Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Εδουάρδος Γ

«Εδουάρδος Γ΄» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

από το Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου

9 και 10 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τα 44α Δημήτρια παρουσιάζουν έναν από τους πιο ιστορικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρουμανίας, το Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου, που έρχεται στη Θεσσαλονίκη με μια σαιξπηρική παράσταση, τον «Εδουάρδο Γ’», ένα έργο που αναφέρεται στην αξία και στη σημασία του όρκου.
Η παράσταση θα ανεβεί στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Alexandru Tocilescu. Τον ρόλο του Εδουάρδου Γ΄, ενσαρκώνει ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της Ρουμανίας, ο Ion Caramitru, ο οποίος είναι Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Βουκουρεστίου και έχει διατελέσει στο παρελθόν, Υπουργός Πολιτισμού της Ρουμανίας.
Η παράσταση θα δοθεί στη ρουμάνικη γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους.


Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Σε μία «ποσοτική» ανάλυση, ο Jan Kott, παρατηρεί ότι ο «Εδουάρδος Γ’» είναι το κατεξοχήν θεατρικό έργο των όρκων. Σε κανένα θεατρικό έργο ο Shakespeare δεν συγκεντρώνει μαζί τόσους πολλούς όρκους. Ένας όρκος εγκαθιστά μια σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό… Η σχέση έχει τη δύναμη να καθοδηγήσει τις πράξεις και τα γεγονότα, έτσι ώστε αυτά να γίνουν πραγματικότητα.
Εξαιτίας ενός όρκου μπορεί να πάθεις, να χάσεις την ελευθερία σου, κερδίζεις όμως την τιμή σου. Για έναν όρκο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε θυσία, με την προϋπόθεση να μην παραβιαστεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανεβάζουμε το έργο Εδουάρδος Γ΄ τώρα. Επειδή είμαστε όμηροι ενός κόσμου για τον οποίο «ο λόγος της τιμής» δεν σημαίνει τίποτα πλέον. Στα αυτιά και στο στόμα των συγχρόνων ανθρώπων «ο λόγος της τιμής» ακούγεται κενός, χωρίς περιεχόμενο. Μην πιστεύοντας ποτέ σε τίποτα, επιβαρύναμε τις ζωές μας με κούφια λόγια, υποσχέσεις χωρίς ουσία, διευκολύνοντας πιο πολύ την καταπάτησή του και την παραβίαση του νόμου. Ο λόγος της τιμής έχει μείνει μια ηχηρή εικόνα χωρίς ουσία. Οπότε, για ποιο λόγο να σέβεσαι ένα πράγμα που κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη;
Επιθυμούμε τώρα να επαναφέρουμε στο μυαλό των ανθρώπων την ιδέα ότι, ένας λόγος τιμής που δόθηκε, ένας όρκος, είναι ιερά πράγματα που πρέπει να τα σεβόμαστε.
Διάβασα το έργο και έδωσα λόγο τιμής ότι θα το «στήσω» επί σκηνής. Ήταν το μόνο που μπορούσα να αποδείξω, έναντι του εαυτού μου και έναντι των άλλων: ότι κρατώ τον λόγο μου!
Alexandru Tocilescu, σκηνοθέτης



Παραστάσεις:
Παρασκευή 9/10
Σάββατο 10/10

Χώρος:
Βασιλικό Θέατρο.

Ώρα έναρξης:
9:00 μ.μ.

Πληροφορίες - Κρατήσεις:
Ώρες λειτουργίας ταμείων Βασιλικού Θεάτρου και ΕΜΣ: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

Τιμές εισιτηρίων:
22 € κανονικό,
15 € φοιτητικό – μαθητικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές