Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

1ος χρόνος artspot.gr

Ομαδική Έκθεση «1ος χρόνος artspot.gr»

Gallery Cafe

6 Νοεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2008


Το artspot.gr στα πλαίσια των γενεθλίων του για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, πραγματοποιεί ομαδική έκθεση των μελών του στο Gallery Cafe. Τριάντα (30) καλλιτέχνες της ιστοσελίδας θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε μια γιορτή που θα περιλαμβάνει επιπλέον:

- έκθεση κοσμήματος (εγκαίνια και κλείσιμο έκθεσης)

- προβολή ταινίας μικρού μήκους από την συμμετοχή του artspot.gr στο διεθνές φεστιβάλ 48 HFP (εγκαίνια)


Οι καλλιτέχνες μέλη που θα λάβουν μέρος είναι οι:
Ειρήνη Σπυριδάκη, Άρτεμις Κοκόλη, Ινέζ-Ελενα Βενιέρη, Αναστασία Ασβεστά, Ανδριανή Αμπάβη, Θωμαϊς Φώη, Ξένια Κουτσογιάννη, Παντελής Βατικιώτης, Μάρκος Παπουτσάκης, Δήμητρα Βεργή, Βάλια Χαροντάκη, Γιώργος Χριστόπουλος, Εύη Σκαρβελάκη, Φωτεινή Κολοκοτρώνη, Μαρία Ματαλά, Χρήστος Μπλέτσας, Κατερίνα Κουρτέλη, Γιάννης Τσαγανός, Σταύρος Κυπραίος, Παναγιώτης Κάλβης, Ελένη Σκρέκου, Νάνσυ Μπαλούτογλου, Κωνσταντίνος Ανδρώνης, Φίλιππος Αγαπητός, Αφροδίτη Ψαρρά, Αριάδνη Πούλιου, Σωτηρία Βασιλειάδου, Kατερίνα Eλκάνδου, Κατερίνα Ρουμπέκα.


Gallery Cafe
Aνδριανού 33,
Μοναστηράκι - Αθήνα,
Τηλ.: 210-3249080

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα-Κυριακή: 10.00-22.00

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

«Ακατονόμαστες εξομολογήσεις», του Γιώργου Πολ. Παπαδάκη

Διηγήματα που θα κόψουν την ανάσα. Εξομολογήσεις καταραμένων ψυχών που φλερτάρουν με την τρέλα. Στοιχειωμένα σπίτια, τρομακτικά είδωλα χαμένων πολιτισμών, κατάρες, αβυσσαλέα πηγάδια με αρχαία μυστικά, εφιάλτες κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο «ρομαντικού τρόμου», με εκπληκτικές περιγραφές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. Ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη σκοτεινιά του 19ου αιώνα με λαβκραφτική ομορφιά και ποεδική παράνοια. Ο αναγνώστης βυθίζεται μέσα σε ένα γοτθικό σύμπαν αρχέγονων μυστικών, ενώ απορεί με τα ερωτήματα της ζωής και του θανάτου που θέτει ο συγγραφέας, έντεχνα φιλοσοφώντας. Αλλού η αγωνία και το σταδιακό βύθισμα στην τρέλα, κι αλλού η υπαινικτική φρίκη που παραμονεύει, γοητεύουν και καθηλώνουν.

«Αγαπητέ αναγνώστη καλύτερα να μην είχα κάνει αυτό το βήμα. Είναι προτιμότερο ο άνθρωπος, όταν βλέπει τα όρια της φύσης του, να προσέχει να μην τα προσπερνά, γιατί πολλές φορές το κοσμικό κακό πλανιέται γύρω και πάνω από τη σφαίρα της δράσης του. Όταν βρει και τον παραμικρό χώρο θα μπει μέσα, και σα μαύρο μελάνι θα χυθεί πάνω στον άνθρωπο και θα τον κατασπαράξει. Είμαστε απλώς οι μαριονέτες ενός ανώτερου παιχνιδιού που παίζεται σε βάρος μας, γιατί ελάχιστα είναι αυτά που γνωρίζουμε. Γι' άλλους η θρησκευτική πίστη και για άλλους η επιστήμη, αποτελούν πόλους ανακούφισης. Μα οι πραγματικές απαντήσεις βρίσκονται γύρω μας, μπροστά μας, δυστυχώς όμως δεν τις βλέπουμε, κι όταν κάποιος άνθρωπος με διαφορετική σχέση, με αυτό που συνήθως ονομάζουμε ηθική, υποψιαστεί κάτι, είτε οδηγείται στην τρέλα, είτε βυθίζεται σε μια απόκοσμη άβυσσο, όπου ο ορθολογισμός και η πίστη φαντάζουν τιποτένια μόρια σκορπισμένα μες το αχανές του σύμπαντος.»




Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Γιώργος Πολ. Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει σπουδάσει Μαθηματικά, Πληροφορική, Στατιστική, Επιχ. Έρευνα και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Ασχολείται με τη συγγραφή λογοτεχνίας και ποίησης και έχει διακριθεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε όλα τα είδη του λόγου, με σημαντικότερη τη βράβευσή του από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στον πεζό λόγο το 2002 (φανταστικό διήγημα). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και αναπληρωτής διευθυντής στο περιοδικό Πνευματική Ζωή. Μελέτες, άρθρα και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές σε περιοδικά και εφημερίδες.



Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Θερμόμετρα υδραργύρου και λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

Με αφορμή περιστατικό που συνέβη αυτές τις μέρες, ενημερωθήκαμε από πολλούς σχετικούς με το ζήτημα φορείς (του Γενικού Χημείου του Κράτους συμπεριλαμβανομένου) για τα εξής:

Όλοι σπίτι έχουμε ένα κοινό θερμόμετρο υδραργύρου - η χρήση του οποίου απαγορεύθηκε, ευτυχώς, από την 1/1/2011 με οδηγία της Ε.Ε. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε σπάσει ένα τέτοιο θερμόμετρο.

Και τι κάναμε: Μαζέψαμε τις ασημένιες «μπαλίτσες» με τα χεράκια μας ή -ακόμα χειρότερα;- με την ηλεκτρική σκούπα και τις πετάξαμε στα σκουπίδια ή στη λεκάνη της τουαλέτας κ.λ.π. Μόνο που τότε ίσως δεν ξέραμε ότι ο υδράργυρος, είναι το πιο επιβλαβές βαρύ μέταλλο (θυμάστε σχολείο, Χημεία;), η κατάποση, ή ακόμα χειρότερα η εισπνοή του οποίου (ΝΑΙ ΟΙ ΜΠΑΛΙΤΣΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΞΑΤΜΙΖΟΝΤΑΙ και είναι χειρότερο να τις εισπνεύσεις από το να τις καταπιείς!!!) δύναται να επιφέρει από πρόσκαιρες παρενέργειες (πονοκέφαλο, απώλεια συνείδησης κ.λ.π.) έως μόνιμες καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες. Ακόμα ακόμα, μπορεί να δημιουργήσει χρωμοσωματικές ανωμαλίες που οδηγούν σε μογγολισμό!!!


Συνεπώς, μόλις δούμε τις γλυκούλες ασημί μπαλίτσες:

1. Ανοίγουμε τα παράθυρα, για να αερίζεται καλά ο χώρος
2. Απομακρύνουμε παιδί ή ζώο.
3. Φοράμε τα γάντια μας (όχι τα μάλλινα του χιονιού, της κουζίνας εννοώ)
4. Με ένα κομμάτι χαρτί συγκεντρώνουμε τα σώματα του υδραργύρου, τα οποία λόγω σχήματος και βάρους εκτοξεύονται μακριά. Προς θεού, δε χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκια!!!
5. Τα βάζουμε σε τρεις πλαστικές σακούλες που τις κλείνουμε όσο πιο ερμητικά γίνεται και τα βγάζουμε στο μπαλκόνι.
6. Τα απορρίπτουμε, όχι φυσικά στα σκουπίδια, αλλά σε σταθμούς συγκέντρωσης τοξικών αποβλήτων. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν τέτοιους πια.
7. Προμηθευόμαστε από το φαρμακείο ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Μην ακούσω από κανέναν ότι δεν το εμπιστεύεται γιατί δεν είναι ακριβείας. Δεν θα πάθουμε τίποτα εάν μας δείξει 0,1 βαθμό C απόκλιση.



Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις οικολογικές λάμπες φωτισμού με τις οποίες μας ενθαρρύνουν όλοι -και ορθώς πράττουν - να αντικαταστήσουμε τις απλές λάμπες. Έχουν υδράργυρο!!!! Σε μικρότερη ποσότητα /ανά λαμπτήρα σε σχέση με το θερμόμετρο, αλλά εάν σκεφτείτε πόσες αριθμητικά χρησιμοποιούμε το χρόνο...

Έχετε ακούσει ποτέ ότι δεν πρέπει να τις πετάτε μόλις καούν, αλλά πρέπει να τις συγκεντρώνετε και να τις απορρίπτετε σε ειδικούς για το σκοπό αυτό συλλέκτες; Εγώ αυτό που κάνω είναι να τις συγκεντρώνω σε μια σακούλα, να τις φυλάω κάπου που δεν κινδυνεύουν να σπάσουν και μια φορά στο τόσο να τις πηγαίνω στο IKEA, που έχει σταθμό συγκέντρωσης για αυτές.



Σας παρακαλώ προωθήστε το μήνυμα όπου μπορείτε, να ενημερωθεί ο κόσμος, μιας κι αυτοί που πρέπει να τον ενημερώσουν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...

How Greeks do business

Greek father, talking to his son

Father: I want you to marry a girl of my choice.
Son: I will choose my own bride!!!
Father: But the girl is Bill Gates’s daughter…
Son: Well, in that case… Ok.



Next the father approaches Bill Gates

Father: I have a husband for your daughter…
Bill Gates: But my daughter is too young to marry!!!
Father: But this young man is a vice-president of the World Bank.
Bill Gates: Ah, in that case… Ok.



Finally the father goes to see the president of the World Bank

Father: I have a young man to recommend as a vice-president.
President: But I already have more vice-presidents than I need!
Father: But this young man is Bill Gates’s son-in-law.
President: Ah, in that case… Ok.


And that my friends is how Greeks do business...

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΛΥΚΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ 1918-1922

ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΛΥΚΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ 1918-1922

Συγγραφέας Άρης Κυριαζής

Το θέμα του βιβλίου και του αρχείου

Κατά τους Βαλκανικούς και τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη, Αν. Θράκη, Πόντο, Δυτική Μικρά Ασία, Μικρασιατικά παράλια της Μ. Ασίας και Καππαδοκία εκ μέρους των Τούρκων πραγματοποιήθηκαν διωγμοί εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού με σκοπό να αλλοιωθεί η εθνολογική ισορροπία των πληθυσμών. Όταν έχασε η Τουρκία τον ο Παγκόσμιο Πόλεμο και υπογράφηκε η ανακωχή του Μούδρου, ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη η Πατριαρχική Κεντρική Επιτροπή Υπέρ Των Μετατοπισθέντων Ελληνικών Πληθυσμών (1918). Η οποία βοήθησε όλους τους εξορισμένους στο εσωτερικό της Τουρκίας να παλιννοστήσουν και αργότερα με την συνεργασία και αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης τους έδωσε δάνεια για να επανεγκατασταθούν. Με αυτό τον τρόπο επανήλθε η Εθνολογική ισορροπία του Ελληνισμού. Χάρη σ' αυτή την προσπάθεια οι Έλληνες με την συνθήκη των Σεβρών πήραν την Αν. Θράκη.

Η αλληλογραφία της Πατριαρχικής Κεν. Επιτ. με της επαρχίες που προαναφέρθηκαν πραγματοποιήθηκε κυρίως με τους γνωστούς ήρωες Μητροπολίτες της εποχής εκείνης, οι οποίοι ως επί το πλείστον προέδρευαν στης υποεπιτροπές που είχαν ιδρυθεί στις περιοχές αυτές.

Στο αρχείο αυτό υπάρχει αρκετό τμήμα των επιστολών αυτών δηλ. της Π.Κ.Επ. και τις απαντήσεις των Μητροπολιτών. Οι οποίοι επειδή συγκρίνουν πάρα πολλές περιοχές και πολλές φορές άγνωστα χωριά και γράφουν πόσο ωραία ήταν η κατάσταση πριν τον διωγμό και πόσο άσκημη είναι τώρα μετά την παλιννόστηση, με σκοπό να εξασφαλίσουν την αρωγή. Έχουμε ολόκληρες περιγραφές που μας πληροφορούν πώς ήταν η κατάσταση των εκκλησιών, των σχολείων, της παιδείας, των μύλων, πιο μοναστήρι μετατράπηκε σε ορφανοτροφείο. Ακόμα παίρνουμε και πληροφορίες και για τον μεταξόσπορο. Η ιστορία βγαίνει μέσα από τα χειρόγραφα έγγραφα τα οποία έχουν τις υπογραφές τους τιτλότυπους και τις σφραγίδες τους… (Όλο αυτό βγαίνει φωτογραφημένο).

ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΑ
Υπάρχουν επίσης ολόκληροι οι φάκελοι 8 ορφανοτροφείων (με πολύ φωτογραφικό υλικό) από την Ανατ. Θράκη, Πόντο, Μικρασιατικά παράλια της Προποντίδας και της Καππαδοκίας που ιδρύθηκαν για τα ορφανά που προέκυψαν από τους διωγμούς και πάλι με της χειρόγραφες αλληλογραφίες των Μητροπολιτών με την Πατριαρχική Κ. Ε. και το Πατριωτικό Ίδρυμα και μεταξύ αυτών τού Μητροπολίτη Ζήλων Ευθυμίου τον οποίο πριν λίγα χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος τον κήρυξε Ιερομάρτυρα (Αντλούνται εκτενέστατες πληροφορίες).

Η μελέτη είναι πρωτότυπη



Ο Άρης Κυριαζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε δημοτικό στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο, λύκειο στο Ζωγράφειο Αρρεναγωγείο, και στην οδοντιατρική σχολή

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα στο email: aris-kyriazis@hotmail.com



Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις:
ΦΑΝΑΡΙΟΝ (Σταμούλη)
Αβέρωφ 2, Ομόνοια
Τηλ. 210 5238305 (6 γραμ.)
Φαξ 210 5238969

Βραδιά Τάσου Λειβαδίτη

Ένα αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από το θάνατο του.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008
Ώρα: 19:30
Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42)
Είσοδος: Ελεύθερη



Για το έργο και τη ζωή του θα μιλήσουν οι ποιητές:
Γιώργος Δουατζής και Γιώργος Μαρκόπουλος

Θα διαβάσουν ποίηση του οι ηθοποιοί:
Κώστας Καστανάς, Τιτίκα Βλαχοπούλου και Βασίλης Βλάχος

Θα γίνει προβολή ταινίας του Σταύρου Στρατηγάκου για τον ποιητή, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.


Οργάνωση - Επιμέλεια: Τιτίκα Βλαχοπούλου

Οδοιπορικό στον κόσμο: ΝΕΠΑΛ

Οι εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν το πρώτο βιβλίο της σειράς ταξιδιωτικής λογοτεχνίας


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΝΕΠΑΛ


Ταξιδιώτης του κόσμου εδώ και δεκαετίες, ο Γιώργος Καράμπελας μας καλεί να συνταξιδέψουμε μαζί του στις μακρινές χώρες του πλανήτη. Η σειρά «Οδοιπορικό στον Κόσμο» ξεκινά με πρώτο σταθμό το Νεπάλ. Η ματιά του Γιώργου Καράμπελα αποτυπώνεται σε μια σειρά ταξιδιωτικών οδηγών τελείως διαφορετικών από άλλους!


«Κάθε μέρα στην Ανατολή είναι μια καινούργια ερωμένη· τη γνωρίζεις με το πρώτο φως της αυγής και τη χάνεις το βράδυ σαν πέσεις σε βαθύ ύπνο.

Είναι ανόητο να λυπηθείς, αφού ξέρεις πως το πρωί θα σ’ έχει μια άλλη στην αγκαλιά της.

Κι αυτή η άλλη είναι πάντα διαφορετική. Δεν έχει λοιπόν νόημα να πει κανείς τι αξίζει περισσότερο σ’ αυτή την πόλη, αφού τα πάντα έχουν ενδιαφέρον: οι μικροκαμωμένες Νεπαλέζες οδοκαθαρίστριες που σκουπίζουν με σαρωματίνες τους δρόμους με τα μωρά στην πλάτη για να περάσει ο βασιλιάς Μπιρίντρα, οι θεϊκές ψαλμωδίες μέσα στα βουδιστικά κέντρα, οι καπνοί που σηκώνονται στον ουρανό από τις ανθρώπινες σάρκες στους τόπους καύσης των νεκρών, οι υπαίθριοι οδοντογιατροί με τα καρούλια και τις αποκρουστικές τανάλιες τους, τ’ απλωμένα πολύχρωμα νήματα στις όχθες του ποταμού Βισνουμάτι πλάι σε σκουπιδότοπους όπου βόσκουν αδέσποτα γουρούνια και παιδιά με κουρελιασμένα ρούχα ψάχνουν να βρουν θαμμένες ελπίδες. Κάθε μέρα στο Νεπάλ είναι κι ένας καινούργιος έρωτας.

Έρωτας για την άγρια φύση, για την απλότητα, για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους».



Στη σειρά ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ θα κυκλοφορήσουν από τον ίδιο συγγραφέα:

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ ΚΑΙ ΤΟΜΠΑΓΚΟ
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
ΝΗΣΙ ΠΑΣΧΑ- ΠΑΤΑΓΩΝΙΑ
ΓΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ-ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
ΚΑΥΚΑΣΟΣ
ΙΡΑΚ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

«Ιουλιανός ο Παραβάτης», του Νίκου Καζαντζάκη

«Ιουλιανός ο Παραβάτης», του Νίκου Καζαντζάκη

σε σκηνοθεσία Νικήτα Τσακίρογλου

στο Βασιλικό Θέατρο από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2008


To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης για την γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, και την 96η επέτειο της απελευθέρωση της πόλης, ανεβάζει την επιτυχημένη περσινή του παραγωγή «Ιουλιανός ο Παραβάτης» του Νίκου Καζαντζάκη, για τα 50 χρόνια από το θάνατό του, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. Νικήτα Τσακίρογλου. Πρόκειται για ένα έργο «αιρετικό», προκλητικό, βαθιά θρησκευόμενο και ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Βασιλικό Θέατρο από τις 24 Οκτωβρίου και για τρεις εβδομάδες, ενώ την παράσταση της Δευτέρας, 27 Οκτωβρίου, έχει προσκληθεί να παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης.



Λίγα λόγια για το έργο:

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός (331-363 μ.Χ.), στη σύντομη παραμονή του στο θρόνο της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας, βαθύτατα επηρεασμένος από την ελληνική παιδεία, συνέδεσε τ’ όνομά του με την προσπάθεια επιστροφής του βασιλείου στην Εθνική θρησκεία. Χαρακτηρίστηκε από την εκκλησία πολέμιος του χριστιανισμού και στιγματίστηκε με το προσωνύμιο, «Παραβάτης», αν και ορισμένοι θεωρούν ότι εκείνο, που στην πραγματικότητα επιχειρούσε ήταν μια συμφιλίωση του Ελληνικού πνεύματος με την χριστιανική πίστη.
Καθώς ο αρχαίος κόσμος βάδιζε προς το τέρμα του και με φόντο μια εποχή που παραδίδει ανεπιστρεπτί την πρωτοκαθεδρία στην χριστιανική θρησκεία, το έργο μας μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της εκστρατείας του Ιουλιανού κατά των Περσών το 363 μ.Χ.
Σ’ ένα τοπίο ερήμου, στην έξαψη της μάχης, ο Ιουλιανός, εκτός από τους Πέρσες, έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα ασφυκτικό πλέγμα συνωμοσίας των φανατικών χριστιανών του στρατοπέδου του και την επιτακτική αναγκαιότητα της φυσικής του εξόντωσης.



Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία - Νικήτας Τσακίρογλου
Σκηνικά - Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Κοστούμια - Λαλούλα Χρυσικοπούλου, Ελένη Δουνδουλάκη
Βοηθοί σκηνοθέτες - Γιάννης Παρασκευόπουλος, Κορίνα Χαρίτου
Φωτισμοί - Στράτος Κουτράκης
Βίντεο - Γιάννης Πειραλής
Οργάνωση παραγωγής - Ηλίας Κοτόπουλος

Παίζουν:
Εύη Σαρμή, Μαρίζα Τσάρη, Αστέρης Πελτέκης, Χρήστος Παπαστεργίου, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Θανάσης Κεραμίδας, Χρήστος Σουγάρης, Διονύσης Μπουλάς, Δήμος Κουτρούλης, Στράτος Τρίπκος, Γιώργος Κώτσος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Τάσος Πανταζής, Ευθύμιος Παππάς, Γιάννης Ιτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιώργος Ντουμούζης, Γιώργος Καύκας, Στέργιος Τζαφέρης, Στέλιος Ανδρονίκου, Κίμωνας Κουρής, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Αργύρης Σαζακλής, Μιχάλης Σιώνας και Τάκης Στάγκος.


Παραστάσεις:
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ.
Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ.
Κυριακή 7 μ.μ.

Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία-Θεωρεία: 22€
Εξώστης: 15€
Φοιτητικό (πλατεία): 15€
Φοιτητικό(εξώστης): 12€

Τηλέφωνα ταμείων:
2310 288000

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Κυριακή
9.30 π.μ.-9.30 μ.μ.

Βασιλικό Θέατρο
Πλατεία Λευκού Πύργου

«Απολαύστε με στυλ… τη Νέα Υόρκη»

Το νέο βιβλίο της σειράς ταξιδιωτικών οδηγών «Απολαύστε με Στυλ …»

τη Νέα Υόρκη


Ο τέλειος οδηγός για τον απαιτητικό ταξιδιώτη. Απολαύστε ύπνο στα ωραιότερα ξενοδοχεία, φαγητό στα καλύτερα εστιατόρια, ποτό στα πιο προχωρημένα μπαρ. Χαρείτε τη διασκέδαση, τα ψώνια και τη δράση που μπορεί να σας προσφέρει η πόλη, με τον αέρα του πραγματικού γνώστη. Όλα τα μέρη που σας παρουσιάζουμε προτείνονται κατόπιν προσεκτικής έρευνας, ενώ έχουν φωτογραφηθεί ειδικά για τον οδηγό.

Ανανεώνουμε τακτικά τις πληροφορίες μας στο www.hg2.com για να είστε απόλυτα σίγουροι για κάθε σας κίνηση.

Πρωτότυπος Τίτλος: A Hedonist's Guide to New York (Hg2 New York)
Συγγραφέας: Andrew Stone
Μετάφραση: Βασιλική Φωτεινού
Έκδοση: Οξύ, 2008

Το ημερολόγιο μιας καταστροφής

Οι εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Η Βρετανική βοήθεια στην Ελλάδα, 1940 – 1941
του Robin Higham

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008
Ώρα 18:00
Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολεμικού Μουσείου (Βας. Σοφίας & Ριζάρη 2)



Θα μιλήσουν:

Ο κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ
(Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παν/μιου Αθηνών)

Ο Αντιστράτηγος ε.α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΟΜΒΑΣ
(Επίτιμος Διοικητής Γ. Ε. Στρατού)

Ο Αντιστράτηγος ε.α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
(Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού)


Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ
Τηλ. 210 3815433

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

4ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης

Οι «Αργοναύτες» Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Πολιτισμό διοργανώνουν τριήμερες εκδηλώσεις από 14 έως 16 Νοεμβρίου 2008 στην αίθουσα «Μακεδονία» του ξενοδοχείου «Φιλίππειον» στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του,

4ου Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης

με θέμα: «Όλυμπος, το βουνό των Θεών».

Συμμετέχουν, ποιήτριες και ποιητές, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τα ποιήματα (από ένα έως τρία), σχετικά με το θέμα, η φωτογραφία και τα βιογραφικά σημειώματα των συμμετεχόντων ποιητριών και ποιητών θα εκδοθούν σε πολυτελή έκδοση, από τον Εκδοτικό Οίκο «Υδρόγειος».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν μελοποιημένοι στίχοι (τραγούδια), από επιλεγμένους στίχους ποιημάτων των συμμετεχόντων ποιητών. Τα τραγούδια αυτά θα ακουστούν ζωντανά κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, από μουσικούς-συνεργάτες των «Αργοναυτών» και θα γραφούν αργότερα σε μουσικό CD και ορισμένα από αυτά θα γίνουν video-clip και θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση.

Γλώσσα συμμετοχής: Ελληνικά.

Όσοι στείλουν ξενόγλωσσα ποιήματα θα μεταφραστούν στα Ελληνικά. Ποιήτριες και ποιητές θα διαβάσουν στο ακροατήριο ποιήματά τους. Θα προσκληθούν να παρευρεθούν οι πρόξενοι των συμμετεχουσών χωρών, όλες οι τοπικές αρχές, βουλευτές, ευρωβουλευτές και άλλοι επίσημοι. Θα τιμηθούν με Αριστεία Τιμής άνθρωποι του πνεύματος για την συνολική προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό. Ειδική κριτική επιτροπή θα βαθμολογήσει τα ποιήματα και τα καλύτερα θα βραβευτούν. Η εκδήλωση θα καλυφθεί από τα Μ.Μ.Ε και θα δοθούν αντίγραφα video, φωτογραφίες και τιμητικά διπλώματα συμμετοχής από περγαμηνή σε όλους τους συμμετέχοντες. Για την παρακολούθηση του Φεστιβάλ διατίθενται ονομαστικές προσκλήσεις.

Την επόμενη ημέρα 16-11-08 θα ταξιδέψουμε με λεωφορεία στον Όλυμπο όπου θα μας υποδεχτούν και θα μας ξεναγήσουν οι Δημοτικές αρχές και η Πολιτιστική Ομάδα Λιτοχώρου θα χορέψει για μας τοπικούς χορούς. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι συγκεκριμένος θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μέχρι 30 Οκτωβρίου 2008.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:
1) Με επιστολή, «Αργοναύτες» Αριστοτέλους 34, Τ.Κ. 546 31, Θεσσαλονίκη.
2) Τηλεφωνικά: 2310 254580
3) Με Fax: 2310 254576
4) Με e-mail: info@argonautes.gr, info@idrogios.gr, info@logotechnes.gr
και από τα site’s: www.idrogios.gr & www.argonautes.gr & www.logotechnes.gr

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

«Τα καημένα χωριά. Μνήμες της καταστροφής των δυτικών χωριών Ιεράπετρας το 1943»

Εκδόθηκε το βιβλίο «Τα καημένα χωριά. Μνήμες της καταστροφής των δυτικών χωριών Ιεράπετρας το 1943».

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έκδοση του δίγλωσσου βιβλίου «Τα Καημένα Χωριά. Μνήμες της καταστροφής των δυτικών χωριών της Ιεράπετρας το 1943» του Στέφανου Γεροντή.



Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα του σχεδίου www.holocaust-lasithi.eu (ενότητα «ΒΙΒΛΙΟ»), όπου ο επισκέπτης συμπληρώνει σχετική αίτηση και του αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή.



«…Διεπιστώθη μετ' ασφαλείας ότι οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής όχι μόνον εγνώριζον την ύπαρξιν των συμμοριών, αλλά και παρείχον εις αυτάς τρόφιμα, καταφύγιον και εν γένει πάσαν υποστήριξιν. Εναντίον του τμήματος τούτου της νήσου ελήφθησαν αυστηρότατα μέτρα και αριθμός τις κοινοτήτων έπαυσε να υπάρχη…»

Το παραπάνω απόσπασμα της ανακοίνωσης του διοικητή του φρουρίου Κρήτης Bruno Braüer στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, δίνει το περίγραμμα της φρίκης που εξαπέλυσε η ναζιστική μηχανή στα χωριά της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας με 400 εκτελεσθέντες (από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου). Η «παύση ύπαρξης» στιγμάτισε γενιές επιζήσαντων και απογόνων: εκτελέσεις, εκκένωση και κάψιμο χωριών, εξόριστοι στο ίδιο τους τον τόπο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει είκοσι αφηγήσεις επιζήσαντων της καταστροφής από τα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, τα «καημένα» όπως τα λένε: η κατοχή, η αντίσταση, ο αιφνιδιασμός τους και οι εκτελέσεις, η εξορία, η μάχη της επιβίωσης, οι ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής και η ζωή μετά αποτελούν μερικές απ’ τις θεματικές των αφηγητών. Μπορεί κανείς να αναζητήσει πώς εκλαμβάνουν την καταστροφή απ’ την οποία επέζησαν, πώς εκλογικεύουν την παράνοιά της, πού επιρρίπτουν ευθύνες γι’ αυτήν και γιατί, πού διαφοροποιείται η ατομική απ’ τη συλλογική μνήμη καθώς και την επίσημη (ή ακόμη και θεσμοθετημένη) ιστορία, πώς αντιμετωπίζουν τους απογόνους των εκτελεστών τους, κ.ά.



κα Χρυσάνθη Κασοκεράκη Αλεξομανωλάκη (σ. 196-7)

«…Ο πατέρας μου ήτανε τελευταίος. 39 χρονών, σκέψου ήντα παλικάρι ήτανε. Παραπέρα, στην ρεματιά μέσα, ήτανε μια κοπέλα από πάνω από το σπίτι και μου το λέει ακόμα ότι «Ήμουνα ανάδυα και δεν μπορώ να σου περιγράψω Χρυσάνθη τι έγινε. Ο πατέρας σου ήτανε τελευταίος. Σκοτώσανε εκεί έξι άτομα εδώ από κάτω σειρά σειρά». Εμείς τώρα μες στα σπίτια! Επέρναγε ένας Γερμανός και μου έλεγε «Πού κύριος; Πού κύριος;». Λέω «Αλβάνια καπούτ» τους ήλεγα εγώ. Είχα τα παιδιά μέσα στο σπίτι και κοιμότανε. Ήτανε πρωί βέβαια και έκανε αυτός έτσι το ταχυβόλο: «Πού κύριος;». «Αλβάνια...» λέω «...καπούτ». Και μετά, μου λέει αυτή η κοπέλα που ήτανε από πάνω και ήβλεπε, ότι ο πατέρας μου τους είπε ότι «Παιδιά, εγώ δεν ήκαμα τίποτα, γιατί να με σκοτώσετε;». Στέκανε τώρα αυτοί. Και επειδή τους είπε «Γιατί θα με σκοτώσετε;» του παίξανε έτσι μια και του πήρανε τα δάκτυλα όλα. Όλα, κρεμούσανε έτσι. Αφού τον χτυπήσανε βγάνουν μια ξιφολόγχη και τον σχίσανε από ‘δω και πάει κάτω: από τον λαιμό. Δεν ξέρω, δεν είχανε, δεν ξέρω. Αυτό τον θάνατον τον σκληρό δεν μπορώ να τον εχωνέψω. Αν ήτανε σφαίρα να κοιτάζεις αλλού, δεν την εβλέπεις. Να σου βάλουνε την ξιφολόγχη… Τα εντόσθια εφαινότανε, τα εντόσθια… Απού ήτανε τέτοιος καλός άνθρωπος και δούλος, να ‘βλεπες... Αυτά τα φρικιαστικά δεν μπορώ να τα πω, δεν μπορώ να τα πω. 39 χρονών παλικάρι με πέντε παιδιά.

Πάει δα η μάνα μου …και λέει να τον πάω στο σπίτι να πλύνω τα αίματα. Της λέω «Βρε μάνα, δεν μπορείς να τον πας». Μου λέει «Θα τον πάω να πλύνω τα αίματα». Που να κοιτάζει τώρα αυτή ότι ήρθανε να κάβουνε. Εγώ έφυγα γιατί είχα τα παιδιά μέσα και έφυγα για το σπίτι. Και η μαμά μου τώρα, δεν ξέρω ποια γυναίκα βρήκε, τον παίρνει και τον βάζει στο σπίτι μέσα να τον πλύνει λέει. Εν τω μεταξύ, φτάνει το τάγμα θανάτου που ‘θελε να καίνε τα σπίτια και τσι λέει «Παρτί χάουζ», να φύγετε λέει από ‘δω, «Παρτί χάουζ». Θυμάμαι που και που λέξη. Τέλος πάντων, λέει ο αδερφός μου «Μαμά θα μας εσκοτώσουνε όλους. Πάμε μαμά, πάμε! πάμε!» φώναζε το παιδί. Ήτανε εφτά χρονών και οχτώ η αδερφή μου. Εφωνάζανε. Και το άλλο ήτανε ενάμισι χρονών. Και φεύγει η μάνα μου. Μόλις ήφυγε, ρίξανε μία σκόνη και κάψανε το σπίτι και κάψανε τον πατέρα μου εκιά μέσα. Τον εκάψανε μέσα…»



Πληροφορίες:
Ν.Α. Λασιθίου,
Δ/νση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού,
Στέφανος Γεροντής,
Τηλ. 28413-40421

Ευρωβουλευτής ζητά την απλοποίηση της Ελληνικής γραφής

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως “τροφή για σκέψη” τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.

2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.

3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής:
'αι'---> 'ε',
'ει'--->'ι',
'οι--->ι',
'υι'--->ι',
'αυ'--->'αβ',
'ευ'--->'εβ'

4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.

5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.


Προωθήστε το email αυτό για την ενημέρωση του κόσμου για τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας!


Υ.Γ.
ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ: Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε
1. τη γλώσσα,
2. τη θρησκεία,
3. τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα,
ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ.


Θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής:
Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει το beaucoup - bocou, ή το couteau - couto.
Ας τολμήσει να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought - thot, αντί wrought - rot, ή σε ένα Γερμανό να γράψει αντί Gemutsbeschaffenheit - Gemutsbesafenheit , ή αντί Erbschleicher - Erbsleiher και θα δούμε τι θα γίνει!!!

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Walll Street

Μια φορά και έναν καιρό σ’ ένα χωριό, ένας άντρας, ο Χάρης ανακοίνωσε στους χωρικούς ότι θα αγόραζε μαϊμούδες προς 10 δολάρια τη μία. Ξέροντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες γύρω στο δάσος πήγαν και τις έπιασαν. Ο Χάρης αγόρασε χιλιάδες προς 10 δολάρια τη μία όπως είπε. Το εμπόρευμα όμως λιγόστευε και οι χωρικοί σταμάτησαν να κυνηγάνε μαϊμούδες.

Ο Χάρης ξαναανακοινώνει ότι θα αγόραζε μαϊμούδες για 20 δολάρια τη μία. Οι χωρικοί έτρεξαν και έπιασαν και άλλες μαϊμούδες. Σύντομα όμως οι μαϊμούδες λιγόστεψαν κι άλλο, και οι χωρικοί επέστρεψαν στα κτήματά τους.

Ο Χάρης ανακοινώνει πάλι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες θα αγόραζε τη μία προς 25 δολάρια. Οι χωρικοί πιάνουν και τις λίγες που έμειναν.

Ο Χάρης τούς λέει καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστες μαϊμούδες γι’ αυτό και εγώ θα σας δώσω 50 δολάρια τη μία. Αλλά επειδή πρέπει να φύγω για την πόλη για δουλειές θα αναλάβει την αγοροπωλησία ο βοηθός μου.

Ο βοηθός φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει. Κοιτάξτε τι έκανε ο Χάρης. Γέμισε ένα στάβλο γεμάτο με μαϊμούδες, θα σας τις πουλήσω εγώ για 35 δολάρια τη μία και όταν γυρίσει ο Χάρης τού τις πουλάτε εσείς για 50 δολάρια τη μία.

Οι χωρικοί στριμώχτηκαν μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες τις μαϊμούδες.

Δεν ξαναείδαν ούτε τον βοηθό ούτε τον Χάρη.


Καλώς ήρθατε στη Wall Street.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΚΟΥΛΛΗΣ - «ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ»

Πρώτη δισκογραφική δουλειά του λαϊκού τραγουδιστή Αργύρη Σκουλλή. Ο Ροδίτης Καλλιτέχνης μας συστήνεται μέσα από ένα δίσκο όπου συνυπάρχουν η κλασσική και συνάμα η φρέσκια λαϊκή ατμόσφαιρα.

Τον λαϊκό τραγουδιστή πρέπει να τον χαρακτηρίζουν το ήθος και η αγωγή των παλιών συναδέλφων του. Έτσι και ο Αργύρης Σκουλλής στην «Ατέλειωτη Διαδρομή», συνεργάζεται με νέους αλλά ταλαντούχους δημιουργούς και αυτό φαίνεται και στα 11 τραγούδια του CD.

Ρυθμοί λαϊκοί, λόγια μετρημένα και όλα αυτά με σύγχρονο άκουσμα και σημερινή ζωντάνια.

«Η ατέλειωτη διαδρομή» είναι ένας δίσκος που δεν στοχεύει στο «σουξέ». Ελπίζει όμως ότι θα βρει το δρόμο της προσθέτοντας «κάτι» στην υπόθεση ειλικρινές και αξιοπρεπές «Ελληνικό λαϊκό τραγούδι».

«INDIGO, Το Χρώμα του Θανάτου», του Graham Joyce

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει ένα χρώμα που το λένε Ίντιγκο, μέχρι να τους ζητήσεις να στο δείξουν. Κάποτε πίστευα κι εγώ ότι υπάρχει».

Όταν καλείται να πάει στη Ρώμη ως εκτελεστής της διαθήκης του αποξενωμένου πατέρα του, ο Τζακ Τσέιμπερς, αρχίζει να μαθαίνει για τη μαγνητική προσωπικότητα του άντρα που τον είχε εγκαταλείψει σε ηλικία μόλις πέντε ετών και είχε αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση ενός ανύπαρκτου χρώματος.

Η εξερεύνηση της ζωής του πατέρα του φέρνει στο προσκήνιο πολλά ερωτήματα. Ποιο ρόλο παίζει η ετεροθαλής αδερφή του, η όμορφη και αινιγματική Λουίζ;

Ποιο ήταν το μυστικό του εκκεντρικού τρόπου ζωής του πατέρα του; Γιατί είχε καταστρέψει τόσες πολλές ζωές; Τι περιγράφει το μυστηριώδες χειρόγραφο που άφησε πίσω του;

Καθώς ο Τζακ ακολουθεί τα ίχνη του πατέρα του και ερευνά τη σχέση του με μια παράξενη αποκρυφιστική οργάνωση, μαγνητίζεται από ένα νέο αλλά συνάμα τρομακτικό κόσμο, όπου η αλήθεια είναι εντελώς απρόσμενη…

Χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα ότι θα χρειαστεί να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή για να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει, ο Τζακ θα παλέψει με δυνάμεις που δε μπορεί να ελέγξει: τη λαγνεία, την κακοβουλία και το πάθος για δύναμη. Και θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του για να μείνει ζωντανός.

Ο Graham Joyce, ο μοναδικός συγγραφέας που έχει κερδίσει τέσσερις φορές, το Βρετανικό Βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού για τα μυθιστορήματά του, επιστρέφει με ένα υπερφυσικό θρίλερ που θα σας κρατήσει ξάγρυπνους.

Μετάφραση: Φραντζέσκα Ξαγοράρη

Το βιβλίο έχει λάβει το Βρετανικό Βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού 2000, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

«ΑΡΙΣΤΟ!FUNΗΣ, ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ», σε σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή

Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»
Από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου του 2008

Tο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μια κεφάτη, διαφορετική προσέγγιση της αριστοφανικής κωμωδίας, με σύγχρονη θεατρική γλώσσα και ανατρεπτικό χιούμορ.
Πρόκειται για ένα «διάλογο» με τον Αριστοφάνη, ένα ταξίδι στην αναζήτηση της ουτοπίας, της ειρήνης και τελικά της πατρίδας στον κόσμο της αριστοφανικής κωμωδίας με κεντρικό ήρωα τον ευφυή, αφελή, υπερφίαλο αλλά και ευαίσθητο Δικαιόπολη των «Αχαρναίων», ο οποίος περιπλανιέται ως άλλος Οδυσσέας έτοιμος ν’ αναμετρηθεί με ανθρώπους, πουλιά, βατράχους, θεούς και δαίμονες ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαράς και πανηγυριού, οι ήρωες από έξι διαφορετικά έργα του Αριστοφάνη συναντιούνται και ταξιδεύουν ως το σήμερα σ’ ένα διαρκές ταξίδι μεταμορφώσεων, όπου οι αριστοφανικές φιγούρες ισορροπούν ανάμεσα στο σουρεαλισμό, στο γκροτέσκο και την απελπιστικά ρεαλιστική πραγματικότητα.

Έτσι λοιπόν, ο Δικαιόπολης (Αχαρνείς), ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης της Ειρήνης. Απογοητευμένος από τις εξελίξεις στη Βουλή και κυνηγημένος, ανεβαίνει στον ουρανό για να ζητήσει από τους θεούς να του αποκαλύψουν, που βρίσκεται η Ειρήνη (Ειρήνη). Στο δρόμο συναντά τα πουλιά και ιδρύει την πολιτεία τους (Όρνιθες), αντιμετωπίζει τους νόμους των γυναικών (Εκκλησιάζουσες), βρίσκεται στον κάτω κόσμο (Βάτραχοι), παρασύρεται από το τέρας - Μυρρίνη (Λυσιστράτη) και προσπαθεί να φέρει την Ειρήνη πίσω στη γη για να σώσει την πατρίδα του…, που άραγε θέλει να σωθεί;
Πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο κείμενο, φτιαγμένο από αποσπάσματα γνωστών, αριστοφανικών κωμωδιών, που δοκιμάζει να συνθέσει ένα σύγχρονο μύθο αναζήτησης της ιδεατής κοινωνίας , που μοιάζει να σκοντάφτει πάντα στους αδύνατους στόχους της…
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μαρώνειας - «Διονύσου λόγος», στις 12 Ιουλίου 2008 στο θέατρο - λατομείο της Μαρώνειας.



Συντελεστές:

Μετάφραση - Κ.Χ.Μύρης
Σκηνοθεσία - Νίκος Διαμαντής
Δραματουργική επεξεργασία - Αμαλία Κοντογιάννη, Στέλλα Παπαδημητρίου
Σκηνικά-Κουστούμια - Σάκης Κολαλάς
Μουσική - Κώστας Βόμβολος
Κίνηση - Κωνσταντίνα Καστέλου
Βοηθός Σκηνοθέτη - Λητώ Τριανταφυλλίδη
Βοηθός Σκηνογράφου - Ναταλία Λαγγίδου
Οργάνωση παραγωγής - Ροδή Στεφανίδου



Παίζουν:

Φούλης Μπουντούρογλου, Δημήτρης Κολοβός, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Νίκος Καπέλιος, Αργυρώ Ανανιάδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Κωνσταντίνα Καστέλου, Νίκος Μαγδαληνός, Θηρεσία Μανωλούδη, Γιάννης Σαμσιάρης, Μάμιλη Μπαλακλή, Ευτυχία Φράγκου, Γρηγόρης Ποιμενίδης.



Παραστάσεις:

Τετάρτη & Σάββατο: 6 μ.μ. & 9 μ.μ.
Πέμπτη & Παρασκευή: 9 μ.μ.
Κυριακή: 7 μ.μ.



Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία-Θεωρεία,22€
Εξώστης,15€
Φοιτητικό(πλατεία),15€



Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Τηλέφωνα ταμείων: 2310 288000, από τις 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.

Μονή Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 25-27 Σταυρούπολη

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Μία πραγματικά όμορφη ιστορία…

Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

Ο ένας άνδρας αφηνόταν να σηκωθεί όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα για να κατέβουνε υγρά από τα πνευμόνια του. Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου. Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.

Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες αδιάκοπα. Μιλούσαν για τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στο στρατό, πού πήγαν διακοπές. Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας δίπλα στο παράθυρο μπορούσε να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον «συγκάτοικό» του όλα όσα μπορούσε να δει έξω από το παράθυρο. Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους μίας ώρας όπου μπορούσε να ανοιχτεί και να ζωογονηθεί ο δικός του κόσμος από όλη τη δραστηριότητα και χρώμα από τον κόσμο εκεί έξω.

Το παράθυρο έβλεπε ένα πάρκο με μια όμορφη λιμνούλα. Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα καραβάκια τους. Ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα σε κάθε χρώματος λουλούδια και μια ωραία θέα του ορίζοντα της πόλης μπορούσε να ειδωθεί στο βάθος. Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλο αυτό με θεσπέσια λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν αυτό το γραφικό σκηνικό. Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε μία παρέλαση που περνούσε. Αν και ο άλλος άνδρας δεν μπορούσε να ακούσει τη φιλαρμονική - μπορούσε να τη δει στο μάτι του μυαλού του καθώς ο κύριος δίπλα στο παράθυρο το απεικόνιζε με παραστατικές λέξεις.

Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν.

Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε να τους φέρει νερά για το μπάνιο τους μόνο για να δει το άψυχο σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του. Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν το νεκρό σώμα. Όταν θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και εφ' όσον σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.

Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα να δει για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο.
Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι.

Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο.

Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι θα μπορούσε να ανάγκασε το συχωρεμένο συγκάτοικό του ο οποίος περιέγραφε τόσο έξοχα πράγματα έξω από το παράθυρο. Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο. Πρόσθεσε, «Ίσως ήθελε απλά να σου δώσει θάρρος.»



Επίλογος:

Υπάρχει πελώρια ευτυχία στο να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, παρά τη δική σου κατάσταση. Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, αλλά η ευτυχία, όταν μοιράζεται, διπλασιάζεται. Αν θες να νιώθεις πλούσιος, απλά μέτρα όλα τα πράγματα που έχεις τα οποία δεν αγοράζονται με χρήματα.

To λεξικό της κουράδας

Κουράδα «φάντασμα»:
Ξέρεις ότι υπάρχει κουράδα. Ίχνη της θα βρεις στο χαρτί υγείας και τίποτα στη λεκάνη.

Κουράδα «κομάντο»:
Γλιστράει τόσο ομαλά και καθαρά που δεν τη νιώθεις. Κανένα ίχνος στο χαρτί, πρέπει να κοιτάξεις στη λεκάνη για να σιγουρευτείς ότι βγήκε.

Κουράδα «βδέλλα»:
Μοιάζει πολύ με τη ζεστή πίσσα. Σκουπίζεις τον πισινό σου 12 φορές και ακόμα δεν έχει καθαρίσει. Στο τέλος αναγκάζεσαι να βάλεις κωλόχαρτο στο εσώρουχό σου για να μη λερωθείς. Αυτό το είδος κουράδας αφήνει λεκέδες στη λεκάνη ακόμα και μετά από δυο φορές καζανάκι.

Κουράδα «δεύτερη ευκαιρία»:
Έχεις χέσει, έχεις σκουπιστεί και είσαι έτοιμος να σηκωθείς όταν αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά... έχεις κι άλλο!

Κουράδα «εγκεφαλικό»:
Αυτό το είδος σκότωσε τον Έλβις. Δεν βγαίνει μέχρι να ιδρώσεις ολόκληρος, να τρέμεις και να κοκκινίσεις από το σφίξιμο. Προσοχή, προκαλεί εγκεφαλικό!

Κουράδα «Gilly Diet»:
Χέζεις τόσο πολύ που χάνεις 5 κιλά.

Κουράδα «άμεσης» δράσης ή αλλιώς γνωστή σαν η κουράδα «αβγό»:
Σε 10 δευτερόλεπτα πρέπει να έχεις κάτσει στη λεκάνη, γιατί αυτή η κουράδα βγαίνει κατευθείαν. Τις περισσότερες φορές έχει βγει το κεφάλι της απ’ έξω πριν καλά καλά κατεβάσεις το παντελόνι σου. Έτσι νιώθεις ένα αβγό ανάμεσα στα πόδια σου.

Κουράδα «King Kong»:
Αυτή η κουράδα είναι τόσο μεγάλη που είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να πέσει αν δεν τη κόψεις σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό το είδος συνήθως συμβαίνει όταν είσαι σε σπίτι άλλου.

Κουράδα «Big Splash»:
Αυτή η κουράδα χτυπάει το νερό πλαγίως και κάνει ένα μεγάλο SPLASH που βρέχονται τα κωλομέρια σου!

Κουράδα «Λόγια του αέρα»:
Κάθεσαι επί ώρες και κλάνεις, αλλά σκατό γιοκ!

Κουράδα «τσιμέντο» ή αλλιώς «Oh my God!»:
Εύχεσαι να είχες πάρεις αναισθητικό πριν βγάλεις αυτή την κουράδα!

Κουράδα «χέλι»:
Αυτή η κουράδα είναι μαλακιά, με διάμετρο όσο ο αντίχειρας και είναι πάνω από 50cm.

Κουράδα «φελλός»:
Ακόμα και μετά το τρίτο καζανάκι, ακόμα επιπλέει ατάραχο. ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Επίσης συμβαίνει όταν είσαι σε σπίτι φίλων.

Κουράδα «ο καυτερός Μεξικάνος»:
Ξέρεις ότι θα ξαναφάς όταν ο κώλος σου σταματάει να σε καίει.

Κουράδα του μπεκρή:
Φαινόμενο που παρατηρείται μια μέρα μετά από βραδιά μπύρας. Σε νορμάλ φάση, οι κουράδες σας δεν μυρίζουν πολύ, αλλά αυτή είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΒΡΩΜΕΡΗ! Και συνήθως είναι κάποιος απ’ έξω που περιμένει να μπει στο μπάνιο. Αυτό το είδος επίσης συναντάται όταν είστε σε ξένο σπίτι.

Κουράδα «η τρομαγμένη χελώνα» ή κουράδα στρουθοκάμηλος:
Η συγκεκριμένη κουράδα απλά ξεμυτίζει λίγο και μετά ξαναμπαίνει γρήγορα μέσα!

Κουράδα «Bungee jumping»:
Αυτή η κουράδα θα κρεμαστεί όλη από τον κώλο σας μέχρι να πέσει στο νερό.

Κουράδα «το δαχτυλίδι της φωτιάς»:
Το συναντούμε όταν έχεις φάει πραγματικά πικάντικο φαγητό και νιώθεις τον κώλο σου σαν αναπτήρα, έτοιμο να κάψει τα πάντα στην τουαλέτα.

Κουράδα του σακάτη:
Είναι το είδος της κουράδας που σε καθιστά ανάπηρο, όταν μετά από μιας ώρας χέσιμο τα πόδια σου έχουν μουδιάσει από τη μέση και κάτω.

Κουράδα «τώωωωρα βρήκε;»:
Είναι η κουράδα που σε πετυχαίνει όταν είσαι κολλημένος στην κίνηση μέσα στο αμάξι σου.

Κουράδα «μαλλιοτράβηγμα»:
Είναι το είδος της κουράδας που τραβάει τις τρίχες του κώλου καθώς βγαίνει.

Κουράδα «παλίρροια»:
Ονομάζεται η τεράστια κουράδα που βγάζεις και όταν πατάς το καζανάκι βλέπεις το νερό να ανεβαίνει με μανία μέχρι να γεμίσει όλη λεκάνη.

Τοξική κουράδα:
Είναι το είδος της κουράδας που σε κάνει να λιποθυμήσεις και να πέσεις από την λεκάνη και στη συνέχεια να ξυπνήσεις σε καραντίνα!

Κουράδα «Χειροβομβίδα»:
Είναι το είδος της κουράδας που βγαίνει σε χιλιάδες κομμάτια το δευτερόλεπτο με εκρήξεις σκατών που γεμίζουν όλη τη λεκάνη.

Κουράδα «9 μποφόρ»:
Όταν κάθεσαι και κλάνεις για πολλή ώρα και δυνατά που δεν χρειάζεσαι πια χέσιμο.

Κουράδα «ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ!»:
Χέζεις τόσο πολύ που σκουπίζεσαι μανιωδώς και τελικά μένεις χωρίς χαρτί, φωνάζοντας «ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ!».

Κουράδα «χωρίς τέλος»:
Είναι το σκατό που συνεχίζει να βγαίνει σαν μπιζέλι και όταν ξεκινάς να σκουπίζεσαι το στομάχι σου γουργουρίζει και ΞΑΝΑΧΕΖΕΣΑΙ! Η διαφορά με την κουράδα δεύτερης ευκαιρίας είναι ότι αναφέρεται σε 3-4 συνεχόμενες φορές!

Κουράδα «Αγγούρι»:
Είναι το είδος της κουράδας που νιώθεις σαν να κάθισες σε ποδήλατο χωρίς σέλα. Συνήθως αυτή η αίσθηση κρατάει για ώρες.

Κουράδα «Η νύφη και τα παρανυφάκια»:
Είναι η οικογένεια κουράδων που στην αρχή βγαίνει το μεγαλύτερο σκατό (νύφη) και στη συνέχεια τα μικρότερα (παρανυφάκια).

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2008: Οι νικητές

Ειδικό Βραβείο Σύνθεσης: Φανταστικό Ταγκό του Αλέξανδρου Γούδα
Ειδικό Βραβείο Στίχου: Ναπάλ που τραγούδησε ο Πάνος Γουργιώτης
Ειδικό Βραβείο για την Καλύτερη Ερμηνεία: Επιζήσας που τραγούδησε ο Λάμπρος Φιλίππου

Και οι νικητές του τραγουδιού σύμφωνα με την ψηφοφορία του κοινού και της επιτροπής είναι οι:


1. Φανταστικό Ταγκό - Αλέξανδρος Γούδας
2. Aν χρειαστεί - 18 Παρά Τέταρτο
3. Χίλια Χρόνια - Βαγγέλης Καψάλης


Και το σίγουρο είναι ότι με Φεστιβάλ σαν κι αυτό νικητής είναι η Μουσική :)

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Φεστιβάλ Τραγουδιού θεσσαλονίκης Ημιτελικός 2008

Χτες το βράδυ έγινε ο ημιτελικός του φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2008. Ο Γιάννης Ζουγανέλης ήταν πραγματικά άψογος στην παρουσίαση. Ο Γιάννης Κότσιρας και η Ραλλία Χρηστίδου ήταν απλά καταπληκτικοί και η αποκορύφωση της βραδιάς ήταν ο Μίμης Πλέσσας.

Από τα 16 τραγούδια που συμμετείχαν, τα 10 προκρίθηκαν στον τελικό που θα γίνει το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008 και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΤ. Ο καλεσμένος του τελικού είναι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και μαζί του θα είναι ο - έτερος Τερμίτης - Αντώνης Μιτζέλος, ο Βασίλης Καζούλης, ο Μπάμπης Στόκας, ο Δημήτρης Σταρόβας-νηστικό αρκούδί, τα Κίτρινα Ποδήλατα.

Tα Τραγούδια που προκρίθηκαν στον τελικό είναι:

Αλήθεια
Ο Επιζήσας
Ξέρω Να Χορεύω
Φανταστικό Ταγκό
Ο Χρόνος - αούα
Ιστός
Αν Χρειαστεί
Τόσα Να Πω
Χίλια Χρόνια
Δεν Σκοτεινιάζει

Πάντως ειλικρινά απορώ με το ότι το τραγούδι Ναπάλ, που τραγούδησε ο Πάνος Γουργιώτης, δεν προκρίθηκε στον τελικό. Όπως και πέρισυ, η μουσική και οι στίχοι του είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για την ελληνική μουσική, αλλά για δεύτερη φορά φέτος δεν προκρίθηκε. Πάντως προσωπικά ανυπομονώ να ακούσω τον αναμενόμενο προσωπικό του δίσκο.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

«Φυσικά σ’ αγαπώ», της Σοφίας Ζαραμπούκα

Εικονογράφηση της ιδίας.

Ένα βιβλίο για τη φύση, το περιβάλλον αλλά και την αγάπη. Πολύ διασκεδαστικό και αρκετά «μυστηριώδες» εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα θέματα της οικολογίας εύκολα, μια και μπλέκονται στις περιπέτειες των δύο ηρώων της ιστορίας. Για όλα θα βρεθεί μια λύση όταν ένας άχαρος, άχρηστος, αχόρταγος και άφιλος θα δοκιμάσει πρώτη φορά ένα φιλί, θα αποκτήσει φίλους.



Η Σοφία Ζαραμπούκα σπούδασε Καλές Τέχνες και Θέατρο στην Ελλάδα και στην Αμερική. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα αλλά τα εξήντα επτά (67) βιβλία της ταξιδεύουν μεταφρασμένα σε πολλές άλλες χώρες. Είναι περισσότερο γνωστή για τις διασκευές των μεγάλων έργων της αρχαιότητας (Επική ποίηση, Αρχαία τραγωδία και κωμωδία, Μυθολογία). Η προσέγγισή της σε αυτά τα δύσκολα έργα είναι πολύ προσωπική, απλή και γοητευτική, χωρίς να αφήνει να χαθούν η ακρίβεια και η αυθεντικότητά τους. Με την διπλή της ιδιότητα, της εικονογράφου και αφηγήτριας, μεταδίδει στα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, τα μεγάλα έργα της αρχαιότητας που αλλιώς θα έμεναν γνωστά μόνο σε φιλόλογους. Πολλά από τα έργα της έχουν βραβευτεί και για το σύνολο του έργου της στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Ελλάδας.



ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

Σειρά: Τραγωδία για παιδιά (από 9 ετών)

Αγαμέμνων
Χοηφόροι
Ευμένιδες
Η αργοναυτική εκστρατεία
Ο Μεγαλέξανδρος

Σειρά: Μυθολογία για παιδιά (από 3 ετών)

Μυθολογία 1: Ο κόσμος γεννιέται, οι Τιτάνες, ο Δίας και η οικογένειά του
Μυθολογία 2: Η Ήρα, ο Ήφαιστος, η Αφροδίτη και ο Άρης
Μυθολογία 3: Η Αθηνά, ο Ποσειδώνας και η Άρτεμη
Μυθολογία 4: Ο Ερμής, ο Πλούτωνας, η Περσεφόνη, η Δήμητρα και ο Διόνυσος
Μυθολογία 5: Οι Μοίρες, ο Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και οι Άνεμοι
Μυθολογία 6: Η Ηώς, ο Ήλιος, ο Φαέθων, η Σελήνη και ο Παν
Μυθολογία 7: Οι Κένταυροι, ο Ασκληπιός, οι Μούσες και ο Ορφέας
Μυθολογία 8: Η Ευρώπη και ο Κάδμος, ο Τάνταλος και ο Πέλοπας, ο Δαναός, ο Περσέας και η Μέδουσα
Μυθολογία 9: Οι άθλοι του Ηρακλή
Μυθολογία 10: Ο Θησέας και ο Μινώταυρος. Ο Μίνωας, η Πασιφάη. Η Αριάδνη και ο Αιγέας
Ομήρου Ιλιάδα
Ομηρου Οδύσσεια. Διασκευή

Σειρά: Αριστοφάνης για παιδιά (από 3 ετών)

Ο Πλούτος
Βάτραχοι
Ειρήνη
Λυσιστράτη
Όρνιθες


Σειρά: Ο Φλιτ (από 3 ετών)

Ο Φλιτ ταξιδεύει
Ο Φλιτ πάει για ψάρεμα
Ο Φλιτ πάει κρουαζιέρα
Ο Φλιτ πάει σχολείο

Αλφαβητάριο (από 3 ετών)
Η μηλιά του βασιλιά. Λαϊκό παραμύθι (από 3 ετών)
Νιάου (από 3 ετών)
Το βρωμοχώρι (από 3 ετών)
Πετάει-πετάει (από 3 ετών)
Στο δάσος (από 3 ετών)
Η ιστορία της μαμάς μου (από 3 ετών)
Η κυρία Αννούλα (από 3 ετών)
Μια σταλίτσα (από 3 ετών)
Θεατρικά-Βιβλία για το θέατρο
Καλοί τρόποι ή γουρουνιές (από 3 ετών)
Καλοί τρόποι ή γαϊδουριές (από 3 ετών)
Αργυρές Ζαραμπουκίτσες (βιβλίο μαγειρικής για μικρούς & μεγάλους)

Η «Ελένη» του Ευριπίδη, εγκαινιάζει τη «Νεανική Σκηνή» του Κ.Θ.Β.Ε.

Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντινός

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου εγκαινιάζοντας έτσι τη «Νεανική Σκηνή» του. Πρόκειται για μία μόνιμη σκηνή, που έχει ως στόχο να παρουσιάσει έργα και παραστάσεις, τόσο σε μαθητές Γυμνασίου, όσο και στο ευρύτερο, ανήσυχο, νεανικό κοινό.

Στην «Ελένη» ο Ευριπίδης αντιστρέφει τον παραδοσιακό μύθο, γράφοντας μια πρωτότυπη τραγωδία με έντονα κωμικά στοιχεία. Η Ελένη δεν ειν’ εδώ η άπιστη σύζυγος, που πρόδωσε την πατρίδα της και την έσυρε στον πόλεμο, αφού στην Τροία πήγε μονάχα το είδωλό της.
Ο θεματικός άξονας που διατρέχει το έργο, δηλαδή η αντίθεση ανάμεσα στο φαινομενικό και στο πραγματικό αφορά άμεσα τη σημερινή νέα γενιά, καθώς σχετίζεται με τους περιορισμούς που της επιβάλει η εξωτερική εικόνα της και που διαρκώς καλείται να την ανατρέψει.

Μπορεί ένα έργο αρχαίας τραγωδίας ν’ αφορά το νεανικό κοινό του θεάτρου; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν η ψυχαγωγία ν’ αποτελέσει μέσο εκπαίδευσης των σύγχρονων θεατών; Τι μπορεί να σημαίνει έκπληξη και ανατροπή για τους σημερινούς θεατές, τους μυημένους στην άμεση, πανίσχυρη επίδραση της εικόνας στην καθημερινότητά τους.
Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα και τις προτάσεις των νέων ανθρώπων-θεατών, πάνω στα θέματα, που θα τεθούν προς συζήτηση αμέσως μετά την παράσταση. Οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί είναι αυτοί, που κυρίως απασχολούν τη δουλειά του θιάσου και κατά συνέπεια το ίδιο το έργο.



Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση - Σοφία Νικολαϊδου
Σκηνοθεσία - Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά, κουστούμια - Σοφία Παπαδοπούλου
Κίνηση - Κώστας Γεράρδος
Μουσική Επιμέλεια - Κοσμάς Εφραιμίδης
Δραματουργική Επεξεργασία - Μαγδαληνή Μπεκρή
Φωτισμοί - Χρήστος Γιαλαβούζης
Βοηθός Σκηνοθέτη - Βάσια Μπακάκου
Βοηθός Σκηνογράφου - Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Οργάνωση παραγωγής - Ροδή Στεφανίδου



Διανομή

Ελένη - Αμαλία Τσεκούρα
Τεύκρος - Κωνσταντίνος Χατζησάββας
Μενέλαος - Χρίστος Στυλιανού
Γριά - Βάσια Μπακάκου
Αγγελιοφόρος Α’ - Γιώργος Σφυρίδης
Θεονόη - Μαρία Καραμήτρη.
Θεοκλύμενος - Παύλος Μυρόφτσαλης
Αγγελιοφόρος Β’ - Χάρης Πεχλιβανίδης
Κάστωρ - Θόδωρος Γρηγοριάδης
Πολυδεύκης - Κωνσταντίνος Χατζησάββας
Χορός - Ελένη Θυμιοπούλου, Έφη Γούση, Άννα Σωτηρούδη, Τσαμπίκα Φεσάκη, Νάντια Δαλκυριάδου, Ίρις Νικολάου και Ζωή Κυριακίδου



Παραστάσεις

Κάθε Κυριακή στις 3 μ.μ.
Καθημερινές για τα σχολεία στις 10:30 π.μ.
Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντινός



Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος -10€



Ταμείο

Μονή Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη
Τηλ. 2310 288000

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Νέο album από τον Γιώργο Δημητριάδη τον Νοέμβρη του 2008

Ο Γιώργος Δημητριάδης τελειώνει την ηχογράφηση του νέου του album που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβρη του 2008.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Εκδηλώσεις για Παιδιά

Οι εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ οργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων για ΠΑΙΔΙΑ:


1) Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008, στις 12.30, στο εμπορικό κέντρο THE MALL, στο κατάστημα της FNAC θα γίνει εκδήλωση - παρουσίαση των βιβλίων της Λήδας Βαρβαρούση “Το αγαπημένο μου σπιτάκι” και της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου “Θέλω να γίνω ήρωας”

Μα τι συμβαίνει; Μπερδεύτηκαν τα παραμύθια; Ο Παναγιώτης ψάχνει να βρει ένα τρόπο να γίνει ήρωας. Από την άλλη μεριά, μια ατρόμητη πιτσιρίκα έχει φτιάξει το δικό της μαγικό κόσμο και προσκαλεί τον Παναγιώτη στο παραμύθι της!
Η Λήδα και η Φραντζέσκα (που είναι φίλες αλλά και λίγο... παλαβούτσικες), σκέφτηκαν να ενώσουν τα δύο τους παραμύθια σε ένα! Παιδιά ελάτε να τις βοηθήσετε στις τρέλες τους!!!



2) Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008, στις 9.00, στην Στοά του Βιβλίου/Αίθουσα λόγου και τέχνης (Πεσματζόγλου 5 Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο “Δουλεύοντας την ετερότητα και τη διαθεματικότητα, με αφορμή το έργο της Λήδας Βαρβαρούση”.

Η ημερίδα αφορά εκπαιδευτικούς, όσοι επιθυμούν μπορούν να λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.



3) Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008, στις 18.00, στο Διεθνή αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” (επίπεδο αναχωρήσεων είσοδος 2), θα γίνει εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη “Δέντρο από αγάπη”
Μα τι ζητά ένα δέντρο καταμεσής του δρόμου μιας μεγαλούπολης;Τα δέντρα κλαίνε;Αν, λέμε αν, ένα δέντρο μείνει χωρίς ρίζες, μπορεί να ζήσει;Μπορεί ο παππούς να γίνει… σύννεφο; Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τη αιώνια σχέση Αγάπης-Ζωής μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.



4) Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008, στις 11.30 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Ντορίνας Παπαλιού “Όταν ο Ζορό έφαγε την έκθεσή μου” από τη σειρά Πετάει Πετάει.

Ένα δροσερό κείμενο που πιάνει τους καημούς κάθε ''ζαβολιάρη'' μαθητή.



5) Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, στις 12.00 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Αργυρώς Πιπίνη “Λέξεις και χρώματα, τελείες και κόμματα”.

Κάτι απρόβλεπτο, παράξενο και μαγικό έρχεται να αλλάξει τα παιχνίδια και τις συνήθειες του μικρού Βασίλη και μιας παρέας παιδιών και να τους ταξιδέψει μέσα σε μια στιγμή, σε άγνωστους κόσμους και συναρπαστικούς. Πώς όμως; Σας περιμένουμε να το μάθουμε παρέα.

Έκθεση εικονογράφησης - Σβετλίν Βασίλεβ - “35 σελίδες”

1η Οκτώβρη 2008, ώρα 20:00, το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο καλωσόρισε τους επισκέπτες στα εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου - εικονογράφου Σβετλίν Βασίλεβ που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

“35 σελίδες” πέταξαν...

35 μαγικοί πίνακες ζωγραφικής μας ταξίδεψαν, αφηγούμενοι με τρόπο μοναδικό ξανά τους μύθους...

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2008.

Στο πωλητήριο του Μουσείου μπορείτε να βρείτε τα βιβλία που έχει εικονογραφήσει ο Σβετλίν καθώς και αντικείμενα εμπνευσμένα από την τέχνη του.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

«Ηλεκτρισμένη πόλη», του Γιάννη Κοντού

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΟΥ

Έτσι όπως ανοίγει τα πανιά του το καλοκαιράκι
βλέπω τον Μαγιακόφσκι ξυπόλητο να βαδίζει πάνω
στην Κασπία Θάλασσα. Έτσι χλωρός ακόμα
είναι στον κήπο μας.
Κατηφόρες που έχει ο χρόνος, βογκητά και λησμονιές.
Ελλειπτικά που είναι τα φιλιά σου, έχουν τη φορά
του αποχωρισμού. Και τι είναι ο χρόνος;
Ένα σφυράκι είναι που σου χτυπάει τις νύχτες τα μάτια
και σπάει τα κρύσταλλα του ουρανού και τρέχουν:
λέξεις, κόμματα, τελείες και παρενθέσεις.
Και εκείνη η σπηλιά – που δεν φαίνεται στον χάρτη –
μας κρύβει από τον κόσμο και με ψιθύρους και ματιές
φεύγουμε γι’ αλλού.




O Γιάννης Kοντός πρωτοδημοσίευσε το 1965. Έχει εκδώσει δεκαπέντε ποιητικά βιβλία. Tα ευγενή μέταλλα II είναι το δεύτερο βιβλίο με πεζά κείμενα, μετά Τα ευγενή μέταλλα Ι. Ποιήματα και κείμενα έχει δημοσιεύσει σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Το 1973 πήρε τη χορηγία Ford. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 1978 κυκλοφόρησαν στα αγγλικά δύο επιλογές ποιημάτων του. H μία, σε μετάφραση Γιάννη Γκούμα, με τίτλο Mercurial Time, και η άλλη, σε μετάφραση Γιάννη Σταθάτου, με τίτλο Danger in the Streets. Το 1984 κυκλοφόρησε στα δανέζικα το βιβλίο του Τα οστά, σε μετάφραση W. Gjertǿv. Το 1986 εκδόθηκε στις ΗΠΑ το βιβλίο Τα οστά και άλλα ποιήματα ’72-’82, σε μετάφραση James Stone. Το 1989 εκδόθηκαν στη Δ. Γερμανία επίσης Τα οστά, σε μετάφραση Άρη Γεράλδη και Gunnar König. Tο 1997 εκδόθηκε στα δανέζικα το βιβλίο του Δωρεάν σκοτάδι, σε μετάφραση Gunnar König. Το 2003 κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία, σε μετάφραση Nτέιβιντ Kόνολι, O αθλητής του τίποτα. Το 2006 εκδόθηκε στα σέρβικα Ο αθλητής του τίποτα, σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς. Σε μετάφραση Νίκου Κατσαλίδα έχουν κυκλοφορήσει στην Αλβανία Ο αθλητής του τίποτα το 2007 και Τα οστά το 2007. Επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης του ραδιοφώνου. Έχει κατά διαστήματα συνεργαστεί με περιοδικά της χώρας μας και του εξωτερικού. Τώρα είναι συνεργάτης της Ελευθεροτυπίας. Το 1980 κυκλοφόρησε ένας δίσκος με μελοποιημένα ποιήματά του από τον συνθέτη Νίκο Καλλίτση, με τον τίτλο Aπόπειρα. Έχει γράψει κείμενα για σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Τον Aπρίλιο του 1992 εκδόθηκε μια επιλογή ποιημάτων του με τίτλο Όταν πάνω από την πόλη ακούγεται ένα τύμπανο, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, εικονογραφημένη από τον Δημήτρη Μυταρά. Το ενδέκατο βιβλίο του, Πρόκες στα σύννεφα, 1999, είναι μια ανθολόγηση όλων των ποιητικών του βιβλίων, που έκανε ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, την οποία συμπλήρωσε με 20 χαρακτικά. Το 2001 εξέδωσε ένα βιβλίο για παιδιά με τίτλο Aριστείδης, ο μικρός ιπποπόταμος, με ζωγραφιές του Δημήτρη Mυταρά, το οποίο πήρε τον έπαινο του Kύκλου του Παιδικού Bιβλίου. Tο 2004 εξέδωσε και άλλο βιβλίο για παιδιά, Tα Xριστούγεννα έρχονται, με ζωγραφιές του Aλέκου Φασιανού. Eπίσης, το 2006 εκδόθηκε στα σέρβικα μια επιλογή ποιημάτων του σε μετάφραση Γκάγκα Pόσιτς. Έχει διδάξει σε σχολή θεάτρου. Tο 1998 πήρε το Kρατικό Bραβείο Ποιήσεως.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Η Αίγινα των ζωγράφων

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων και η Μικρή Άρκτος σας προσκαλούν την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στις 7.30μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής που διοργανώνουν, με τίτλο «Η Αίγινα των ζωγράφων» με τοπία της Αίγινας από σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στις 8.00μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ομιλία της επιμελήτριας με θέμα «Οι Ζωγράφοι της Αίγινας».
Η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ θα απαγγείλει ποιήματά της για την Αίγινα.

Διάρκεια έκθεσης: 9 - 30 Οκτωβρίου 2008

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00, εκτός Δευτέρας & απογεύματος Κυριακής

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»,
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο,
Τηλ.: 210 3452150, 210 3414466


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

Αγγελή Ηώ - Αγγελίδης Νίκος - Αγγελόπουλος Σπύρος - Αδαμάκης Γιάννης - Αδριανός Σωτήρης - Αλεξάκης Στέλιος - Αναγνώστου Εύα - Ανδρέου Κώστας - Ανταχοπούλου Κατερίνα - Αντωνόπουλος Γιάννης - Ασαργιωτάκη Καλλιόπη - Barkoff Alexander - Βάγκνερ Έφη - Βαρώτσος Κώστας - Βασιλάκου Μαργαρίτα - Βασιλείου Σπύρος - Βέργη Χρύσα - Βερούκας Αλέξης - Βέττα Νανά - Βλάσσης Αριστείδης - Βουρλούμη Ειρήνη - Βουρλούμης Ανδρέας - Βούσουρας Ανδρέας - Γαλάνη-Κρητικού Μαίρη - Γεωργιάδης Ανδρέας - Γεωργιάδης Σάββας - Γιάννακα Κατερίνα - Γιαννακάκη Μαρία - Γκέκα Πέννυ - Δασκαλάκης Στέφανος - Δημητρακοπούλου Βένια - Δημητρακοπούλου Τάνια - Διαμαντούρου Ηρώ - Δρίζος Γιώργος - Έσλιν Κωνσταντίνος - Ζαχαράκη Έλσα - Ζέρβας Σταμάτης - Ηλιοπούλου Ειρήνη - Θεοδωρίδης Βαγγέλης - Θεοδωρόπουλος Στάθης - Ιερεμιάδης Πέρης - Ιωάννου Σταύρος - Jacob Raphael - Καγκλής Τζουλιάνο - Καλμούχος Τάκης - Κανά Ειρήνη - Καπράλος Χρήστος - Κασκούρας Νίκος - Κάτσας Πέτρος - Κατσιγιάννης Δημήτρης - Κατσιπάνος Θεόφιλος - Καφίδα Ιωάννα - Κεχαγιόγλου Χρήστος - Κοντέλλης Ανδρέας - Κοντοβράκης Νεκτάριος - Κοντογιαννοπούλου Λήδα - Κοπανίτσα Μαρία - Κούκος Δημήτρης - Κουρσάρης Σπύρος - Κρόκος Κυριάκος - Κροντηρά Μαρίνα - Κτιστοπούλου Μαρία - Κυραρίνης Αλέκος - Κωστούρος Κωνσταντίνος - Κωτσαλάς Σπύρος - Λάντσας Στέφανος - Λιαούρης Βασίλης - Μαδένης Μιχάλης - Μακρής Θανάσης - Μαντζούκης Βασίλης - Μανουσάκης Γιώργος - Μαρούδα Καλιρρόη - Μαρτζουβάνης Μιχαήλ - Μάτσα Αλίνα - Μιγάδης Γιάννης - Μολφέσης Ιάσων - Μόραλης Γιάννης - Μοσχοβίτης Μπάμπης - Μπατινάκης Τίμος - Μπελντέκος Παναγιώτης - Μπίλη Άννα - Μπιτσάκης Μανώλης - Μπουζέα Ρόιλα - Μπουντουάν Άννα - Ναχμία Ματίλντα - Νικολάου Ανδρέας - Νικολάου Νίκος - Ντούτσουλη Σταματίνα - Ξιφαρά Ιόλη - Palamoudian Gerard - Παπαγιάννη Σύνη - Παπαγιάννης Θεόδωρος - Παπαδημητρίου Έλενα - Παπαλουκάς Σπύρος - Παπανικολάου Βασίλης - Παπατριανταφυλλόπουλος Κώστας - Παππάς Γιάννης - Παππάς Κώστας - Πατεράκης Αντώνης - Πατράκης Ανδρέας - Πέρρος Βασίλης - Πετρουλάκης Στέλιος - Πικιώνης Δημήτρης - Πικιώνης Ίων - Προκοπίου Ελιάννα - Πωπ Μαρία - Σάμιος Παύλος - Σαπουνά Πολίνα - Σαρασίτης Δημήτρης - Σιαφάκας Κώστας - Σκλάβαινας Γιώργος - Σκλάβαινας Παναγιώτης - κουρογιάννης Δημήτρης - Σούλης Βασίλης - Σπανούδης Αλέκος - Σταυροπούλου Ματίνα - Στελλάτου Μαρίνα - Στεφανάκις Γιάννης - Στεφάνου Νίκος - Στρατάκης Νίκος - Tourte Roger - Τάγκαλος Βασίλης - Τζανουλίνος Πραξιτέλης - Τζωρτζακάκης Μανώλης - Τούντας Παναγιώτης - Τσαλουχίδου-Χατζημηνά Κλαίρη - Τσαρούχης Γιάννης - Φειδάκης Πάνος - Φιλιππακοπούλου Μαρία - Φωκάς Ανδρέας - Χαδούλης Γιώργος - Χαμηλάκης Μάνος - Χατζημιχάλης Γιώργος - Χρήστου Σάντρα - Χώνιας Τάσος - Zanforlin Andrea

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Coldplay: Fix You




Fix You από Coldplay

Fix You by Coldplay

Jason Mraz: I'm Yours




I'm Yours από Jason Mraz

I'm Yours by Jason Mraz

Ο Ψεύτης Παππούς στη ΝΕΤ


Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος θα είναι φέτος ο Ψεύτης Παππούς, του γνωστού βιβλίου της Άλκης Ζέη, στη νέα σειρά της ΝΕΤ. Ο Μιχαλακόπουλος και ο Νίκος Καβουκίδης υπογράφουν την σκηνοθεσία της σειράς και παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Γιώργος Μοσχίδης, Μαρία Καβουκίδη και Μαρία Τζίμα.

Ο ψεύτης παππούς είναι ένας αλλιώτικος παππούς. Ψεύτη Παππού. Έτσι φωνάζει ο μικρός Αντώνης τον παππού του, και πως θα μπορούσε αλλιώς αφού οι ιστορίες που του διηγείται είναι "απίστευτες". Η Αλκη Ζέη μέσα από την τρυφερή σχέση ενός παππού με τον εγγονό του παρουσιάζει και σχολιάζει τόσο καθημερινά θέματα όσο και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις...

Ψεύτης Παππούς: Διαβάστε την κριτική της Ματιάς κάνοντας κλικ εδώ!

Νέα επίσημη ιστοσελίδα του Κώστα Καρακάση

H εταιρία μας, Άρκεσις, σχεδίασε και κατασκεύασε την επίσημη ιστοσελίδα του διάσημου συγγραφέα των μεγάλων επιτυχιών, Κώστα Καρακάση. Το site φιλοξενεί, με μεγάλη της χαρά, η Ματιά.

Στην σελίδα του συγγραφέα μπορείτε να βρείτε:
- Το βιογραφικό του.
- Απόσπασμα, γνώμες αναγνωστών και δημοσιεύσεις στον τύπο για κάθε βιβλίο του.
- Φωτογραφίες.
- Και ως δώρο στους επισκέπτες της, ιστορίες του συγγραφέα που δεν έχουν εκδοθεί.

Επισκεφθείτε το νέο site του Κώστα Καρακάση κάνοντας κλικ εδώ!

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Η εποχή του ομιλούντος, του Μιχάλη Αναστασίου

Οι εκδόσεις ΟΞΥ παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Μιχάλη Αναστασίου «Η εποχή του ομιλούντος».

Σε μια εποχή όπου η ουσιαστική επαφή με το ανθρώπινο σώμα εκλείπει, ο Μιχάλης Αναστασίου καταφέρνει να μεταφέρει τον ερωτισμό και την αίσθηση του γυναικείου σώματος μέσα από κομματιαστά καρέ.
Μορφές, ανολοκλήρωτες, ημιτελείς, βγαίνουν από το μαύρο χώρο, στο φως, η μια μέσα στην άλλη, χορεύουν στο σκοτάδι.
Ψυχές συνομιλούν με το φακό και η αίσθησή τους αποτυπώνεται στο χαρτί.
Είκοσι επτά «φωτογραφημένες συνεντεύξεις». Ένα ταξίδι στον ερωτισμό, ένα ταξίδι αποκάλυψης, αισθήσεων, πάλης. Εικόνα γυναίκας, σχηματισμένη σε ανδρικό αμφιβληστροειδή.

Πρόλογος: Μαρία Μήτσορα
Επίμετρο: Λευτέρης Ξανθόπουλος


Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Γεννήθηκε το 1959 στο Περιγιάλι Κορινθίας. Σπούδασε Οικονομικά, Μαθηματικά και Κινηματογράφο. Εργάστηκε ως φροντιστηριακός καθηγητής Mαθηματικών, φωτογράφος πλατό και βοηθός σκηνοθέτη στον κινηματογράφο, καθώς και ως σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης στη διαφήμιση. Πέρα από τρεις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, έχει σκηνοθετήσει και περίπου 1.200 διαφημιστικές ταινίες, Το 2005 από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ, κυκλοφόρησε το ποιητικό-εικαστικό βιβλίο του με τίτλο «Γυναίκες του Πρόχειρου Λόγου».

Χαμένο δίκιο, της Χρύσας Σπηλιώτη

Άνθρωποι που ακόμη κι όταν συμβιβάζονται με το χαμένο δίκιο τους στο βάθος εξοργίζονται. Ευκαιρίες, δυνατότητες που η ζωή μοιάζει να χαρίζει απλόχερα, μα στην πραγματικότητα έχει εξαρχής υπονομεύσει. Άραγε ποιος είναι σε θέση να διακρίνει; Πόσο άδικο μπορεί να υπάρξει σ’ ένα ισχυρό δίκιο, πόσο δίκιο στο άδικο;


«Η μάνας μας τον αδίκησε που του φερόταν σαν να ‘τανε βλαμμένος. Εκείνου του έφταιγε που δεν τον έκανε ψηλό. Αν κι ήταν το πρώτο βιολί στη Λυρική, η σοπράνο δεν του ‘ριχνε ούτε ματιά. Παραλίγο να τη σκοτώσει.»
«Ο πατέρας μου μ’ έμαθε να είμαι τίμιος. Έτσι μεγάλωσα κι εγώ τον δικό σου πατέρα, του ‘λεγα πως οι έσχατοι έσονται πρώτοι. Αλλά εσύ, αγόρι μου, κρίμα είσαι… γιατί οι έσχατοι έσχατοι θα ’ναι κι εδώ και παντού, τώρα και στον αιώνα τον άπαντα.»
«Ο πιο πιστός σύζυγος του κόσμου. Εξήντα χρόνια γάμου και, μετά το θάνατό του, βρήκα ένα τόσο δα τσαλακωμένο γραμματάκι στην τσέπη του, ερωτικό… ούτε καταλάβαινα τι ακριβώς της έγραφε… μισά ελληνικά μισά γερμανικά.»



Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου.
Το 1997 παίχτηκε στο θέατρο Αμόρε το πρώτο της θεατρικό έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», που στη συνέχεια ανέβηκε σε άλλες δώδεκα διαφορετικές παραγωγές και έχει παιχτεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης στη Νέα Υόρκη, στην ομογένεια της Αστόρια. Το 2004 το έργο εκπροσωπεί την Ελλάδα με το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου στην Κροατία.
Έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πολωνικά, πορτογαλικά, κροατικά).
Έχει εκδοθεί στα πολωνικά σε μετάφραση Ewa Sziler στην ανθολογία ελληνικών κειμένων Z Parnasu i Olimpu.
Άλλα έργα της που έχουν ανέβει σε θεατρικές σκηνές είναι: Σκοτσέζικο Ντους, Αγκά-σφι και φι και ο μονόλογος Με διαφορά στήθους.
Το τελευταίο της έργο, Φωτιά και Νερό, ανέβηκε στο θέατρο Άλμα το 2008.

Το «Χαμένο δίκιο» είναι η πρώτη της συλλογή διηγημάτων, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Τιμητικές διακρίσεις για τις "Βάκχες"

Το "Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοιζίδη", στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του, παρουσίασε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2008, στο JOHN FORD AUDITORIUM του PORTLAND HIGH SCHOOL, το έργο "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη, στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους. Μετά το πέρας της παράστασης ο δήμαρχος του Πορτλαντ Μέιν, Κύριος Ed Suslovic τίμησε τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη για την συνεισφορά του στην μετάδοση των μηνυμάτων του ελληνικού πολιτισμού μέσα από μια πρωτοπόρα κι ευρηματική σκηνοθετική προσέγγιση του κλασσικού αριστουργήματος της Ελληνικής Αρχαιότητας.

Στον επόμενο πολιτισμικό σταθμό του θεατρικού σχήματος στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008, στο πανεπιστήμιο του New Hampshire, η πρόεδρος της ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, κυρία Μίνα Γκατζούλη, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κύριο Λεωνίδα Λοιζίδη συγχαίροντας τον για την εξαιρετική απόδοση του έργου που παρουσίασε.

Η περιοδεία του θιάσου ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αποσπώντας θερμότατες κριτικές από κοινό και τύπο και θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου, έχοντας περάσει από 18 πολιτείες της Αμερικής. Η παράσταση διοργανώνεται από τον οργανισμό "ΠΑΙΔΕΙΑ" και τελεί υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Οργανισμού προώθησης του ελληνικού πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπριακής Δημοκρατίας, του Οργανισμού Προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμόύ (ΣΑΕ) Αμερικής.

Στην φωτογραφία διακρίνονται ο Κύριος Λεωνίδας Λοιζίδης (σκηνοθέτης - παραγωγός της παράστασης) και ο Κύριος Ed Suslovic (Δήμαρχος της πόλης Portland Maine).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές