Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

O καλός χριστιανός, του Κωνσταντίνου Δ. Γουσίδη

ΣΧΗΜΑ: 14x21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 568
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 22 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

Το πρωί της 29ης Μαΐου 1453 οι Τούρκοι πατάνε τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Όταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος συνειδητοποιεί ότι τα πάντα έχουν πια χαθεί, αναφωνεί: «Δεν υπάρχει ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;».

Αυτή είναι η ιστορία του στρατιώτη που εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ο Νικόλαος Δούκας, γόνος μεγάλης βυζαντινής οικογένειας, μεγαλώνει στη Βενετία. Ύστερα από διάφορες περιπέτειες σε Ανατολή και Δύση και έχοντας συμμετάσχει στην αποτυχημένη σταυροφορία που οργάνωσε το Βατικανό για να διώξει τους Τούρκους από την Ευρώπη, μπαίνει στην υπηρεσία του πάπα Νικόλαου Ε΄. Παραμονές της επίθεσης που σχεδιάζει στην Κωνσταντινούπολη ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ, ο ποντίφικας τον στέλνει στη Βασιλεύουσα για να δολοφονήσει τον Γεώργιο Σχολάριο, τον αρχηγό της ανθενωτικής παράταξης που αντιτίθεται σθεναρά στα σχέδια του αυτοκράτορα περί ένωσης της ορθόδοξης με την καθολική Εκκλησία – προκειμένου να δεήσει η Δύση να συνδράμει το Βυζάντιο κατά των Τούρκων. Αλλά ο Νικόλαος Δούκας δεν είναι αυτός που δείχνει να είναι. Αντί να εκπληρώσει την αποστολή του, θα μείνει στην Πόλη και θα λάβει μέρος στην καταδικασμένη άμυνά της, η οποία θα διεξαχθεί με φόντο τις ατέρμονες θρησκευτικές έριδες αντιμαχόμενων χριστιανικών παρατάξεων, σε μια εποχή όπου οι πρώτες αχτίδες της Αναγέννησης αρχίζουν να διαλύουν τα σκοτάδια και τις δεισιδαιμονίες του Μεσαίωνα…


Ο Κωνσταντίνος Δ. Γουσίδης γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Αρχαία Ιστορία και Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο «Ιωάννης Γουτεμβέργιος» στο Μάιντς της Γερμανίας. Σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα Δαναοί (εκδ. Κάκτος) και το 2006 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το μυθιστόρημά του Πέρσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές