Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Λογοτεχνικά πρωινά της Κυριακής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Τις Κυριακές τα πρωινά το θέατρο συναντά τη λογοτεχνία στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Τα Λογοτεχνικά Πρωινά παρουσιάζονται φέτος για 4η συνεχόμενη χρονιά με στόχο την προβολή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και καινοτόμων έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.


1ο Λογοτεχνικό Πρωινό: Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην Ε.Μ.Σ.
Ώρα 12 το μεσημέρι (ελεύθερη είσοδος)

Με ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη, ξεκινά το πρώτο Λογοτεχνικό Πρωινό, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 12μ.μ στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Λογοτεχνική επιμέλεια: Ρούλα Αλαβέρα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Ναουμίδης
Εισηγητής: Γιώργος Εμμ. Στεφανάκης Δικηγόρος, Δρ.Φιλοσοφίας
Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου
Διαβάζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιώργος Ρούφας, Χρήστος Σουγάρης, Στράτος Τζώρτζογλου, Μαρίζα Τσάρη.

Στο αφιέρωμα θα διαβαστούν αποσπάσματα από τον Ιουλιανό τον Παραβάτη, από τις επιστολές του συγγραφέα προς τον Παντελή Πρεβελάκη και προς την Ελένη Καζαντζάκη.


Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρουαρίου 1883- 26 Οκτωβρίου 1957)

Μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.
Ένας από τους σημαντικότερους και αμφιλεγόμενους Έλληνες συγγραφείς και φιλoσόφους του 20ου αιώνα, γνωστότερος για τα έργα του Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και ο Τελευταίος Πειρασμός που έχουν γίνει και ταινίες. Είναι ο περισσότερο μεταφρασμένος σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και ολοκλήρωσε εκεί το γυμνάσιο. Το 1902 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε νομικές σπουδές. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα, το 1906, δημοσιεύοντας το δοκίμιο Η Αρρώστεια του Αιώνος και το πρώτο του μυθιστόρημα Όφις και Κρίνο. Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στα νομικά, στο Παρίσι.
Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος διόρισε τον Καζαντζάκη ως Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως, έχοντας ως αποστολή τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή του Καυκάσου. Οι εμπειρίες που αποκόμισε αξιοποιήθηκαν αργότερα στο μυθιστόρημα του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται. Τον επόμενο χρόνο μετά από την ήττα του κόμματος των Φιλελευθέρων, ο Καζαντζάκης αποχώρησε από το Υπουργείο Περιθάλψεως και πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη.
Εργάστηκε ως ανταποκριτής των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Η Καθημερινή. Στις αρχές του 1954, δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το μυθιστόρημά Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, για το οποίο ο Καζαντζάκης βραβεύτηκε, καθώς ανακηρύχθηκε καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς.
Το 1955 ανέλαβε μαζί με τον Κακριδή την έκδοση της μετάφρασης της Ιλιάδας, με προσωπικά τους έξοδα ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε τελικά στην Ελλάδα ο Τελευταίος Πειρασμός. Τον επόμενο χρόνο, τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης στη Βιέννη.
Μετά από ένα δεύτερο ταξίδι στην Κίνα, προσκεκλημένος της κινέζικης κυβέρνησης, επέστρεψε με κλονισμένη την υγεία του και νοσηλεύτηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας και το Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου και πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 74 ετών. Στον τάφο του χαράχθηκε η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος.


Ακολουθούν τα Λογοτεχνικά Πρωινά:

18 Νοεμβρίου 2007 - Γιώργος Βέης
2 Δεκεμβρίου 2007 - Διονύσης Καψάλης
16 Δεκεμβρίου 2007 - Μαριέττα Καραγιάννη
13 Ιανουαρίου 2008 - Γιώργος Μαρκόπουλος
10 Φεβρουαρίου 2008 - Λευτέρης Πούλιος
24 Φεβρουαρίου 2008 - Σταύρος Ζαφειρίου
9 Μαρτίου 2008 (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης) - Ζωή Καρέλλη
23 Μαρτίου 2008 - Τάσος Αρβανιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές