Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Παπαρούνα Κόκκινη, της Ζωής Βαλάση

Παπαρούνα Κόκκινη
Βιβλίο με cd


Εικονογράφηση: Βάλλυ Λιάπη


Παπαρούνα κόκκινη
κι άλλη κατακόκκινη
δάνεισέ μου τ’ άνθι σου
τ΄ανθοκοκκινάδι σου….

Ταχταρίσματα, παιχνιδίσματα,
Τραγούδια για τη φύση, για χορό
και παραμύθι, κάλαντα˙
μικρός θησαυρός λαϊκής φαντασίας,
εικόνες χαράς και τρυφερής συντροφιάς,
πλούτος γλωσσικός
-κληρονομιά πολύτιμη
σε καιρούς τόσο φτωχούς σε ποίηση,
τόσο φορτωμένους με μοναξιά.




Η Ζωή Βαλάση (το γένος Τζίμα) είναι συγγραφέας και κριτικός και διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης-Παρίσι IV.
Από το 1976 εκδίδει βιβλία για παιδιά-παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα, έργα για θέατρο και κουκλοθέατρο, λαογραφικές συλλογές, ανθολογίες μύθων, εγχειρίδια ιστορίας-κριτικής και επιλογής παιδικού βιβλίου, και συνεργάζεται με διάφορα έντυπα-πολιτικά, λογοτεχνικά, παιδικά-και με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Ακόμη, με τον Διονύση Βαλάση, δημιουργούν οπτικοακουστικά προγράμματα με θέματα τη γλώσσα, την ιστορία, το βιβλίο.
Έχει προσκληθεί και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και την ελληνική παιδική λογοτεχνία σε διεθνή συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις για το βιβλίο-Μόσχα, Ταλίν, Τορίνο, Βερολίνο, Μόντρεαλ, Τορόντο, Τεχεράνη, Μπορντό. Έχει τιμηθεί με τα Βραβεία της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (1982) και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2001) και με άλλες διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις.



Η Βάλλυ (Ευαγγελία) Λιάπη γεννήθηκε το 1945 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Το 1957 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών.
Σπουδές έκανε στην Αμερική και στην Αθήνα, όπου τελείωσε Γραφικές Τέχνες και Διακόσμηση στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών Βακαλό. Επίσης, στο Λονδίνο, από το Guildhall Metropolitan University 1999-2003, απέκτησε δίπλωμα City & Guilds, αργυροχρυσοχοΐας.
Το 1977 συμμετείχε σε ειδικό σεμινάριο Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Σκανδιναβία, το οποίο διοργανώθηκε με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Συνεδρίου Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα. Επίσης, το 1999 μετείχε ως μέλος της ελληνικής ομάδας στο δίμηνο σεμινάριο Survival Skills in the field of ethnographic heritage, το οποίο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Cultural Studies of Europe and Mediterranean.
Εργάστηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού επί 18 χρόνια, στο Τμήμα Διαφημίσεως και Εκδόσεων.
Έχει ασχοληθεί με κατασκευή χαρτιού, γλυπτογραφία, σμάλτο, υφαντική, και εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και περιοδικών, ενώ σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα.
Έχει πάρει μέρος, ως εικονογράφος και ως αργυροχόος, σε 26 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Τσεχοσλοβακία, στο Ιράν (1980, 1992, 1993, 1994, 1995, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004). Είναι μέλος της Εταιρείας Εικονογράφων παιδικού και εφηβικού βιβλίου Αίσωπος, καθώς και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Η Βάλλυ Λιάπη έχει εικονογραφήσει βιβλία πολλών συγγραφέων και έχει συνεργαστεί με διάφορους εκδοτικούς οίκους και περιοδικά (Το Ρόδι, Δύο, Νέοι γονείς και παίδι, Αρχαιολογία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές