παρασκευή 9/10
Σάββατο 10/10

Χώρος:
Βασιλικό Θέατρο.

Ώρα έναρξης:
9:00 μ.μ.

Πληροφορίες - Κρατήσεις:
Ώρες λειτουργίας ταμείων Βασιλικού Θεάτρου και ΕΜΣ: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

Τιμές εισιτηρίων:
22 € κανονικό,
15 € φοιτητικό – μαθητικό

Ο Πονηρούλης

Συγγραφέας: Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση
Εικονογράφηση: Διονύσης Καραβίας
Σειρά: Φραουλίτσα (από 4 ετών)
Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2009
Εκδόσεις Ψυχογιός



Το Σάββατο πήγαμε στα γενέθλια της Τασούλας.
Πάνω σε ένα τραπεζάκι ήταν ένα μπολ
με τα αγαπημένα μου μπισκότα.
Για να μην τα δούνε και μου τα φάνε,
τα σκέπασα με μια χαρτοπετσέτα.
Έπαιζα με τα άλλα παιδιά και έκανα τον αδιάφορο.
Κάθε τόσο πήγαινα κρυφά
και έτρωγα ένα μπισκότο
μέχρι που τα έφαγα όλα.
Μετά πονούσε η κοιλιά μου και δεν μπορούσα να παίξω…



Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ-ΓΙΑΛΛΟΥΣΗ γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι σύζυγος του γιατρού Β. Γιαλλούση και μητέρα δύο παιδιών. Όταν ζούσε στην Ιταλία, δίδαξε αγγλικά και σπούδασε την ιταλική γλώσσα. Είναι ομιλήτρια στις σχολές γονέων, καθώς και μέλος της MENSA αλλά και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Μέσα από τα βιβλία της προσπαθεί να κάνει απλή κάθε δύσκολη έννοια που συναντά ένα παιδί, χρησιμοποιώντας το μύθο. Το 1999 έκανε την είσοδό της στη λογοτεχνία ενηλίκων με το μυθιστόρημά της ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ. Τα έργα της έχουν λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και έχουν ανέβει σε θεατρικές παραστάσεις από πολλά σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΔΙΚΑΣΤΗΣ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΩΣΙΒΙΟΣ ΧΑΧΑΧΑ, ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΜΠΙΜΠΙΚΙΑ, ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΜΕ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ, ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα βιβλία της: Ο ΜΥΤΟΓΚΑΣ (Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Διήγησης 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας), Η ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ Η ΝΥΦΗ, Η ΓΚΡΙΝΙΑΡΑ, Ο ΖΗΛΙΑΡΟΥΛΗΣ, Η ΝΤΡΟΠΑΛΟΥΛΑ, Ο ΑΤΑΚΤΟΥΛΗΣ, Ο ΘΥΜΙΟΥΛΗΣ, ΜΗΠΩΣ ΜΟΙΑΖΩ ΜΕ ΠΙΘΗΚΑΚΙ;, Ο ΤΕΜΠΕΛΑΚΟΣ, Ο ΨΕΥΤΑΚΟΣ και Η ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της:
http://www.kamaratou-giallousi.gr

Η Πεισματάρα

Συγγραφέας: Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση
Εικονογράφηση: Δημήτρης Καρατζαφέρης
Σειρά: Φραουλίτσα (από 4 ετών)
Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2009
Εκδόσεις Ψυχογιός



Σήμερα είναι Κυριακή
και έχουμε πάει σ’ ένα εστιατόριο.
Όλοι τρώνε χαρούμενοι.
Εγώ έχω μία μπουκιά στο στόμα μου,
όμως δεν τη μασάω, δεν την καταπίνω αλλά και ούτε τη φτύνω.

-Ροδούλα, τι πείσμα είναι πια αυτό; λέει ο μπαμπάς.
Δεν ήρθαμε στο εστιατόριο για να φας γαριδάκια…

Εγώ δεν απαντώ.
Πώς να μιλήσω έτσι μπουκωμένη που είμαι;



Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ-ΓΙΑΛΛΟΥΣΗ γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι σύζυγος του γιατρού Β. Γιαλλούση και μητέρα δύο παιδιών. Όταν ζούσε στην Ιταλία, δίδαξε αγγλικά και σπούδασε την ιταλική γλώσσα. Είναι ομιλήτρια στις σχολές γονέων, καθώς και μέλος της MENSA αλλά και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Μέσα από τα βιβλία της προσπαθεί να κάνει απλή κάθε δύσκολη έννοια που συναντά ένα παιδί, χρησιμοποιώντας το μύθο. Το 1999 έκανε την είσοδό της στη λογοτεχνία ενηλίκων με το μυθιστόρημά της ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ. Τα έργα της έχουν λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και έχουν ανέβει σε θεατρικές παραστάσεις από πολλά σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΔΙΚΑΣΤΗΣ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΩΣΙΒΙΟΣ ΧΑΧΑΧΑ, ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΜΠΙΜΠΙΚΙΑ, ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΜΕ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ, ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα βιβλία της: Ο ΜΥΤΟΓΚΑΣ (Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Διήγησης 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας), Η ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ Η ΝΥΦΗ, Η ΓΚΡΙΝΙΑΡΑ, Ο ΖΗΛΙΑΡΟΥΛΗΣ, Η ΝΤΡΟΠΑΛΟΥΛΑ, Ο ΑΤΑΚΤΟΥΛΗΣ, Ο ΘΥΜΙΟΥΛΗΣ, ΜΗΠΩΣ ΜΟΙΑΖΩ ΜΕ ΠΙΘΗΚΑΚΙ;, Ο ΤΕΜΠΕΛΑΚΟΣ, Ο ΨΕΥΤΑΚΟΣ και Ο ΠΟΝΗΡΟΥΛΗΣ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της:
http://www.kamaratou-giallousi.gr

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2009, μετά συντόμου ερμηνείας

ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2009, μετά συντόμου ερμηνείας.

-> ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αναγέννηση, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή

"Αυτά είναι τα λιγότερο αστεία."

-> ΕΞΙ διαφορετικά ακροαριστερά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ(μ-λ), ΕΕΚ, ΟΑΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

"Όχι όχι! Δε θέλω κόκκινο της φλόγας, θέλω κόκκινο της πιπεριάς! ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ;"

-> ΔΥΟ διαφορετικά οικολογικά κόμματα (Οικολόγοι Πράσινοι και Έλληνες Οικολόγοι)

"Υπήρχε και 3ο αλλά κόπηκε. Πόσες διαφορετικές οικολογίες θέλει η μάνα φύση πια; "

-> Κοινωνία

"...αν βγάλω κόμμα "θεία μετάληψη" θα φταίω δηλαδή;

-> Δημοκρατικοί

"Σώωωωωωωωωπα. Μήπως να το βγάλεις και "Δημοκρατική δημοκρατία του δήμου"; Μάλλον τον εαυτό του πάει να πείσει..."

-> Φως-Αλήθεια-Δικαιοσύνη

"Αν λέγονταν Σκότος-Ψέμα-Αδικία ίσως και να τους ψήφιζα, ειλικρινά."

-> Φίλοι του ανθρώπου

"...κόμμα σκύλων;"

-> Παλαιά Δημοκρατία

"Δηλαδή τι, απόλυτη αντιΝΔ; Ή απόλυτη τελμάτωση; Μάλλον θα κυβερνάν ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟΥΥΥΥΥΥΥΥ!"

-> Καπνιστικές ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ)

"...δεν ξέρω τι καπνίζουν αλλά το θέλω και γω."

-> Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδας

"Ελάτε κόσμε! Εδώ η καλή σεισάχθεια! Ένα κιλό η κάθε ψήφος!"

Και ακόμα δεν πιάσαμε όσα κόμματα κόπηκαν!

-> Άμεση Δημοκρατία στην Πράξη

"Δηλαδή να εκφέρει κάθε πολίτης άποψη για το κάθε νομοσχέδιο, Αρχαία Αθήνα-στάιλ; Κρίμα που δεν μπήκαν."

-> Νέα Ελληνική Δημοκρατία

"Λογοπαίγνια μέρος δεύτερο."

-> Μέλλον των Ελλήνων, Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού, Οι Πατριώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αριστοτέλη

"Μα καλά, δεν ήξεραν ότι το Μέλλον των Ελλήνων αγνοείται πλήρως σε όλες τις εκλογές;"

ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟοοο...

-> Πού είσαι Παπαδόπουλε - Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών - Τρομοκρατήστε τους Τρομοκράτες

"...τα αναρχικά συνθήματα στους τοίχους της σχολής περισσότερο νόημα βγάζουν..."

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2009

Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και η μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη είναι δωρεάν.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι μια προσπάθεια για να καταλάβουμε όλοι μας ότι είναι καλύτερο και για το περιβάλλον αλλά και για μας τους ίδιους να χρησιμοποιούμε, όσο περισσότερο μπορούμε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας. Είναι πραγματικά τραγικό φαινόμενο να βλέπεις αυτοκίνητα με επιβάτη μόνο τον οδηγό στο κέντρο της πόλης και ενώ όλοι βλέπουμε το μποτιλιάρισμα δυστυχώς οι περισσότεροι δεν φαίνεται να το παίρνουν απόφαση να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν. Με αφορμή λοιπόν το δωρεάν εισιτήριο για σήμερα, ας δούμε διαφορετικά την μετακίνηση στην πόλη - χρησιμοποιώντας μετρό ή λεωφορείο όποτε μπορούμε θα κάνουμε την αλλαγή.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Πέθανε ο Patrick Swayze

Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο σπουδαίος ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι.

Ο Πάτρικ Σουέιζι γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1952. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής μα ένα ατύχημα τον ανάγκασε να στραφεί στον κινηματογράφο. Οι πιο δημοφιλείς ρόλοι του είναι στις ρομαντικές ταινίες Dirty Dancing και Ghost και στη σειρά Βόρειοι και Νότιοι που έχει θέμα τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

Τον Ιανουάριο του 2008 διαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο του παγκρέατος - μία απ' τις χειρότερες μορφές του καρκίνου - και η πρόγνωση ήταν ότι θα ζούσε λίγες ακόμη εβδομάδες. Τον Σεπτέμβριο του 2008 ένωσε τις δυνάμεις του με άλλους σταρ στον τηλεμαραθώνιο Stand Up To Cancer.

Οι τελευταίοι του ρόλοι ήταν στην ταινία Powder Blue (2009) και στην τηλεοπτική σειρά The Beast η οποία κόπηκε λόγω της κατάστασης υγείας του Πάτρικ που όλο χειροτέρευε. Τον Μάιο του 2009 κυκλοφόρησαν φήμες ότι είχε πεθάνει που διαψεύστηκαν. Η γυναίκα του Lisa Niemi με την οποία ήταν παντρεμένος 34 χρόνια στάθηκε συνέχεια στο πλευρό του. Τελικά ο Πάτρικ Σουέιζι πέθανε σε ηλικία 57 ετών στις 14 Σεπτεμβρίου 2009.

Δείτε Σχετικά Video με τον Patrick Swayze κάνοντας κλικ εδώ.

Patrick Swayze: Official International Fan Club

Δημιουργία δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων σε μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου


Με πρώτο σταθμό το Αγαθονήσι, το Αρχιπέλαγος ξεκίνησε αφιλοκερδώς, τον εργαστηριακό έλεγχο πόσιμου νερού σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου. Σκοπός της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του καταναλισκόμενου νερού και ο προσδιορισμός των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των υδάτων.

Με αυτόν τρόπο επιδιώκουμε να δώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες απαντήσεις στην αγωνία που εκφράζουν μονίμως οι μικρές νησιωτικές κοινωνίες σχετικά με την ποιότητα του νερού που φτάνει μέσω υδροφόρων στον τόπο τους και το κατά πόσο επισφαλής είναι η κατανάλωση του. Η λήψη δειγμάτων σε τακτικά χρονικά διαστήματα από την επιστημονική ομάδα του Αρχιπελάγους θα προσφέρει μία πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υδροδότησης των νησιών, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν τυχόν αποκλίσεις στα αποτελέσματα των αναλύσεων, που ενδεχομένως προκύπτουν από την μεταφορά και αποθήκευση του νερού σε διαφορετικές υδροφόρες.

Η μετάβαση στα νησιά γίνεται με πλωτά μέσα της Οργάνωσης, ακόμα και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, και τα δείγματα νερού μεταφέρονται στα εργαστήρια που βρίσκονται στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο, για τις απαραίτητες μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις.

Οι περιοχές αυτές, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον μόνο όταν το επιτάσσουν λόγοι ενίσχυσης του πατριωτικού μας προσωπείου και αποτελούν ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό για εξαθλιωμένους μετανάστες, για πληθυσμούς ορνιθοπανίδας σπάνιας σημασίας και ενίοτε για αγροτικούς γιατρούς, απαιτούν πολλά περισσότερα από, στείρες εθιμοτυπικές επισκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και από τον ολιγοήμερο αυγουστιάτικο τουρισμό.

Πρώτα απ’ όλα οι κάτοικοι απαιτούν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε καλής ποιότητας νερό και υπηρεσίες, που αποτελούν το ελάχιστο προαπαιτούμενο για τη διασφάλιση της υγείας τους. Ως εκ τούτου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο απεγκλωβισμός τους από μία κατάσταση που τους υποχρεώνει να πληρώνουν για να καταναλώνουν νερό αμφιβόλου ποιότητας• είτε αυτό φτάνει στον τόπο τους με υδροφόρες είτε εμφιαλωμένο και στοιβαγμένο επί μέρες ή εβδομάδες σε παλέτες και σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (που ευνοούν την αλλοίωση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών).

Το Αρχιπέλαγος επιδιώκει μέσα από τις τακτικές αναλύσεις πόσιμου νερού και την ενημέρωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, να αμβλύνει το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στις θεωρητικά απομακρυσμένες νησιωτικές κοινωνίες του ανατολικού Αιγαίου και να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας εντοπίζοντας πιθανές πηγές ρύπανσης και προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης.

Αυτή η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, που εγκαινιάστηκε πριν 10 χρόνια μέσω της διαρκούς παρουσίας του Αρχιπελάγους στις μικρές νησιωτικές κοινωνίες, αναμένεται να συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη και άλλων γόνιμων δράσεων που θα ωθήσουν αυτές τις κοινωνίες στην αειφόρο διαχείριση του φυσικού τους περιβάλλοντος και θα διαφυλάξουν επί της ουσίας τον ζωτικό τους χώρο.

Τέλος, επιδιώκει να καταπολεμήσει στερεότυπα που κάποια άγονα μυαλά επέβαλαν για να χαρακτηρίσουν βάσει οικονομικών και γεωγραφικών κριτηρίων ως άγονες, περιοχές με σπάνια φυσική ομορφιά και περιβαλλοντική σημασία.


Γιάννης Κουτελίδας
Υπεύθυνος Επικοινωνίας Αρχιπελάγους, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070
yannis@archipelago.gr
www.archipelago.gr

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

«Τρωάδες» του Ευριπίδη


Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Τρωάδες», επιστρέφει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, για λίγες παραστάσεις.

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη, «Τρωάδες», που πρωτοπαίχτηκε το 415π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, παρουσιάζεται σε καινούργια μετάφραση - ειδική παραγγελία του Κ.Θ.Β.Ε., της Ελένη Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Στο ρόλο της πολύπαθης Εκάβης, η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους, στις 2, 3, 4 Ιουλίου και παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 7 και 8 Αυγούστου 2009 όπου εκεί την παρακολούθησαν 14.000 θεατές. Πέραν της καθιερωμένης μεγάλης περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσίασε τις «Τρωάδες» στους Δελφούς, στις 8 Ιουλίου στο πλαίσιο της ΧΙV Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, με θέμα «Ξένος-Μέτοικος», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 3-11 Ιουλίου 2009.


Η παράσταση:

Σήμερα. Σ’ ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία, ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών «παίζει» τους Θεούς, από τον Πρόλογο των Τρωάδων του Ευριπίδη. Σ’ αυτόν το χώρο -προσωρινό στρατόπεδο αμάχων- θα συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Τροίας και το μοιρολόι τους θα γίνει ο θρήνος όλων των ηττημένων και εξορισμένων του κόσμου.


Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη, η οποία έχει στο ενεργητικό της δύο ακόμη επιτυχημένες προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα («Μήδεια» του Ευριπίδη και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, Εθνικό Θέατρο 1997 και 2002 αντίστοιχα, παραστάσεις οι οποίες ταξίδεψαν και στο εξωτερικό).

Η παράσταση του ΚΘΒΕ σηματοδοτεί και την πρώτη εμφάνιση της Λήδας Πρωτοψάλτη, μετά από 50 χρόνια ευδόκιμης θεατρικής πορείας (Θέατρο Τέχνης, ελεύθερο θέατρο ρεπερτορίου, «ψυχή» του Θεάτρου «Στοά» τα τελευταία 35 χρόνια) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου ( Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Μελέτης Ηλίας (Μενέλαος), η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία), ο Δημήτρης Μακαλιάς (Ποσειδώνας), η Μαρία Δερεμπέ (Αθηνά).

Άλλες δεκατέσσερις γυναίκες αιχμάλωτες, έγκλειστες σε έναν χώρο μεταγωγής -τράνζιτ, θρηνούν «γι’ αυτά που έπαθαν και γι’ αυτά που θα ‘ρθουν» κι ο θρήνος τους αγκαλιάζει όλους τους ηττημένους κι αποδιωγμένους της ανθρωπότητας. Μαζί τους έχουν και τέσσερα παιδιά. Εκτός από την ομάδα «παιδιά στον πόλεμο», πανταχού παρούσα και μια ισχυρή ομάδα κρούσης αποτελούμενη από έξι άνδρες ηθοποιούς.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, την μουσική, η Καλλιόπη Τσουπάκη, τη χορογραφία, η Καλλιόπη Σφήκα, τη σύνθεση ήχων και το μουσικό περιβάλλον ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος, τη μουσική διδασκαλία ο Νίκος Βουδούρης, την δραματουργική ανάλυση η Αμαλία Κοντογιάννη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.


Συντελεστές:

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Καλλιόπη Τσουπάκη
Σύνθεση ήχων & μουσικό περιβάλλον: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Χορογραφία: Καλλιόπη Σφήκα
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Δραματολογική Επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Φιλίππου
Βοηθός χορογράφου: Σταυρούλα Σιάμου
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου


Διανομή:

Εκάβη: Λήδα Πρωτοψάλτη
Ανδρομάχη: Μαρία Ναυπλιώτου
Κασσάνδρα: Λαμπρινή Αγγελίδου
Ταλθύβιος: Φαίδωνας Καστρής
Ελένη: Πηνελόπη Μαρκοπούλου
Μενέλαος: Μελέτης Ηλίας
Κορυφαία του Χορού: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη
Ποσειδών: Δημήτρης Μακαλιάς
Αθηνά: Παιδί στον πόλεμο: Μαρία Δερεμπέ.
Αστυάναξ: Ιωάννης - Παντελής Μπαμίχας
Κορυφαίες - Χορός: Εύη Αστρίδου, Άννα Γιαγκιώζη, Μαριάννα Δημητρίου, Ελένη Καλαρά, Ειρήνη Μουρελάτου, Μάμιλη Μπαλακλή, Μαγδαληνή Μπεκρή, Εύη Σαρμή, Δέσποινα Σαρόγλου, Ευδοκία Σουβατζή, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Ευανθία Σωφρονίδου, Μαρίζα Τσάρη.
Ομάδα κρούσης: Στέλιος Ανδρονίκου, Αργύρης Γκαγκάνης, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Μυρόφτσαλης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Χάρης Πεχλιβανίδης.


Παραστάσεις:
Τρίτη 22/9, Τετάρτη 23/9, Παρασκευή 25/9, Σάββατο 26/9, Κυριακή 27/9, Τρίτη 29/9, Τετάρτη 30 /9, Πέμπτη 1/10 και Παρασκευή 2/10.

Χώρος:
Βασιλικό Θέατρο

Πληροφορίες-Κρατήσεις:
2310 288000

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3

Με την υποστήριξη:
TV100, fm100, Antenna 97,5, Μακεδονία TV, Αγγελιοφόρος, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Sunday
Πολιτιστικό site – ελculture

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ


Μεγάλοι Έλληνες Ποιητές «συνομιλούν» με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Μια μουσική - θεατρική παράσταση με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο.


«Μια σκέψη για να ‘ναι πραγματικά υγιής -άσχετο σε τι αναφέρεται- πρέπει ν’ αντέχει στο ύπαιθρο»
Ο. Ελύτης

Ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη ήταν η πηγή της έμπνευσης για να παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η ενιαία μουσική – θεατρική παράσταση με τίτλο: «ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ». Μεγάλοι Έλληνες Ποιητές - ο Σεφέρης, ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Καρούζος, ο Καββαδίας, ο Αναγνωστάκης, ο Μαλακάσης, ο Ουράνης – «συνομιλούν» με υπέροχα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Ποιήματα, στίχοι και τραγούδια που μιλάνε για την Ελλάδα, τη Καρδιά και τα Αισθήματα του Έλληνα.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος θα «διαβάσει» τα κείμενα και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα ερμηνεύσει τα τραγούδια, παίζοντας ο ίδιος στο πιάνο.

Στα ακόλουθα λόγια περικλείονται οι σκέψεις του σκηνοθέτη και αφηγητή της παράστασης Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου: σε αυτούς τους τόσο «θορυβώδεις» καιρούς πιστεύουμε πως η μουσική και ο λόγος των Ελλήνων Δημιουργών θα είναι βάλσαμο για τα αυτιά και την ψυχή των θεατών μας. Στοχεύουμε σε μια βραδιά που η ιδιαιτερότητά της και η διαφορετικότητά της θα είναι όχι μόνο η ουσία και το βάθος της ποίησης αλλά και ο σεβασμός στη ποιότητα και την ένταση του ήχου. Μια βραδιά όπου ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να «συνομιλήσει» με τους άλλους - ανάμεσα στους οποίους καμιά φορά κρύβεται και ο ίδιος μας ο εαυτός… Μια βραδιά «φυσική», που να αντέχει στη φύση – «στο ύπαιθρο»…


Λόγος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τραγούδι - Πιάνο: ΤΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Σκηνογραφική επιμέλεια: Κούλα Γαλιώνη

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός σκηνοθέτη - οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Κωστής Σαββιδάκης


Μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία το καλοκαίρι του 2008 στα Φεστιβάλ Οίτης, Φεστιβάλ Νίκαιας, Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, 20ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού (Κτήμα Μάνεση), Φεστιβάλ Παπάγου, και Φεστιβάλ Ρεματιάς, παρουσιάζουμε για δυο μόνο παραστάσεις «ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ»

στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2009 στις 9.30 το βράδυ

στην ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΑΝΟS

Σταδίου 24

τηλ. κρατήσεων 210 3217406



Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2009

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και τα Ινστιτούτα της Αθήνας - Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ινστιτούτο Θερβάντες και Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο - θα απονείμουν τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2009 σε πέντε μεταφραστές της βρετανικής, γαλλόφωνης, γερμανικής, ισπανόφωνης και ιταλικής λογοτεχνίας αντίστοιχα, την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 8.00 μ.μ. σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα).

Η τελική λίστα των υποψηφίων ανά κατηγορία είναι η εξής:

Μετάφραση βρετανικής λογοτεχνίας
• Αθηνά Κακούρη για το βιβλίο Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ του Charles Dickens (Εστία)
• Χριστίνα-Πηγή Κουτρουμπά για το βιβλίο Η τριλογία των επαναστάσεων-Δόκτωρ Κοπέρνικος, Κέπλερ, Το γράμμα του Νεύτωνα του John Banville (Κέδρος)
• Γιώργος Μπλάνας για το βιβλίο Κάθρην: Μια ιστορία του William Makepeace Thackeray (Νεφέλη)

Μετάφραση γαλλόφωνης λογοτεχνίας
• Αχιλλέας Κυριακίδης για το βιβλίο Στο café της χαμένης νιότης του Patrick Modiano (Πόλις)
• Θωμάς Σκάσσης για το βιβλίο Ποιος σκότωσε τον Έντουιν Ντρουντ του Jean-Pierre Ohl (Εστία)
• Ανδρέας Στάικος για το βιβλίο Ζωρζ Νταντέν ή Ο ανύπαρκτος σύζυγος του Molière (Κίχλη)

Μετάφραση γερμανικής λογοτεχνίας
• Ιάκωβος Κοπερτί για το βιβλίο Η Βίβλος του Διαβόλου του Richard Dübell (Λιβάνης)
• Άντζη Σαλταμπάση για το βιβλίο Μόνος στο Βερολίνο του Hans Fallada (Πόλις)
• Ηλίας Τσιριγκάκης για το βιβλίο Η στιγμή του έρωτα του Martin Walser (Εστία)

Μετάφραση ισπανόφωνης λογοτεχνίας
• Έφη Γιαννοπούλου για το βιβλίο Κονστάνσια και άλλες ιστορίες για παρθένους του Carlos Fuentes (Άγρα)
• Βασιλική Κνήτου για το βιβλίο Το βιβλίο του Μανουέλ του Julio Cortázar (Κέδρος)
• Μελίνα Παναγιωτίδου για το βιβλίο Το τέλος της τρέλας του Jorge Volpi (Αλεξάνδρεια)

Μετάφραση ιταλικής λογοτεχνίας
• Δημήτρης Γουρίδης για το βιβλίο Στάχτη της Grazia Deledda (Ροές)
• Μαρία Οικονομίδου για το βιβλίο Γόμορρα του Roberto Saviano (Πατάκης)
• Γιάννης Η. Παππάς για το βιβλίο Mottetti-20 Ερωτικά ποιήματα του Eugenio Montale (Οδός Πανός)

Το βραβείο σε κάθε νικητή θα συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 Ευρώ και δικαίωμα διαμονής για ένα μήνα στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας» στις Λεύκες της Πάρου ή στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας» στο Κράσι του Δήμου Μαλίων Κρήτης.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι λογοτεχνικές μεταφράσεις που εκδόθηκαν το 2008 και ανήκουν στο χώρο του μυθιστορήματος, του διηγήματος, της ποίησης και του θεάτρου.

Με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.)

ΧΑΡΑΥΓΗ - Το Έπος του Λυκόφωτος – Breaking Dawn - Twilight

edit: Χαραυγή (Breaking Dawn), κάντε κλικ για να διαβάστε την κριτική και τις εντυπώσεις μας!

Κυκλοφορεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, από τις εκδόσεις Πλατύπους!



ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

Το Λυκόφως προκάλεσε τη φαντασία…
Η Νέα Σελήνη έκανε τους αναγνώστες να διψάνε για περισσότερο…
Η Έκλειψη μετέτρεψε τη σειρά σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Και τώρα το βιβλίο που όλοι περιμένουν…

Η Χαραυγή, το τελευταίο βιβλίο του Έπους του Λυκόφωτος, της Νο 1 παγκοσμίως σειράς βιβλίων, θα σας κόψει την ανάσα.



«Μη φοβάσαι», μουρμούρισα. «Είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε μαζί».
Απότομα με συγκλόνισε η αλήθεια των ίδιων μου των λέξεων. Αυτή η στιγμή ήταν τόσο τέλεια, τόσο σωστή, που δεν υπήρχε κανένας τρόπος να την αμφισβητήσει κανείς.
Τα χέρια του τυλίχτηκαν γύρω μου, κρατώντας με σφιχτά… Ένιωθα λες και κάθε νεύρο στο σώμα μου ήταν ένα ζωντανό καλώδιο.
«Για πάντα», συμφώνησε.


Όταν αγαπάς αυτόν που σε σκοτώνει, δε σου μένουν επιλογές. Πώς να τρέξεις, πώς να παλέψεις, όταν κάνοντάς αυτό, βλάπτεις αυτόν που αγαπάς; Αν η ζωή σου ήταν το μόνο που είχες να δώσεις στο αγαπημένο σου πρόσωπο, πώς να μην την δώσεις;
Αν ήταν κάποιος που αγαπούσες αληθινά;


Ο αμετάκλητος έρωτας με ένα βρικόλακα είναι ταυτόχρονα φαντασίωση και εφιάλτης, συνυφασμένα μαζί σε μια πραγματικότητα που κορυφώνεται επικίνδυνα για την Μπέλλα Σουάν. Με το έντονο πάθος της για τον Έντουαρντ Κάλεν να την τραβάει προς την μια κατεύθυνση, και τη βαθιά της σύνδεση με το λυκάνθρωπο Τζέικομπ Μπλακ να την τραβάει από την άλλη, η Μπέλλα έχει αντέξει ένα θυελλώδη χρόνο πειρασμού, απώλειας και διαμάχης για να φτάσει στην τελική κρίσιμη καμπή. Η επερχόμενη επιλογή της μεταξύ του να γίνει μέλος του σκοτεινού, αλλά μαγευτικού κόσμου των αθανάτων ή να ακολουθήσει μια ανθρώπινη ζωή έχει γίνει η κλωστή από την οποία κρέμεται η μοίρα δύο φυλών.
Τώρα που η Μπέλλα έχει πάρει την απόφασή της, μια αναπάντεχη αλυσίδα πρωτοφανών γεγονότων πρόκειται να εκτυλιχθεί με ενδεχομένως ολέθριες και ανεξιχνίαστες συνέπειες. Τη στιγμή ακριβώς που τα ξεφτισμένα νήματα της ζωής της Μπέλλα –που τα ανακαλύψαμε πρώτα στο Λυκόφως, για να σκορπιστούν και να σχιστούν στη Νέα Σελήνη και την Έκλειψη– φαίνονται έτοιμα να γιατρευτούν και να ενωθούν ξανά, θα μπορούσαν να καταστραφούν… για πάντα;
Ο εκπληκτικός επίλογος στο Έπος του Λυκόφωτος, που περιμέναμε με κομμένη την ανάσα, η Χαραυγή, ρίχνει φως στα μυστικά και τα μυστήρια αυτού του σαγηνευτικού, ρομαντικού, επικού μύθου που έχει μαγέψει εκατομμύρια αναγνώστες.



Έπαινοι για τη Χαραυγή

#1 New York Times Bestseller
#1 USA Today Bestseller
#1 Wall Street Journal

“Ένας ξέφρενος και απολαυστικός επίλογος στην μπαλάντα της Μπέλλα και του Έντουαρντ”. –ΤΙΜΕ
"Η Rowling μάλλον θα παραδώσει το μαγικό ραβδί της στη Meyer."
–USA Today



Έπαινοι για το Λυκόφως

Επιλογή του Αρχισυντάκτη των New York Times
Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς του Publisher’s Weekly
Καλύτερο Βιβλίο της Δεκαετίας… ως Τώρα του Amazon

"Με την αγωνία και το ρομαντισμό σε τέλεια ισορροπία, αυτή η ιστορία θα κάνει τους αναγνώστες να γυρίζουν με μανία τις σελίδες του σαγηνευτικού ντεμπούτου της Stephenie Meyer." –Publishers Weekly (starred review)

"Η αγωνία κορυφώνεται καθώς η ένταση του μυστικού έρωτα και της σιωπηλής τρυφερότητας μεταμορφώνεται σε έναν τρομακτικό αγώνα επιβίωσης... Ρεαλιστικό, επιδέξιο, περιεκτικό, οι αναγνώστες θα λαχταρούν να χώσουν τα δόντια τους στο Λυκόφως." –Library Journal (starred review)

"Ακολουθώντας την παράδοση της Anne Rice... αυτή η σκοτεινή ιστορία αγάπης συναρπάζει." –Booklist

"Μερικές φορές κανείς δεν είναι τόσο ανθρώπινος όσο κάποιος που δεν είναι άνθρωπος". –TIME



Έπαινοι για τη Νέα Σελήνη

"Οι αναγνώστες θα απολαύσουν αυτή τη νέα περιπέτεια και θα διψάνε για περισσότερο". –Booklist

"Η Νέα Σελήνη αυξάνει το σασπένς και το ρομαντισμό". –USA Today

"Μια σχεδόν ιδιοφυής ισορροπία ανάμεσα σε ρομαντισμό που κόβει την ανάσα και δράση". –VOYA

"Η Νέα Σελήνη θα αφήσει τους αναγνώστες με κομμένη την ανάσα για το τρίτο". –Library Journal



Έπαινοι για την Έκλειψη

"Κάνε πέρα Χάρι Πότερ" –USA Today

"Υπνωτίζει και μεταφέρει τον αναγνώστη κατευθείαν μέσα στα πυκνά, βροχερά δάση του Φορκς". –People Magazine

“Οι λεγεώνες των αναγνωστών που έχουν μαγευτεί από τις ρομαντικές περιπέτειες της Μπέλλα και του βρικόλακα Έντουαρντ θα καταβροχθίσουν εκστατικοί την τρίτη συνέχεια”. –Publishers Weekly

"Η τετραλογία της Meyer φλέγεται από την αρχέτυπη θύελλα του ρομαντικού πάθους και το υπερφυσικό στοιχείο δρα πρόσθετα σαν μεθυστικό άρωμα".
–The New York Times



Η συγγραφέας:

Η Stephenie Meyer σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Brigham Young. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της μυθιστορήματος, Λυκόφως, οι βιβλιοπώλες την επέλεξαν ως μια από τους «πιο υποσχόμενους νέους συγγραφείς του 2005». Το 2008 με πέντε διαφορετικούς τίτλους στην κορυφή όλων των διεθνών λιστών best-seller στέφθηκε Συγγραφέας της Χρονιάς από τη USA Today και μια από τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους σύμφωνα με το περιοδικό TIME. Οι πωλήσεις των βιβλίων της έχουν φτάσει τα 70 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και συνεχίζονται αμείωτες. Ζει με το σύζυγό της και τους τρεις γιους της στην Αριζόνα.



Είπαν για τη Stephenie Meyer:
"Σε μία εποχή που η ρομαντική λογοτεχνία έχει παραδοθεί στο φτηνό ερωτισμό, και η σκοτεινή Φανταστική Λογοτεχνία κατοικείται από μονοδιάστατους χαρακτήρες με προδιάθεση για φρικιαστική βία, πολλοί αναγνώστες διψούν για αγνή ρομαντική φαντασία –μπόλικη ερωτική ένταση, αλλά τόσο ευπρεπής όσο και η Jane Austen.
Η Meyer δεν ξεκίνησε συνειδητά να προσεγγίσει αυτό το κοινό. Αντιθέτως, έγραψε την ιστορία στην οποία πίστεψε και για την οποία νοιαζόταν. Γράφει με φωτεινή καθαρότητα, χωρίς ποτέ να μπαίνει ανάμεσα στον αναγνώστη και το όνειρο που μοιράζεται μαζί του. Είναι αληθινή.
Πάντως, ποιος το περίμενε; Σήμερα, ο κύριος Ντάρσι είναι βρικόλακας".
Orson Scott Card συγγραφέας The Ender Saga
The TIME 100 –TIME


Η ταινία που βασίστηκε στο πρώτο βιβλίο της σειράς, Λυκόφως, έκανε το ντεμπούτο της στη Νο 1 θέση του ελληνικού box-office ξεπερνώντας τα 300.000 εισιτήρια σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ταινία που βασίζεται στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, Νέα Σελήνη, αναμένεται στις αίθουσες τον Νοέμβριο 2009.

Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα

Έκθεση Ζωγραφικής "Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα" από τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων (21-30/9/2009)



Δεκαεννέα νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν για την Ειρήνη, σε επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στην Ειρήνη των Λαών, με τίτλο "Ελληνικά Χρώματα - Ειρηνικά χρώματα", σε καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού εικαστικού και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείον και θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μμ.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση έχουν όλοι τους παρουσιάσει δουλειά τους στο εξωτερικό ενώ ορισμένοι από αυτούς ετοιμάζονται φέτος για πρώτη φορά να παρουσιάσουν έργα τους εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Άγγελος Μοσχονάς: «...Σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, τα Ελληνικά χρώματα, γίνονται Ειρηνικά χρώματα, στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική Ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση των λαών...»

Ο εικαστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της εκθέσεως Μιχαήλ Ρωμανός, που υπογράφει και τα κείμενα του καταλόγου τονίζει:
«...Η Ειρήνη υπήρξε πάντοτε προϋπόθεση της πολιτιστικής δημιουργίας. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της Ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών.
Τα Ελληνικά χρώματα, πρέπει και μπορούν να σταθούν οι καλλίτεροι πρεσβευτές πολιτισμού και ειρήνης εκτός των συνόρων της χώρας μας και η έκθεση αυτή με τίτλο "Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα" το αποδεικνύει...»

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Βάνια Ανδρεοπούλου, Αγγελική Βαϊανού, Αθανασία Γιαξίδου, Δημήτριος Γριζόπουλος, Ειρήνη Ευθυμάκη, Βασιλική Κάππα, Κλημανθία Κονταξάκη, Θωμαή Κόντου, Έλενα Κοζοκάρου, Μάγδα Κούρκουλου, Νίκος Λαμπρινός, Aντωνία Μαντζούκα, Βασίλειος Μόραλης, Ελένη Μπαζιώτου, Νάνσυ Μπαλούτογλου, Μιχαήλ Ρωμανός, Εύα Σολδάτου, Ειρήνη Σπυριδάκη, Πόλυ Τσακίρη.


Διοργάνωση: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων.
Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός
Διάρκεια έκθεσης: 21-30/9/2009.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 - 20.30, Σάββατο & Κυριακή 10.00 - 14.00


Φωτογραφίες από όλα τα έργα της έκθεσης στο: dromenatechnis.blogspot.com

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

184.000 στρέμματα δάσους έχει απολέσει η Αττική την τελευταία εικοσαετία

Αγαπητές φίλες και φίλοι του WWF Ελλάς,

Οι πρόσφατες πυρκαγιές της Β.Α. Αττικής ήρθαν να αναδείξουν –πέραν την γύμνιας του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας– ένα επιπλέον φλέγον ζήτημα που αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως απειλή για τον δασικό μας πλούτο: τις εντονότατες οικιστικές πιέσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τμήμα της οποίας περιλαμβάνεται στην αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών, η Αττική έχει απολέσει, κατά την περίοδο 1987 – 2007, συνολικά 184.187 στρέμματα δάσους κωνοφόρων (πευκοδασών), με τη μετατροπή τους σε άλλου είδους καλύψεις. Αυτές οι αλλαγές στην κάλυψη, αφορούν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση του οικιστικού ιστού, ο οποίος είτε αναπτύσσεται απευθείας εις βάρος των υψηλών δασών, είτε τα επηρεάζει δευτερευόντως με την οικοδόμηση περιοχών χαμηλής βλάστησης (καμένες περιοχές, θαμνοτόπια, κοκ). Μάλιστα, ο αριθμός στρεμμάτων που παρουσιάζεται, ενδεχομένως να υποεκτιμά την πραγματική κατάσταση αστικοποίησης, καθώς η μέθοδος δορυφορικής απεικόνισης που αξιοποιήθηκε δεν καταγράφει με ακρίβεια τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με έντονη βλάστηση.

Η ίδια αυτή οικιστική πίεση αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως απειλή που αντιμετωπίζουν και οι πρόσφατα καμένες περιοχές: την αλλαγή της χρήσης τους προς όφελος της άναρχης επέκτασης των οικισμών και της αυθαίρετης δόμησης. Ειδικότερα στη Β.Α. Αττική, όλοι οι οικισμοί που επλήγησαν αναπτύσσονταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια μέσα σε δάση και λοιπές φυσικές περιοχές.

Ως προς την αποτίμηση των οικολογικών επιπτώσεων, δυσάρεστα είναι τα νέα για το 1/3 των καμένων εκτάσεων που αντιστοιχεί στις αναγεννημένες και αναδασωμένες εκτάσεις του Πεντελικού Όρους που είχαν ξανακαεί στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Στις περιοχές αυτές, η φυσική αναγέννηση καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη και οπωσδήποτε θα απαιτηθούν εκ νέου αναδασώσεις, αφού περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος.

Στις καμένες εκτάσεις που καλύπτονταν από ώριμα δάση Χαλεπίου πεύκης, η φυσική αναγέννηση δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Βασική προϋπόθεση βέβαια παραμένει η απόλυτη προστασία των περιοχών αυτών από οικολογικά ασύμβατες αλλαγές χρήσεων γης.

Επιπλέον, συνέπειες θα υπάρξουν και στην πανίδα της περιοχής, η οποία είχε ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω της έντονης πίεσης από την οικιστική επέκταση αλλά και των επαναλαμβανόμενων παλαιότερων πυρκαγιών. Στην ευρύτερη περιοχή που κάηκε έχει πρόσφατα καταγραφεί σημαντικός αριθμός ειδών πτηνών, ενώ πολλά από τα είδη αμφιβίων και ερπετών προστατεύονται είτε από την εθνική νομοθεσία ή από τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης. Ανάμεσα στα απαραίτητα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν, περιλαμβάνονται και οι αυστηρές ρυθμίσεις και περιορισμοί για τη θήρα σε ολόκληρο τον Νομό.

Όπως πάντα, η δική σας υποστήριξη είναι περισσότερο από πολύτιμη για την υλοποίηση των δράσεων μας. Σας ευχαριστούμε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Ελλάς

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές