Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

«Τρωάδες» του Ευριπίδη


Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Τρωάδες», επιστρέφει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, για λίγες παραστάσεις.

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη, «Τρωάδες», που πρωτοπαίχτηκε το 415π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, παρουσιάζεται σε καινούργια μετάφραση - ειδική παραγγελία του Κ.Θ.Β.Ε., της Ελένη Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Στο ρόλο της πολύπαθης Εκάβης, η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους, στις 2, 3, 4 Ιουλίου και παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 7 και 8 Αυγούστου 2009 όπου εκεί την παρακολούθησαν 14.000 θεατές. Πέραν της καθιερωμένης μεγάλης περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσίασε τις «Τρωάδες» στους Δελφούς, στις 8 Ιουλίου στο πλαίσιο της ΧΙV Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, με θέμα «Ξένος-Μέτοικος», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 3-11 Ιουλίου 2009.


Η παράσταση:

Σήμερα. Σ’ ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία, ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών «παίζει» τους Θεούς, από τον Πρόλογο των Τρωάδων του Ευριπίδη. Σ’ αυτόν το χώρο -προσωρινό στρατόπεδο αμάχων- θα συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Τροίας και το μοιρολόι τους θα γίνει ο θρήνος όλων των ηττημένων και εξορισμένων του κόσμου.


Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη, η οποία έχει στο ενεργητικό της δύο ακόμη επιτυχημένες προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα («Μήδεια» του Ευριπίδη και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, Εθνικό Θέατρο 1997 και 2002 αντίστοιχα, παραστάσεις οι οποίες ταξίδεψαν και στο εξωτερικό).

Η παράσταση του ΚΘΒΕ σηματοδοτεί και την πρώτη εμφάνιση της Λήδας Πρωτοψάλτη, μετά από 50 χρόνια ευδόκιμης θεατρικής πορείας (Θέατρο Τέχνης, ελεύθερο θέατρο ρεπερτορίου, «ψυχή» του Θεάτρου «Στοά» τα τελευταία 35 χρόνια) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου ( Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Μελέτης Ηλίας (Μενέλαος), η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία), ο Δημήτρης Μακαλιάς (Ποσειδώνας), η Μαρία Δερεμπέ (Αθηνά).

Άλλες δεκατέσσερις γυναίκες αιχμάλωτες, έγκλειστες σε έναν χώρο μεταγωγής -τράνζιτ, θρηνούν «γι’ αυτά που έπαθαν και γι’ αυτά που θα ‘ρθουν» κι ο θρήνος τους αγκαλιάζει όλους τους ηττημένους κι αποδιωγμένους της ανθρωπότητας. Μαζί τους έχουν και τέσσερα παιδιά. Εκτός από την ομάδα «παιδιά στον πόλεμο», πανταχού παρούσα και μια ισχυρή ομάδα κρούσης αποτελούμενη από έξι άνδρες ηθοποιούς.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, την μουσική, η Καλλιόπη Τσουπάκη, τη χορογραφία, η Καλλιόπη Σφήκα, τη σύνθεση ήχων και το μουσικό περιβάλλον ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος, τη μουσική διδασκαλία ο Νίκος Βουδούρης, την δραματουργική ανάλυση η Αμαλία Κοντογιάννη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.


Συντελεστές:

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Καλλιόπη Τσουπάκη
Σύνθεση ήχων & μουσικό περιβάλλον: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Χορογραφία: Καλλιόπη Σφήκα
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Δραματολογική Επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Φιλίππου
Βοηθός χορογράφου: Σταυρούλα Σιάμου
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου


Διανομή:

Εκάβη: Λήδα Πρωτοψάλτη
Ανδρομάχη: Μαρία Ναυπλιώτου
Κασσάνδρα: Λαμπρινή Αγγελίδου
Ταλθύβιος: Φαίδωνας Καστρής
Ελένη: Πηνελόπη Μαρκοπούλου
Μενέλαος: Μελέτης Ηλίας
Κορυφαία του Χορού: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη
Ποσειδών: Δημήτρης Μακαλιάς
Αθηνά: Παιδί στον πόλεμο: Μαρία Δερεμπέ.
Αστυάναξ: Ιωάννης - Παντελής Μπαμίχας
Κορυφαίες - Χορός: Εύη Αστρίδου, Άννα Γιαγκιώζη, Μαριάννα Δημητρίου, Ελένη Καλαρά, Ειρήνη Μουρελάτου, Μάμιλη Μπαλακλή, Μαγδαληνή Μπεκρή, Εύη Σαρμή, Δέσποινα Σαρόγλου, Ευδοκία Σουβατζή, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Ευανθία Σωφρονίδου, Μαρίζα Τσάρη.
Ομάδα κρούσης: Στέλιος Ανδρονίκου, Αργύρης Γκαγκάνης, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Μυρόφτσαλης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Χάρης Πεχλιβανίδης.


Παραστάσεις:
Τρίτη 22/9, Τετάρτη 23/9, Παρασκευή 25/9, Σάββατο 26/9, Κυριακή 27/9, Τρίτη 29/9, Τετάρτη 30 /9, Πέμπτη 1/10 και Παρασκευή 2/10.

Χώρος:
Βασιλικό Θέατρο

Πληροφορίες-Κρατήσεις:
2310 288000

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3

Με την υποστήριξη:
TV100, fm100, Antenna 97,5, Μακεδονία TV, Αγγελιοφόρος, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Sunday
Πολιτιστικό site – ελculture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές