Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

2009: έτος Γιάννη Ρίτσου

Αφιέρωμα της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο.

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009, ώρα: 10.00π.μ.

«Να λες: ουρανός· και ας μην είναι» έγραψε κάποτε ο Γιάννης Ρίτσος. Αυτό είναι το μότο του αφιερώματός μας στον ποιητή της «Ρωμιοσύνης», για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Χειρόγραφα με ρήσεις, κυρίως, ή με αποσπάσματα πολύστιχων ποιημάτων, τα οποία έχουν θέματα εμπνευσμένα από το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας, περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα, αλλά και φωτογραφίες και πέτρες που, όπως είναι γνωστό, ζωγράφιζε ο ίδιος.

Πολύπλευρη προσωπικότητα με μακρά παρουσία στον χώρο της ποίησης, από το 1934 που δημοσιεύτηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή «Τρακτέρ» ως το 1989 που κατατέθηκαν οι τελευταίες («Δευτερόλεπτα» και «Σφυρίγματα πλοίων»), υπήρξε ο Γιάννης Ρίτσος· «Ένας διαχρονικός Έλληνας».

Ποιητικός στοχασμός και εικαστική δημιουργία συνδυάζονται λοιπόν σε αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Γιάννη Ρίτσου. Ποιήματα όπως «Ο Ηρακλής κ΄εμείς», «Αρχαίο θέατρο», «Η απόγνωση της Πηνελόπης, «Συνέπειες», κ.ά., ενταγμένα στις χαρακτηριστικές για τον τίτλο τους συλλογές «Μαρτυρίες και Επαναλήψεις», υπογραμμίζουν την ικανότητα του Ρίτσου να αφηγείται και να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και, αναπόφευκτα, να συγχωνεύει σε αυτά γεγονότα της προσωπικής και πολιτικής ζωής, εθνικές τραγωδίες και σπαραγμούς της νεότερης Ελλάδας και της εποχής του. Ένας στοχασμός δηλαδή που συλλαμβάνει τη διαχρονικότητα του Ελληνισμού αποσπασματικά και στο σύνολό της.

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο συνοδεύεται από φωτογραφίες των νεανικών του χρόνων, αλλά και των χρόνων της περισυλλογής και της απομόνωσης, όπως και της αναγνώρισης. Μια άλλη ενότητα εξάλλου αναδεικνύει την εικαστική του δημιουργία, δηλαδή τη ζωγραφική πάνω σε πέτρες, βότσαλα, χαλίκια, κόκαλα ή ρίζες δένδρων. Γιατί αυτά τα υλικά, άφθονα στα ξερονήσια, συγκέντρωναν το ενδιαφέρον του κατά τις ώρες της απομόνωσης, ίσως «από τη γενική ανάγκη της έκφρασης που αντιμάχεται τη φθορά και τη μοναξιά». Στις πέτρες λοιπόν του Γιάννη Ρίτσου βλέπει κανείς να παρελαύνουν μορφές μοναχικές ή πολυάνθρωπες, μετωπικές ή συνομιλούσες, άλλοτε ερωτικά συνταιριασμένες· μορφές αρχαϊκές που αντέχουν στον χρόνο, αλλά και μοιάζουν να ξεπηδούν από τα ποιήματά του.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί αισίως αυτό το αφιέρωμα, η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλία Ηλιάδη σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Φαίη Μαρκάκη, νομικό, και Βαρβάρα Κοθρά, φιλόλογο, πρότειναν και επέλεξαν ποιήματα και πεζά του ποιητή, σχέδια, φωτογραφίες, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, με σκοπό να συνθέσουν τις ψηφίδες που συγκροτούν τον βίο και το σύμπαν του ποιητή, ξεκινώντας από τη Μονεμβασιά των παιδικών του χρόνων για να φτάσουν στους αγώνες και τις εξορίες του, τις ανθρώπινες σχέσεις και τους δεσμούς του με την ποίηση, τον έρωτα και την επανάσταση. Οι συντελεστές λοιπόν αυτού του αφιερώματος αφηγούνται τη ζωή του ποιητή μέσα από το δικό τους φίλτρο. Μια ζωή που περνά από το σκοτάδι, ατενίζοντας πεισματικά το φως, για να το σπαταλήσει κατόπιν, χαρίζοντας το. Συγκινούνται, μεταφέρουν το χτες στο σήμερα, στη ζωή τους, ετοιμάζουν με ενθουσιασμό την εκδήλωσή τους. Επιλέγουν, απαγγέλλουν, εμπνέονται από το φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, στήνουν το σύμπαν του Ποιητή Γιάννη Ρίτσου, τιμώντας και αναδεικνύοντας τις αξίες και τα νοήματα ζωής που αυτός εκπροσωπεί.

Σας καλούμε να παραστείτε στο αφιέρωμα που με ζήλο ετοιμάσαμε.

Με τιμή,
Ο διευθυντής του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων,
Νικόλαος Κωστής

Η υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων,
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός

(Πρόταση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου προς τον Δήμο Αθηναίων αποτελεί η Ονοματοδοσία ενός δρόμου, πλατείας ή κάποιου κοινόχρηστου χώρου με το όνομα του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Η ιδέα αυτή συνδυάζεται με την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και στο πλαίσιο των εορτασμών του Έτους Ρίτσου 2009. Με δεδομένη τη δημόσια αναγνώριση της προσφοράς του ποιητή στα ελληνικά γράμματα, αξίζει να σημειωθούν -με αυτή την αφορμή- μερικοί χαρακτηριστικοί στίχοι του:
«Ίσως και να 'χουν κάποια αξία
αυτά που αφήσαμε πίσω μας
ίσως να λάμψουν τα δώδεκα ποτήρια
στο επίσημο στενόμακρο τραπέζι
ίσως να δώσουν μια μέρα τ' όνομά μας
σ' ένα χωριό, σ' ένα βουνό, σ' ένα δρόμο...»).

2ο Επαγγελματικό Λύκειο Τρικάλων
Οικισμός Πύργου-Πυργετού - Σχολική Βιβλιοθήκη
Τηλ. 24310 25299, fax: 24310 37508
Ιστοσελίδα: http://2epal-trikal.tri.sch.gr
e-mail: mail@2epal-trikal.tri.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές