Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

«ΟΣΤΡΑΚΟ στα μαλλιά», του Μερκούριου Αυτζή

Ένα θαλάσσιο όστρακο σημαδεύει άλλοτε με τραγικές συνέπειες κι άλλοτε καλότυχα τη ζωή τεσσάρων κοριτσιών που έζησαν στον ίδιο τόπο αλλά σε τελείως διαφορετικές ιστορικές εποχές.

Η Φίλιννα, ένα κορίτσι που ζει στα μέσα της Νεολιθικής Εποχής, η Βεριννώ, η βοσκοπούλα στα χρόνια του Φιλίππου Β΄, η Χρυσαυγή, κόρη ψαρά στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, και η Αυγή, μια σύγχρονη κοπέλα, θα γνωρίσουν τα ερωτικά παιχνίδια, τις μάχες, τον πόλεμο, το μίσος, την αγάπη και τη δύναμη της μοίρας.

Ένα μυθιστόρημα σπονδυλωτό που περιγράφει την καθημερινότητα στη Μακεδονία από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας και υμνεί η ζωή, τον έρωτα, αλλά και τον αγώνα για επιβίωση και πρόοδο.



Η ευτυχία του βιβλίου οφείλεται στην ενδιαφέρουσα πλοκή, στη ρέουσα και γλαφυρή γραφή και στην εύστοχη και ευρηματική σύνδεση των ιστορικών εποχών.
Λίτσα Ψαραύτη, συγγραφέας



Σε μια εποχή όπου η ελληνική ιστορία συμπιέζεται και αποδυναμώνεται στα σχολικά βιβλία, ιστορικά μυθιστορήματα σαν κι αυτό θα συμπληρώσουν τα κενά και θα χρησιμοποιηθούν από ανήσυχους εκπαιδευτικούς για την ορθή μετάδοση της ιστορικής γνώσης, απαραίτητης αν θέλουμε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος.
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, συγγραφέας




Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ γεννήθηκε στην Ξεχασμένη Ημαθίας. Σπούδασε παιδαγωγικά και θέατρο. Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα γενικής αρωγής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και είναι κάτοχος μάστερ λογοτεχνίας. Από 1987 εργάζεται στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Την οκταετία 1997-2005 ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο ως εμψυχωτής στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μάνδρας Αττικής. Το 1994 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία για παιδιά με το ανέκδοτο θεατρικό έργο Αν τα παιδιά έχτιζαν το αύριο, κερδίζοντας εύφημη μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Συνολικά μέχρι τώρα έχει τιμηθεί τρεις φορές. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, καθώς και στο βιβλίο Η Γλώσσα μου της τετάρτης τάξης του δημοτικού. Μετέχει ενεργά στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998, ενώ από το 2002 εκλέγεται σύμβουλος και έφορος στο Δ.Σ. αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές