Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Το προτελευταίο σκαλοπάτι

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΤΙΤΛΟΣ: Το προτελευταίο σκαλοπάτι
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ζωρζ Σαρή
ISBN: 978-960-16-3388-6
ΣΧΗΜΑ: 13,5x20,5
ΣΕΛΙΔΕΣ: 168
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,00 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ


Ένα βιβλίο φόρος τιμής στη μνήμη της μητέρας. Τα πρόσωπα που έχουν ζωντανέψει, στοιχειώσει, παρελάσει μέσα στα βιβλία της Ζωρζ Σαρή όλα αυτά τα χρόνια μαζεύονται και πάλι όλα μαζί, αυτή τη φορά μονάχα για να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και ν’ αφήσουν την Έμμα, τη μητέρα, τον αφανή στύλο των προσωπικών τους ιστοριών, να πρωταγωνιστήσει – αυτό είναι το δικό της βιβλίο, είναι το προτελευταίο σκαλοπάτι της Ζωρζ που, παραμερίζοντας, το μεταμορφώνει σε βήμα και το παραχωρεί στη μητέρα της.

Η Έμμα θα μπορέσει επιτέλους να πει η ίδια την ιστορία της και, από το βήμα αυτό που με τόση φροντίδα της φύλαξε η Ζωρζ, θα καταφέρει κάτι που στην πραγματική ζωή στερήθηκε: Να ζήσει.


Η Ζωρζ Σαρή τελείωσε το σχολείο το 1941, οπότε και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στη δραματική σχολή του Δ. Ροντήρη. Εργάστηκε ως ηθοποιός στο Παρίσι από το 1947 ως το 1962. Το καλοκαίρι του 1967 μετά την επιβολή της δικτατορίας άρχισε να γράφει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά. Έτσι, το 1969 εκδόθηκε Ο Θησαυρός της Βαγίας και από τότε η Ζωρζ Σαρή αφιερώθηκε στη συγγραφή κυρίως παιδικών βιβλίων. Έχει γράψει βιβλία για μεγάλους και για παιδιά, κυρίως μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Τα περισσότερα βιβλία της είναι ηθογραφίες με πολιτικές αναφορές και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε προσωπικές της εμπειρίες. Η Ζωρζ Σαρή έχει μεταφράσει πολλά βιβλία στα ελληνικά, ενώ στις αρχές του 2009 το επιτυχημένο μυθιστόρημά της με τίτλο Το ψέμα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Τουρκία. Το βιβλίο της Νινέτ βραβεύτηκε το 1994 με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και με το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το 1999 Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου της απένειμε ακόμη ένα βραβείο για τον Χορό της ζωής. Το 1988 η Ζωρζ Σαρή ήταν υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν.

Το 2008 πραγματοποιήθηκε ημερίδα αφιερωμένη στα 40 χρόνια της προσφοράς της στη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους, όπου σημαντικά πρόσωπα του ακαδημαϊκού χώρου και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας μίλησαν για τη ζωή και τη συμβολή του έργου της. Τα πρακτικά του συνεδρίου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ τον Οκτώβριο του 2008 κυκλοφόρησε και η μελέτη της καθηγήτριας κ. Χρύσας Κουράκη με τίτλο Αφήγηση και λογοτεχνικοί χαρακτήρες. Τα μυθοπλαστικά πρόσωπα στο πεζογραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή (1969-1995).


Λίγα λόγια της Ζωρζ Σαρή για το τελευταίο της βιβλίο:
«Δεν κουραζόμουν γράφοντας τα βιβλία μου. Τους είχα πάντα όλους γύρω μου, ανθρώπους αληθινούς, ζωντανούς ακόμα κι όταν είχανε πια πεθάνει. Έτσι ήταν κι η μητέρα μου – νεκρή από χρόνια, όμως ολοζώντανη όταν έγραφα το πρώτο μου βιβλίο, και το άλλο, και το άλλο... Κι έτσι ολοζώντανη έμεινε στη μνήμη μου κι η τρέλα της, που πολύ αργότερα μάθαμε ότι δεν ήταν τρέλα αλλά μια νόσος γνωστή σήμερα στον καθένα – αλτσχάιμερ.

Στο τελευταίο μου βιβλίο, αισθάνθηκα την ανάγκη να χαρίσω στην Έμμα τη ζωή που δεν είχε, το τέλος μιας δυναμικής γυναίκας, ικανής να ξεπεράσει τον πόνο και να σταθεί στα πόδια της αυτάρκης κι αξιοπρεπής».


Επισκεφτείτε τον ιστότοπο των Εκδόσεων Πατάκη στον σύνδεσμο
http://www.patakis.gr/files2/additional/Zorz_sarh_cv.pdf
για να δείτε το αναλυτικό βιογραφικό και την εργογραφία της Ζωρζ Σαρή που προέρχεται από το βιβλίο της Χρύσας Κουράκη: Αφήγηση και λογοτεχνικοί χαρακτήρες. Τα μυθοπλαστικά πρόσωπα στο πεζογραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή (1969-1995).

1 σχόλιο:

Δέσποινα είπε...

πολύ όμορφα λόγια,πρέπει να πρόκειται για υπέροχο βιβλίο, όπως όλα της συγγραφέως που συντρόφευσε πολλούς από εμάς στα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές